Världen i Flandern.

ANTWERPEN: I denna Flanders historisk metropol har jag nu infunnit mig för styrelsesammanträde under de närmaste dagarna med International Crisis Group. 

Och kriser att diskutera saknas som bekant inte.

Antwerpen är en stad med en fascinerande historia. Efter det att handelsfartygen inte längre kunde nå Hansa-knutpunkten Brügge blev Antwerpen under ett skede den tidens globaliserings verkliga nav.

Staden räknades som Europas rikaste, även om konkurrensen med Venedig måste ha varit hård. Och det sägs att ca 40% av den tidens mer internationella handel på ett eller annat sätt passerade genom staden.

Men reformationens konvulsioner satte stopp för staden. Dess hamn blockerades, och handelns fokus försköts norrut till Amsterdam, som därmed fick sin glansfyllda blomstringsperiod.

Världskrigen under förra århundradet satte naturligen sina spår. 

Staden drabbades av fler tyska V1 och V2-attacker än någon annan när Hitler-riket desperat försökte förstöra den hamn som var av central betydelse för den västallierade styrketillförseln 1944 och 1942.

I dag är Antwerpen åter en handelstad. 

Hamnen är Europas näst största efter närbelägna Rotterdam. Och man bibehåller sin position som diamanternas stad. Närmare 90% av världens oslipade diamanter handlades genom Antwerpen förra året.

Och det är en stad präglad såväl av invandring – ca 40% av stadens invånare, och ökande – som av att vara en av högborgarna för den flamländska nationalism som åtminstone verbalt talar om självständighet från Belgium.

Så nog finns det åtskilligt att diskutera här.

Och det börjar redan i kväll. 

Borgmästare Bart De Wever, som tillika är partiledare för det flamländska nationalistparti som är Belgiens största, bjuder på middag, och där skall bl a jag inleda diskussionerna om hur vi skall hantera den fjärde vägen av jihadism och motverka radikalisering av inte minst unga människor runt om i Europa.

Det gör vi bl a med utgångspunkt från en mycket läsvärd rapport ICG publicerat kring dessa frågor.

Och sedan fortsätter vi med listan av kriser och utmaningar under morgondagen. 

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: