Europa bättre i dag.

BERLIN: I dessa dagar har det blivit än tydligare att Europas politiska tyngdpunkt ligger här i den tyska huvudstaden, och mer konkret i förbundskansler Angela Merkel.

Vid gårdagens toppmöte i Bryssel var det till slut de bilaterala överläggningarna mellan henne och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu som ledde till de slutsatser som alla andra sedan fick ge sitt stöd.

Och dessa innebär utan tvekan ett genombrott såväl från EU:s som från Turkiets utgångspunkt. En större överenskommelse skepade större möjligheter. 

Det var där länken mellan Merkel och Davutoglu på den särskilda middagen i söndags kväll kom att bli så betydelsefull.

Det innebär inte att allt är avgjort. 

Det finns punkter i det som överenskommits som säkert leder till visst missmod i vissa huvudstäder, och där detaljer måste fyllas i på nästa toppmöte om mindre än tio dagar.

I går kväll satt vi här i Berlin ganska länge med Peter Altmeier, som väl är nummer två i regeringen här i de aktuella frågorna, och diskutera den långsiktiga utmaning som flyktingsituationen utgör.

Och det blev alldeles självklart en diskussion också om relationen med Turkiet. Tydligt för mig från den diskussionen i dess helhet var att det från Berlins sida nu handlar om en relation väl bortom det aktuella behovet av att hantera flyktingsituationen.

Detaljerna i toppmötets slutsatser finns i dokumentet som jag länkat till med ett tweet. 

Politiskt är det viktigt att konstatera att EU är i betydligt bättre skick efter detta toppmöte än före. Mötet splittrades inte – mötet levererade. Och det är ju faktiskt det som Europa-samarbetet handlar om.

Med detta toppmöte i Berlin avklarat förskjuts uppmärksamheten här totalt till lördagens delstatsval i Sachsen-Anhalt, Baden-Würtenberg och Rheinland-Pfalz. 

Utgången av dessa har beskrivits som avgörande för Angela Merkels framtid, men efter gårdagens möte tror jag knappast det längre gäller.

Men viktigt blir det, och inte minst i östliga Sachsen-Anhalt kommer nationalkonservativa AfD med motstånd mot invandrare som kärnfråga att göra ett bra val, kanske t o m bli större än socialdemokraterna SPD där.

I Baden-Würtenberg kommer De Gröna, som unikt har ministerpresidenten i staten, av allt att döma att göra ett mycket bra val, också med ett explicit stöd för Angela Merkels flyktingpolitik.

Och i Rheinland-Pfalz konkurrerar två kvinnor med också vidare politiska ambitioner om posten som ministerpresident. 

Vi har haft ett mycket bra styrelsemöte med ECFR här, och nu på eftermiddagen har jag i sedvanlig ordning suttit ett tag på förbundskanslerns stora kansli mitt i Berlin och diskuterat olika europeiska och internationella frågor med hennes medarbetare.

Och sådana saknas som bekant inte.

Men därtill kommer att det var en solig och nästan varm dag här. 

Jag hann promenera förbi det historiska muséet med dess bokhandel och se också på det gamla kejserliga palats som i ny form nu håller på stt resa sig mitt i huvudstaden. 

Där minns jag för länge sedan DDR-regimens glänsande palats. Men det visade sig – föga förvånande – vara ett skrytbygge fyllt av asbests och fick rivas.

Och nu är det ett nygammalt Berlin som åter byggs upp på den gamla socialismens ruiner.

Därtill ett Berlin med en allt tyngre roll i vårt gemensamma Europa. 

Men nu bär det hem till Stockholm. På fredag är jag dock tillbaka här i Berlin igen.

3 Responses to Europa bättre i dag.

 1. […] de turkiska förhandlingarna och den sfären bestämde jag mig för att läsa lite på Carl Bildts blogg, närmare bestämt dagens post under rubriken ”Europa bättre idag”. Jag hittade vissa […]

 2. kgmander73 skriver:

  Jo,upplysningsvis var det mer nazism,än socialism,som lade BÅDE Berlin och mycket annat av Europa i ruiner. Tycker inte författaren av raderna skall blåsa upp sig för mycket med arrogans-för han har väl inte glömt den regeringstid han själv satt som chef,och den svenska räntan for upp i taket-500 %. Måhända det var därför han i nästa minister-roll fick hålla sig utrikes,som oftast.

  Så ta det lugnt med påhoppen!! ;-)

  Skickat från min iPhone

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Kunde man gradera upp Fru Merkel till EU president och sen kunde hon få sätta ihop en verkligt slagkraftig och beslutsmässig EU-regering som även skall kunna uppträda internationellt?
  Tyskarna kan sen välja en ny förbundskansler.
  Efter fyra år nominerar man en ny kandidat bland EU-ländernas främsta företrädare baserat på dessas ”europavänliga” aktiviteter och resultat fram tills dess.
  Bra europapolitik måste bedömas och premieras för att Europa skall bli ett ännu mer centralt ämne.

%d bloggare gillar detta: