Helg med krisernas mångfald.

ANTWERPEN – SCHIPHOL: En strålande vårdag, och snabbtåget rusar fram över slättlandet i det som med rätta heter just Nederländerna. Historiskt omfattar detta begrepp ju också det Flandern som nu ligger i Belgien.

Två dagar av styrelsemöte i International Crisis Group handlar inte bara om organisationens utveckling, utan kanske än mer om de olika kriser och utmaningar runt om i världen där ICG med analyser och rekommendationer försöker att bidraga till en lösning.

Denna gång stod, som jag skrivit om tidigare, utmaningen i den fjärde vågen av jihadism i centrum för många av våra diskussioner, liksom den flyktingsituationen som ju är alarmerande i betydande delar av världen.

En central och viktig slutsats i våra studier är att det inte är jihadismen som orsakar kriserna utan snarar kriserna som orsakar jihadismen. Såväl Afghanistan lite längre tillbaka i tiden som nu Irak och Syrien är goda illustrationer av detta.

Och den slutsatsen har självklart politiska konsekvenser. Det handlar om hur politiken skall prioriteras och inriktas. Och krislösning blir därmed än mer centralt.

Gårdagen ägnade vi till betydande del åt diskussioner kring just detta. Att besegra Daesh militärt är förvisso möjligt, men avgörande är ju vad som kommer därefter.

Västliga militära insatser har redan besegrar jihadister i t ex Anbar-provinsen i Irak och Helmand-provinsen i Afghanistan, men i och med att man senare misslyckats med att få ett legitimt och accepterat styre där har jiihadisterna återkommit.

Och det är ju viktigt att vi i ansträngningarna för att möta den fjärde vågen inte lägger grunden för en än mer potent femte våg. Vi har anledning att lära av de gågna årens misslyckanden i stället för att bara rabbla robusta formler.

Men den som är intresserad av just dessa frågeställningar rekommenderas varmt att läsa just den omfattande ICG-rapport som handlar om just detta. Den läses just nu med stort intresse på åtskilliga ställen av betydelse runt om i världen.

Och det är just genom analyser och rekommendationer som dessa som ICG gör ett viktigt arbete.

När organisationen sattes upp för 20 år sedan uppfattades kriser av typ Balkan som marginella restföreteelser i en värld som gick mot allt mer av samarbete och stabilitet.

Men nu har kriser gått från att vara marginella i till att bli centrala för det internationella systemet, och det finns en betydand risk för att politisk överbelastning i de olika maskinerierna leder till felaktig eller missriktad politik.

Och därför behöva insatser som de som ICG gör mer än någonsin. 

I styrelsen sitter också ett antal f d utrikesministrar och andra med erfarenhet av politikens och krishanteringens konkreta praktik som kan bära vittnesbörd om detta.
Gemensamt försöker vi att inrikta arbetet så att det blir så relevant som möjligt.

I dag på förmiddagen fortsatta gårdagskvällens diskussioner om de politiska och humanitära utmaningarna i flyktingkrisen, och innan jag tvingades att lämna hann vi också med en genomgång av olika utmaningar och insatser i Latinamerika.

I pauser och måltider blir det också åtskilliga samtal om olika utmaningar inom FN-systemet. Att detta i många avseenden befinner sig i kris med serier av besvikelser bakom sig råder det ingen tvekan om.

 Den stora frågan nu är dock självfallet utseendet av en ny generalsekreterare efter Ban KI-moln, och så småningom börjar ju fältet av kandidater att klarna.

Men nu bär det hemåt för en en seneftermiddag, kväll och måndag hemma i Stockholm.

Sedan bär det för min del iväg till Washington för att tillbringa några dagar där.

Först för mer allmänna samtal och sedan för styrelsemöte i RAND Corporation. Vi har normalt ett vårmöte i Santa Monica och ett höstmöte i Washington för att diskutera inriktningen av arbetet.

Och det brukar alltid vara mycket intressant diskussioner.

Men det kan ju också ha sitt värde att lite närmare känna av den politiska temperaturen. Trump är plötsligt utmanad på den republikanska sidan av Cruz, och något triumftåg för Clinton på den demokratiska är det svårt att tala om.

Det blir också diskussioner om den politiska utvecklingen i Europa i olika delar. Jag vet att det finns en tilltagande oro för vart utvecklingen i olika avseenden kan föra på väg.

Och från Washington flyger jag till kommande helg till Bratislava för den årliga Globsec-konferensen om säkerhetsfrågor där.

6 Responses to Helg med krisernas mångfald.

 1. Som en solsken tränger in i vårt hopp f d statministern Carl Bildt ord om den fria världens ansträngningar mot mörkrets skugga bakom vår dagliga kamp mot ondskan mellan tvivel och hopp. Var hälsad på barrikaderna Carl !

 2. Belattebella skriver:

  Undrar varför du är med i ICG gällande mellanöster konflikten.

  Vad är din referense och goda gärningar i MÖ? Man ska ha hjärtat på rätt plats i såndana förhandlingar och diskussioner annars är risken att man inte tar hänsyn till vad som är bäst för området.

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Mysigt värre med RAND och Washington.
  Utrikesministern är med partivänner i Piteå.

 4. pairis skriver:

  Intressant att du erkänner att FN är i kris. FN består av många gentlemän som inte kan läget i dagens värld utan befinner sig i en rätt så självbelåten dimma om jag får så beskriva det. Jag såg en intervju i Agenda(10/4) med en FN tjänsteman som jag inte orkar plocka namnet på för att kunna skriva detta. Han har i alla fall kritiserat Sveriges nuvarande hållning vad gäller de så kallade asylsökande. Intervjun handlade om om det var dags att skriva om asylrätten och anpassa till dagens verklighet i Europa. Där tror jag, häpnadsväckande nog, blandade sändebudet i fråga rätten till asyl och att man vill söka sig till länder där det erbjuds kostnadsfri utbildning, eller möjlighet till jobb. Han hänvisade till grandländer till Syrien som tar emot miljontals flyktingar och tyckte att några tiotusentals kan väl Europa också ta. Men vi ger ju inte bara en lägerplats utan så mycket mer där man kanske måste börja räkna vilka som verkligen hör till kvoten och vilka inte. Varför inte hitta ett system där man redan vid gränsen kan göra den första bedömningen? Visst Afghanistans historia kan berätta varför det har skapats jihadister men det är ändå inte hela sanningen. Man väljer ändå själv, tycker jag.

 5. Rulle skriver:

  Hur kommer det sig att ”ALLA DESSA DAGAR” numera har så få folkliga kommentarer? Kan det vara censuren som hindrar ärliga människor att komma till tals?
  Trots Carl Bildts flängande så är snart dagarna räknade för denna censurens osmakliga sätt att förtrycka fria åsikter. Beklagligt!

 6. slaszlos skriver:

  Utan tvekan inte bara EU än FN i kris med. Projektet att skapa slutliga målet om Europa Förenta Stater efter EU framträdandet hittills mellan Väst och Öst får man sätta in i malpåse. Nationalstaterna bevisar hur stark är nationalextremismens vidare i länderna vilket påverkar enigheten i europisk storpolitik. Med andra ord nationerna inte lärde sig tillräcklig läxorna efter historiens lärdomar och har absoluta rätten att skydda sina medborgare mot inre och yttre fienden. Då återstår projektet Järnridån med passkontroller och visumregler vilket kan utsträcka i hela kontinenten och förstärker sina flyktningspolitik enligt Genève Konventionens regler 1952 med ytterligare stränga beslut angående invandringen till kontinenten. Vid sidan om detta som en mörk moln över allt är Rysslands aggressioner militärpolitisk på återskapandet av sin stormakt i världspolitiken komplicerar säkerhetsrådet i FN. Just den stora folkflyttens orsak är den största sannolikheten inblandningen i syrriakonflikten den 30 september 2015 vilket utvidgades antalet asylsökande och trycket mot Europa. Målet är att skydda Asad ifrån ansvaret som huvudorsak till hans regim …Vår värld och mänskligheten står framför igen den stora utmaningen om diplomatin ger upp sitt misslyckandet igen och öppnar dörren till världskrig. I denna konfliktfyllda världshändelsernas epicentrum är Mellanöstern med alla sina inblandade parter…Om denna blir verklig då inte finns möjlighet att stoppa ännu mer folkflykten därifrån i speciellt mot fria värdens demokratierna.

%d bloggare gillar detta: