Till slut dock till Bryssel.

BRYSSEL: Efter diverse tråcklande lyckades jag sent i går kväll ta mig hit. Hur det blir med återresan återstår att se. En sak i taget.

Men det är för mig ett mysterium att de belgiska myndigheterna inte lyckas att få igång flygplatsen Zavantem snabbare. Nu talas det om ett utdraget skede med begränsad kapacitet.

Det var förvisso ett allvarligt attentat, men de rent fysiska skadorna på flygplatsen var knappast massiva, och en rejäl och prioriterad insats skulle ha fixat dem alla till för ett tag sedan.

Men nu skall tydligen åtskilligt göras om. Och till detta kommer olika belgiska fackföreningar som har synpunkter. Sådant kan pågå i åtskillig tid.

Detta spelar ju snarast terroristerna i händerna. Den bästa långsiktiga säkerheten är att demonstrera att attacker som dessa inte förlamar våra samhällen. 

Snabbast möjliga återgång är det bästa sättet att visa att attacker inte lönar sig.

Men de belgiska myndigheterna verkar nu inriktade på tvärt om. Och om resultatet blir att de i månader bromsar bl a EU:s arbete så är detta ju ett sätt att säga att attacker just här har en betydande effekt långt utöver den omedelbara.

Och därmed fruktar jag att de kommer att göra Bryssel mindre säkert i stället för tvärt om.

I dag presenterade vi så resultatet av vårt arbete inom Atlantic Council om de olika digitala möjligheterna, och efter den mera officiella presentationen blev det också informell lunch med olika intresserar här i Bryssel kring dessa frågor.

Rapporten finns tillgänglig genom länk på min Twitter.

Och på eftermiddagen hade jag möjlighet att gå förbi också en diskussion om samarbete kring cybersäkerhet med såväl Estland nuvarande utrikesminister Marina Kaljurand som hennes företrädare Urmas Paet. 

Det är påtagligt i alla dessa olika diskussioner hur Estland kommit att inta en framskjuten position. Också olika persone därifrån i ledande positioner i dessa frågor i olika internationella institutioner.

Och att det handlar om framtidsfrågor av största betydelse råder det knappast någon tvekan om.

I kväll fortsätter jag med informell middag på temat Ryssland och dess utveckling med en del av de personer här som har anledning att syssla med dessa frågor.

I morgon blir det så deltagande på kommissionens konferens om investeringar och ekonomisk utveckling i Europa. Det är kommissionens egen tankesmedja som än en gång vill att jag skall vara med om dess överläggningar, och det har självklart sitt Knesset

Och sedan hoppas jag att det kommer att vara möjligt att ta sig hem till Stockholm igen.

I morgon är också dagen för folkomröstningen i Nederländerna om avtalet med Ukraina, och dessvärre tyder nu samtliga opinionsundersökningar på att nej-krafterna kommer att segra.

I ett inlägg som finns bl a på ECFR:s hemsida, och länk på min Twitter, har jag åter argumenterat för hur betydelsefullt detta avgörande är.

3 Responses to Till slut dock till Bryssel.

 1. Höjd beredskap:
  Satelitbaserad triangulerad Spektral Fjärranalys mot en bakgrund av residual bakgrundsstrålning möjliggör identifiering och spårning av fisilt eller radioaktivt material via militära system.

  Tillgång till sådan information via experter på internationella vetenskapliga forskningsinstitut, skulle vara ett betydande steg för övervakning av NPT samt väsentligt bidra till detente samt försvåra nukleär utpressning med improviserade anordningar och verka konflikt förebyggande och dessutom försvåra för extema gruppers planering.

  Bland de motmedel som bör övervägas och implementeras proaktivt är flyg baserad aktiv väderkontroll teknologi.

  Protecting the Living Peace

 2. Anser att geiger müller mätare borde ingå som standard utrustning i myndighets utryckningsfordon som gör utryckning till följd av explosionslarm

 3. stig2entreprenoren skriver:

  ”Panamas regering skapar en oberoende kommitté för att se över landets finansiella praxis som en följd av den stora härvan där många av världens ledare är inblandade.”
  Varför just nu? Varför inte för 5 år sen?
  Är detta en signal till alla seriösa organisationer och personer att se över sin verksamhet, forma ny policy, ta fram ny codex, tänka om och göra rätt?
  Förr eller senare kommer it-experter att hitta bättre verktyg för att avslöja allt mer av världens avskum.
  Hur ser ni i cybersecurity sammanhang på att använda ny teknik för att mer radikalt förbättra världen?
  Skall man vara med på banan i en modern, effektiv och välfungrande värld måste man ha bra etik, följa internationella regler och göra rätt saker. Att inte göra detta skall kosta skjortan och därför avhålla alltfler oärliga.
  Tekniken styr världen att göra rätt för allas långsiktiga bästa!

%d bloggare gillar detta: