Mellan Iowa och New Hampshire.

WASHINGTON: Det var ett milt och behagligt väder som mötte mig när jag landade på Dulles-flygplatsen vid fyratiden på eftermiddagen i dag.

Här handlar nu allt, och därtill något, om det politiska spelet om presidentmakten.

Hillary Clinton klarade ytterligt knappt en ledning i det första primärvalet i Iowa, men i likhet med andra skyndade hon omedelbart till New Hampshire där hennes utmanade Bernard Sanders anses ha bättre chanser.

För en mer utomstående framstår det dock som märkligt att hon inte klarade sig bättre. 

Att den 74-årige socialisten kapade hem stödet från en betydande del av det demokratiska partiets unga sympatisörer är något av ett fenomen, och påminner lite om det som ledde till att Corbyn kunde ta över kommandot över det brittiska Labour-partiet.

Men än intressantare blev det på den republikanska kanten där Donald Trump inte segrade, och där Marco Rubio ryckte fram som en trovärdigt kandidat för alla dem som inte vill se en kandidat från partiets mer extrema kamp. 

Till den får utan tvekan Iowa-valets segrare Ted Cruz nog räknas.

Så nu går kampen vidare. TV-kanalerna är fyllda av spekulationer, kommentarer och försök till analyser. Och så kommer det att förbli intill de hela klarnar allra senast i mitten av februari.

För mig blir det nu middag med några vänner, och i morgon är det en konferens som handlar om säkerhetsutmaningar i vår del av världen.

Och sådana är allt mer i fokus också från Washingtons horisont.

När USA:s försvarsminister Ash Carter tidigare i dag presenterade en del riktlinjer i sin nya budget handlade en av dessa om en fyrdubbling av de extra försvarssatsningar som man gjort i Europa efter den ryska aggressionen mot Ukraina.

Det handlar om mer av övningar, men också om ökad närvaro och om mer förhandslagring av tung militär materiel.

Det är en signal som kommer att uppskattas av inte minst de tre baltiska staterna, men också av Polen inför Nato:s toppmöte i Warszawa i sommar.

Och en del av dessa frågeställningar kommer att finnas på mitt program för olika diskussioner här under morgondagen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: