Den stora osäkerhetens tid.

WASHINGTON: Ännu en solig dag gryr här vid Potomac, men senare denna dag sätter jag mig på ett plan tillbaka över Atlanten efter mina dagar här.

Och min närmaste destination är den stora säkerhetskonferensen Globsec i Bratislava där jag skall delta i diskussioner om riskerna för ett splittrat Europa just nu.

Här är det just nu de allt bittrare bataljonerna i de bägge partierna som dominerar.

Jag minns att jag skrev i början av året att det var sannolikt att vi senast i början av mars efter de olika primärvalen intill dess skulle veta vilka presidentvalets skulle bli.

Men det var fel.

Och nu ser det tilltagande ut som om utgången av det republikanska konventet i Cleveland i mitten av juli kommer att bli öppet och som om det inte är säkert att Hillary Clinton kommer att kunna säkra omedelbar seger på det demokratiska konventet i Philadeplhia strax därefter.

På den republikanska sidan har Ted Cruz utmanat Donald Trump med viss effektivitet, samtidigt som det finns en djup motvilja mot bägge dessa kandidater och tilltagande spekulationer om att ett låst läge kan leda till att en helt annan kandidat avgår med segern.

Så vi har nog anledning att se fram mot ett drama i det republikanska partiet av historiska dimensioner.

Och det är endast marginellt mindre dramatiskt i det demokratiska partiet.

Tongångarna var delvis hårda i gårdagens TV-duell mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders, och den förras marginal i opinionsundersökningarna inför nästa veckans viktiga primärval i New York har successivt minskat.

Med med alla rimliga mått borde hon vinna det klart – allt annars skulle vara tämligen katastrofalt för hennes kampanj.

Därmed är det fortfarande övervägande sannolikt att det blir Hillary Clinton som blir det demokratiska partiets kandidat.

Och även om det därefter fortfarande är sannolikt att hon därefter kommer att vinna valet i november, och den 20 januari nästa år svära in eden som USA:s första kvinnliga president, har sannolikheten för detta dock successivt minskat.

Osäkerheten har tveklöst ökat.

Under mina dygn här säger det sig självt att det har diskuterats åtskilligt om detta, och inte så få har lite oroligt frågat mig hur omvärlden ser på detta spektakel.

Men det skall sägas att inte så få med oro i rösten också frågat mig om hur det egentligen står till i Europa, med den brittiska folkomröstningen i centrum för oron.

Om de allra senaste åren varit år av allt allvarligare utmaningar i omvärlden är detta alldeles uppenbart året när vi har allt allvarligare utmaningar i våra egna politiska system.

I USA en upptakt till presidevalet som ställt de flesta föreställningar på huvudet, och där så gott som alla de mer eller mindre professionella politiska bedömare som befolkar bl a denna stad fått finna sig i att gå fel.

Och i Europa först en folkomröstning i Nederländerna som visade på den förbittrade minoritetens politiska kraft och nu en dito i Storbritannien som närmast är att likna vid rysk roulette med framtiden för hela det europeiska samarbetet.

Hur den västliga världen och dess samarbeten – så viktiga i snart sagt varje avseende man kan tänka sig – när vi kommer in i 2017 är dessvärre synnerligen osäkert.

Och detta skifte i fokus innebär förvisso inte att de yttre utmaningarna försvunnit. På intet sätt. De fortsätter att växa i kraft.

Delar av detta tillhör de olika ämnen som står på dagordningen för det fortsatta styrelsesammanträdet med RAND Corporation här.

I går handlade det bl a om den ekonomiska utvecklingen i den kurdiska regionen i Irak, finansieringsmodeller för USA:s sjukvårdssystem liksom om mycket akuta utmaningar när det gäller cybersäkerhet i USA.

I dag på förmiddagen träffar vi ledningen för det amerikanska flygvapnet, diskuterar nya studier när det gäller produktiviteten i olika västliga ekonomier och ser på arbete med reform av säkerhetsstrukturerna i Ukraina.

Men därefter är det för min del dags att ge mig iväg till flygplatsen och börja resan till Bratislava och morgondagens diskussioner där.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: