Amman mitt i Mellersta Östern.

AMMAN: Så värst mycket av vare sig Amman eller Jordanien har det dessvärre inte blivit under mina dagar här.

Slutmötet med den globala internet-kommissionen har tagit all tid, men dessutom har vi ansträngt oss för en dialog med de här som sysslar med dessa frågor såväl inom regeringen som civilsamhället.

Denna region utmärks knappast för demokrati och vidsträckt yttrandefrihet, och även om Jordanien förvisso tillhör de mindre dåliga i dessa avseenden finns brister som är tydliga.

Men det är en utsatt monarki som i mycket hög utsträckning påverkats av regionens alla problem. 

Efter 1948 har ca hälften av Jordaniens invånare utgjorts av palestinska flyktingar, och till dessa har sedan lagts flyktingar från Irak efter 2003 – här finns en hel påtagligt välbärgad stadsdel med rötter i Bagdad – från Libyen efter 2011 och nu i stor skala från Syrien.

I dag är en bit mer än 600.000 personer officiellt registrerade som flyktingar från Syrien, men den verkliga siffran är betydligt högre. Exakta siffror finns inte och jag får uppgifter som varierar mellan 800.000 och 1,5 miljoner. 

Hur som helst är påfrestningarna på det jordanska samhället stora.

Även om jag såg mer av IT-företagsamhet än vad som är vanligt i denna region är ekonomin minst sagt skakig. Mer än 40% av alla är anställda av staten, reformer lyser med sin frånvaro och underskotten åt alla håll är förfärande stora.

Men Jordanien är den utsatta staten vars stabilitet ligger i allas intresse. 

För Israel gäller detta i all synnerhet, och säkerhetssamarbetet är mer än intimt. Relationen med USA är stark, med en mångfacetterad närvaro i landet, men i dessa dagar också med ett Ryssland som man här ger kredit för att ha möjliggjort en politisk process i Syrien.

Trots att det var kommissionens avslutande möte som dominerade min tid här far jag i dag dock hunnit med ett snabbt besök på den kulle ned citadell och romerska ruiner som är staden Ammans ursprung, och dessutom trevlig informell lunch med utrikesminister Nasser Judah. Att det fanns mycket att tala med honom om säger sig självt.

Nu bär det i alla fall hem. 

Internet-kommissionen kommer dessvärre inte att ha fler möten – det blev sådana runt om i världen under vårt arbete – men en hel del finjusteringar återstår i den rapport vi kommer att publicera i juni – sannolikt i New York och Cancun i Mexico.

Och för mig stundar nu en vecka hemma i Stockholm. Det kan behövas.

One Response to Amman mitt i Mellersta Östern.

  1. En negativ återkoppling mellan säkerhets budget och migrations budget verkar vara på väg att bli en realitet inom EU kopplat till ökade resursbehov för att garantera den Europeiska inre säkerheten

    Les conditions de La paix civile …

%d bloggare gillar detta: