Viktig vecka för EU – iväg till Kalifornien.

STOCKHOLM: Betydelsen av denna europeiska vecka skall alls inte underskattas.
EU-toppmötet på torsdag och fredag blir osedvanligt viktigt.

För det första skall helst samtalen mellan premiärminister David Cameron och de övriga kring de fyra olika brittiska kraven föras i hamn på ett bra sätt.

Det mesta tyder på att detta också kommer att vara möjligt, även en del decibel i slutskedet nog tillhör den ömsesidigt önskvärda dramaturgin i en fråga som denna.

Därefter går hela frågan till folkomröstning i Storbritannien. Just nu förefaller 23 juni vara det datum som det spekuleras kring.

Och vad man kommer överens om på toppmötet kommer nog inte att spela så stor roll för hur det kommer att utfalla. 

Under de senaste dygnen har jag träffat två mycket kvalificerade brittiska vänner som följer denna fråga ytterligt nära. Den ena sade att det väl var sådär 70% sannolikhet att det skulle bli ett ja, och den andre sade att det nu började att se ut som 70% sannolikhet för att det kommer att bli ett nej.

Så det enda riktigt säkra som kan sägas är att utgången är högst osäker.

För det andra är det självklart att flyktingfrågan kommer att bli stor vid mötet.

Inte minst Angela Merkel behöver framsteg i de gemensamma europeiska ansträngningarna inför de viktiga delstatsvalen i Tyskland i mitten av mars. 

Utan europeiska framsteg kommer trycket på nationella åtgärder att snabbt stegras med alla de negativa konsekvenser detta kommer att föra med sig. I privata samtal i München var viktiga ledamöter av den tyska regeringen mycket tydliga på den punkten.

Medan Angela Merkel och ett antal andra länder således fokuserar på Bryssel – och Ankara! – i frågan samlas nu de s k Visegrad-länderna i Centraleuropa med ett tydligt fokus att snarast fortifiera gränserna till och på Balkan.

Och det kommer att leda till andra konsekvenser. 

Förstasidan på Frankfurter Allgemeine Zeitung i går talade om hur nya gränskontroller i det viktiga Brenner-passet mellan Österrike och Italien riskerar att leda till timslånga köer.

Men i Wien är det tydligt att man fruktar att en hårdare gräns mellan Slovenien och Österrike kommer att leda till att flyktingar tar sig vägen via Italien i stället – och det finns också en fruktan för att en hårdare gräns till Makedonien kommer att leda till en ström till Italien via Albanien.

Balkan förblir ett skört område. Att Bosnien i dag formellt sökt medlemskap i EU förändrar dessvärre ingenting av detta. Den processen kommer som det nu ser ut att bli tämligen så utdragen.

Det är således mycket som står på spel i Bryssel mot slutet av veckan. 

Men själv flyger jag i morgon till San Fransisco för diskussioner i morgon kväll och på onsdag på Stanford-universitet om olika cyberfrågor. På Twitter finns länk i alla fall till det senare arrangemanget.

Och sedan blir det möte med min Global Commission on Internet Governance i Palm Springs i mer sydliga Kalifornien under torsdagen och fredagen. 

Och där kommer vi så gott som bokstavligen att krocka med ett möte som president Obama har med ledarna för Sydostasiens olika länder. Vår logistik har ty följande blivit lite komplicerad.

Så för min del blir det att försöka att följa dramatiken i Bryssel från södra Kalifornien. 

Nästa vecka kommer dock för min del att bli en vecka mer i Bryssel, och då kan man väl observera spillrorna av striderna.

Men intill dess blir det de snabbt allt viktigare cyberfrågorna som kommer att stå i centrum för mig.

Och från Stilla Havs-kustens horisont blir det ju också en möjlighet att fortsatt följa det fortsatta inrikespolitiska tumultet i USA.

2 Responses to Viktig vecka för EU – iväg till Kalifornien.

  1. roma30 skriver:

    Det känns mycket oroande med de ökade sprickorna inom EU. Det är bara att hoppas att Angela Merkel får framgångar under denna vecka. Det ökade våldet och bombningarna i Syrien är mycket illavarslande för både den syriska befolkningen och oddsen för eldupphör på fredag har minskat betydligt. Jag ser framemot en analys av dig Carl i Bryssel i nästa vecka.
    Anki Nordlund i Uppsala

  2. stig2entreprenoren skriver:

    Varför inte också ta en titt på Googles nya aktivitetshus i Mountain View?

%d bloggare gillar detta: