Lyckat möte under solen.

PALM SPRINGS: I dag på eftermiddagen avslutade vi vårt möte här med Global Commission on Internet Govenance efter mer än ett dygn av intensiva men konstruktiva och intressanta diskussioner.

Nu låg fokus på de slutsatser och analyser som skall finnas i den slutrapport vi kommer att presentera, sannolikt i Mexico och New York, mot slutet av juni.

Och vi nådde längre i våra diskussioner än vad jag hade vågat hoppas på. Vi har ett möte med kommissionen i dess helhet kvar – det blir i Amman i Jordanien mot slutet av mars.

Det har varit en lång men intressant resa som började med vårt första möte i Stockholm på senvåren 2014. 

Och sedan har vi varit i Seoul, London, Ottawa, Haag, Accra och Bangalore med våra diskussioner.

De frågor vi har att diskutera har förändrats inte så lite under denna relativt sett korta tid. I början diskuterades en hel del kring ICANN och dess framtid, men nu har vi ägnat mer tid åt möjligheter i den nya Blockchain-teknologin. 

Och även om det långa och detaljerade uttalande vi gjorde i Haag över övervakning av olika slag fick ett betydande genomslag har diskussionen om kryptering och skydd för indignation blivit allt intensivare.

Inte minst gäller ju det dessa dagar efter beskedet från Apple. I dag läser jag långa ledare och artiklar från Los Angeles Times till Wall Street Journal i ärendet.

Och själv har jag publicerat mig i ärendet i Globe & Mail i Toronto.

Ett är säkert – debatten kommer att fortsätta, och ett avgörande i striden mellan Apple och FBI kommer att ta betydande tid.

Uppe i Silicon Valley härom dagen var det rätt självklart dessa frågor som dominerade. Läser jag lokala tidningen Desert Sun här så är det mesta utomordentligt lokalt. 

Och när jag bläddrar genom Los Angeles Times handlar åtskilligt om kampen mellan olika filmer inför den årliga Oscars-galan. Berömmelse och rikedom står på spel. 

Men annars är det pågående dramatiken kring de olika primärvalen. I morgon är det republikanskt sådant i South Carolina, och kammar Donald Trump hem det på det sätt som opinionsmätningarna förutspår går det inte att bortse från att ha kan komma att bli den republikanske kandidaten i presidentvalet i november.

I Nevada kämpar så Hillary Clinton vidare mot Bernie Sanders, och kommer med stor sannolikhet att vinna. Men hennes marginaler är inte så övertygande som de borde vara, och det är tydligt att många också demokratiska väljare känner en viss distans till henne.

Med en mer centristiskt orienterad kandidat hade sannolikt republikanerna haft goda möjligheterna att erövra Vita Huset, men kör man ut sig själv på flygeln blir utmaningen för Hillary Clinton sannolikt inte lika svår.

Men osvuret är bäst. Detta är en politisk säsong i USA när de flesta av dem som ansetts veta mest har visat sig veta minst. 

Överraskningarnas tid är måhända inte förbi.

På min iPad kunde jag för någon timme sedan lyssna på när premiärminister David Cameron höll kampanjtal på sin presskonferens i Bryssel efter uppgörelsen där. I morgon vill han få sin regerings stöd, och på måndag kommer han i underhuset med all sannolikhet att utlysa en folkomröstning till den 23 juni.

Han bredde på rätt ordentligt i sitt anförande. 

Det lät som om en fördjupad inre marknad och frihandelsavtal med olika delar av världen var eftergifter som han pressat ut övriga motvilliga regeringar – i själva verket är det ju kärnan i det som EU arbetar med just nu.

Tankesmedjan Open Europe betraktar uppgörelsen som ”not transformative but not trivial”, vilket väl är en hygglig sammanfattning.

Men det är nu den stora striden börjar – och utgången av den kommer att bli av största betydelse för EU:s utveckling under många år framöver. Inte minst från svensk utgångspunkt är detta viktigt.

Uppgörelsen i flyktingfrågan i Bryssel har jag inte hunnit med att i detalj studera, men terrorattacken i Ankara gjorde ju att man satte ut ett nytt toppmöte i början av mars där också Turkiet hade möjlighet att närvara.

Om utvecklingen där skulle mycket kunna sägas – jag är påtagligt oroad för vart den bära hem. Och det gäller också utvecklingen i Syrien – det blev ingen vapenvila i dag som överenskommits och det blir inga återupptagna fredssamtal nästa vecka som planerats.

Utvecklingen kan mycket väl komma att förvärras på ett tämligen avgörande sätt.

Nu återstår en middag här i Palm Springs – just nu är det strålande sol och 27 grader varmt – men i morgon vänder jag hem mot Sverige igen.

One Response to Lyckat möte under solen.

  1. Varför ville Donald Trump i flera decennier efter WWII både önska och eller påstå till vänner och bekanta att han var av svenskt ursprung?
    Kan svaret ha varit så enkelt att han hade stor respekt för den svenska neutraliteten som nu mer eller mindre varat i tvåhundraett år.
    Charles Chaplins The Dictator blev förbjuden av Tyskland att visas på alla svenska biografer under kriget.

    Att bygga broar under vallar är lätt att göra, även över vallar eller hav.och gudstro.

%d bloggare gillar detta: