Den allt värre krisen i Syrien.

STOCKHOLM: Att det utrikespolitiska läget inte är okomplicerat behöver nog knappast påpekas särskilt.

I morgon träffas i München USA:s, Rysslands och några europeiska länderna utrikesministrar för att diskutera den akuta situationen kring Syrien.

Och i grunden handlar det om huruvida det kommer att finnas några förutsättningar att för att återuppta försöken till fredssamtal den 25 februari som planerat.

Jag har svårt att se att detta skulle vara möjligt om det inte kommer till stånd ett eld upphör kring Aleppo, och jag ser i skrivande stund inga tecken på att vare sig Moskva eller Damaskus nu skulle vara beredda till det.

Rysslands utrikesminister Lavrov har sagt att offensiven kommer att fortsätta intill dess att man får kontroll över området upp till den turkiska gränsen.

I detta område finns nu 30 – 40.000 flyktingar från striderna kring Aleppo, och från turkisk sida försöker man att förse dem med tält och förnödenheter utan att de går över gränsen.

I Kilis, som är den turkiska orten vid gränsen, finns i dag fler flyktingar än vanliga invånare, och i den större staden Gaziantep alldeles norr därom finns nu dubbelt så många flyktingar som vi tog emot i Sverige i dess helhet under förra året.

Så det är inte utan att man förstår en del av de turkiska problemen i dessa hänseenden.

Skulle regimens och Rysslands militära offensiv norr om Aleppo fortsätta kommer det inte bara att omöjliggöra ett återupptagande av fredsförsöken utan dessutom omedelbart utlösa en stor flyktingvåg över den turkiska gränsen.

Dessutom skulle en inringning av de delar av Aleppo som kontrolleras av rebellerna leda till en med all sannolikhet mycket allvarlig humanitär situation.

I måndags var Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Ankara för att diskutera flyktingsituationen, och i dag har Turkiets premiärminister Davutoglu varit i Haag i samma ärende. 

Det är tydligt att det är länder som Tyskland, Norge och Nederländerna som är diplomatiskt mer påtagligt engagerade i dessa frågor. 

Jag säger detta – utan att säga mer.

I grova drag kan man säga att diskussionen i EU nu går längs vad man kan kalla en Orban-linje, där situationen hanteras främst med olika nationella gränsspärrar, och en Merkel-linje som lägger tyngdpunkten på ett politiskt samarbete inte minst med Turkiet för en reglering av flyktingströmmen.

Den förra linjen verkar nu fokusera på möjligheten att förstärka gränsen mellan Grekland och Makedonien för att förhindra att flyktingar sedan via Balkan kommer vidare till det övriga EU.

Det kommer med största säkerhet att leda till betydande nya spänningar i det området. Och sannolikheten för att det lyckas är inte särskilt stor.

Den förra linjen handlar om att ge Turkiet rejäl hjälp att ta hand om så många flyktingar som möjligt, men att också öppna vägar för vissa av dem att legalt komma till EU-länder. I detta ligger också ett samarbete för att helt stoppa dem som kommer från vad som betecknas som säkra länder.

Allt detta är långt enklare sagt än gjort, men det finns all anledning att lyfta på hatten för Angela Merkel och de i övrigt som är engagerade i dessa ansträngningar.

I morgon i München blir det dock den mer omedelbara konflikthanteringen som kommer att stå på dagordningen, även om till denna självfallet också hör att försöka få fram humanitär hjälp till de tiotusentals människor som nu drabbas av de nya striderna.

Själv är jag kvar i Stockholm i morgon också – men på fredag bär det av till diskussioner i München.

4 Responses to Den allt värre krisen i Syrien.

 1. Inqognito Swede skriver:

  Ja verkligen, tack så mycket Merkel för allt du har gjort, hennes lösning att välkomna en miljon ”flyktingar” till Tyskland har ju snart löst flyktingkrisen i världen, snart är flyktingarna slut…
  Och på samma gång lyckas hon mjuka upp det stela och tråkiga Köln, som ju var så lugnt och tråkigt tidigare, speciellt för kvinnor.

  Ärligt talat, Merkels eftermäle i historien kommer att vara allt annat än positivt, det kan du lita.

 2. roma30 skriver:

  Carl: som vanligt välformulerat. Det är bara hoppas att det här äntligen är början på en fredsprocess i Syrien. Det är skrämmande att inbördeskriget har pågått i 5 år och har ju förvärrats av Daesh framfart och orsakat ett massivt dödande och lidande och misär för befolkningen i Syrien.
  Anki Nordlund i Uppsala

 3. Finns det någon utsikt för att få bort Assads regim? Alla de ”rebeller” och de som har flytt från Syrien kommer ju inte att byta åsikter bara för att Assad (kanske) tar tillbaka makten. De som sätter sig upp mot en diktator hamnar antingen i fängelse eller dödas, så har det alltid varit och kommer fortsätta att vara.

 4. Med de utmaningar,
  omställningen inom inrikes och utrikes säkerhet som Sverige och EU länderna ställs inför gemensamt, bör en stabilitetspost i varje statsbudget införas utan dröjesmål baserat på följande Stefan Ingves sänkte räntan till – 0,5%, genom låta även skatteverket implementera räntesatsen skapas det nödvändiga Budget tillskottet som kan fördelas till att finansiera den inre säkerheten i Europa

  Financing Peace

%d bloggare gillar detta: