Lite mulet i Paris.

PARIS: Att lämna ett soligt Stockholm för att bege sig till ett regnigt Paris var i grunden ingen bra idé, men så blev det i alla fall.

Jag hade sedan ett tag tillbaka lovat att medverka vid ett seminarium här i Paris om utveckling i och kring Ukraina.

Och dessutom har det alltid sitt värde att komma till Paris och känna av stämningarna här, och det även om det ju var ganska nyligen jag var här.

Nu var det dock diskussioner om Ukraina som var i centrum, och på plats finns både nya biträdande premiärministern för Europa-frågor Ivanna Klympush-Tsintsadze och utrikesminister Pavlo Klimkin.

Det blev middag i går kväll med den förra och lunch i dag med den senare.

Men jag hann också med diskussioner med dem som på utrikesdepartementet Quai d’Orsay och i Elysée-palatset har dessa frågor på sitt bord.

Och då blev det alldeles självklart åtskilliga diskussioner om utvecklingen i Ryssland på både kortare och lite längre sikt.

Från Paris horisont ser den strategiska bilden påtagligt oroande ut.

Vid sidan av de hot som ligger i folkomröstning i Storbritannien i juni och val i USA i november detta år saknas det inte moln på horisonten.

Den 3 juni samlas man i Paris till en konferens för att se om det går att blåsa något liv i en fredsprocess mellan Israel och Palestina.

Förhoppningarna om framsteg är klokt nog mycket dämpade, men man anser att man har en skyldighet att göra ett försök, om inte annat så för att inte frågan skall försvinna från den internationella dagordningen.

Men kriget i Syrien fortsätter, fredsprocess är just nu knappt process och absolut inte fred, och det är inte svårt att se hur andra problem tornar upp sig i regionen.

Algeriet är från fransk utgångspunkt både en mycket viktig och i vissa avseenden oroande fråga. Vad som händer bakom kulisserna där, och vad det kan innebära, är det få som vågar sia om.

Men efter ett tämligen hektiskt men intressant dygn här bär det nu hem till Stockholm igen.

Jag hoppas att solen fortfarande lyser där – här har jag inte sett någonting av den.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: