Inför vecka i Davos.

STOCKHOLM: En synnerlig vacker vinterdag här i huvudstaden, och sent i går blev det “implementation day” för det viktiga nukleära avtalet med Iran.

IAEA i Wien rapporterade att Iran till punkt och pricka gjort vad de skulle göra när det gäller att göra sig av med sitt innehav av låganrikrat uran och försegla och förändra olika anläggningar, och EU beslutade som en följd av detta att upphäva alla sanktioner mot Iran förknippade med den nukleära frågan.

I denna tid av olika gryende och växande konflikter är det självfallet av alla största betydelse att genomförandet av detta viktiga och komplicerade avtal flyter smärtfritt.

Intrycket är också att de mer moderata elementen i den iranska ledningen nu lyckats att stävja den offensiv som det var tydligt att de mer konservativa elementen gick till omedelbart efter det att detta avtal hade ingåtts.

De gick för långt i och med att de tolererade eller uppmuntrade attacken mot den saudiska ambassaden i Teheran, och det gav en möjlighet för president Rouhani att återställa ordningen.

Gårdagen här i Stockholm hade vi diskussioner med Stockholm China Forum, och det fanns förvisso mycket att diskutera. Den intresserade kan se en del av vad som sades – om än inte vem som sade det – på twitterflödet från mötet.

Det var ett av de öppnaste och intressantaste möten vi haft i denna krets, och utvecklingen i Kina har ju också globalt blivit en allt viktigare fråga och faktor.

Min kommande veckan domineras så gott som helt av det traditionella mötet i Davos uppe i de schweiziska alperna. 

Redan tisdag förmiddag styr jag dit, och förblir där sedan till lördag då det bär av för ett arrangemang på kvällen i Bratislava i Slovakien.

Där deltar jag i olika diskussioner om dels den europeiska utvecklingen och dels de globala nätfrågorna. Hela mötet går ju under temat den fjärde industriella revolutionen, och där är det ju nätet som är nyckeln.

Men sedan blir det alldeles självklart också en rad andra möten. 

Innan all uppmärksamhet riktas mot alpdalen kommer det säkert att vara ett visst intresse kring den nye polske presidenten Andrzej Dudas besök i Bryssel i morgon. 

Och det kommer att följas av ett besök också av den nya polska premiärministern Beata Szydło för diskussion också med Europaparlamentet.

One Response to Inför vecka i Davos.

  1. Spännande möte med polska PM !

%d bloggare gillar detta: