Året börjar…

STOCKHOLM: Så är de det nya året igång på riktigt, och jag blickar ut över ett vintrigt Stockholm från mitt nya arbetsrum i stadens mera centrala delar.

Nyheterna just nu domineras av terrorattacken i Istanbul. Uppenbarligen en självmordsbombare, vilket för tankarna i riktning mot Daesh, även om det är för tidigt att dra någon bestämd slutsats.

Hitintills har ju Daeshs attentat i Turkiet riktat sig mot kurdiska mål eller mål med kurdisk anknytning. Denna gång förefaller målet att ha varit turister mitt i den historiska kärnan av staden.

Media talar om norska medborgare bland de drabbade. Norges utrikesminister Börge Brende befinner sig i dag i Ankara för politiska överläggningar.

Och attentatet i Istanbul fäster åter uppmärksamheten på den utmaning för alla våra samhällen som ligger i utvecklingen i Mellersta Östern och terrorismen.

Säkert kommer detta också att kommenteras när president Obama i natt inför kongressen i Washington sitt sista s k State of the Union-anförande. 

Om ett år är det USA:s 45:e president som håller det talet – marginellt troligast att det är Hillary Clinton, men osvuret är bäst.

Sannolikt kommer president Obama att understryka vad han uppnått internationellt såväl som nationellt. 

Den amerikanska ekonomin har nu tydligt vänt uppåt, men även om han med rätta kan tala om framgångar som avtalet med Iran är den globala bilden mer komplicerad.

Och det gäller såväl i Mellersta Östern som i Ostasien, där ju det nya nordkoreanska kärnvapenprovet åter visat på riskerna för stabilitet och säkerhet.

Efter mitt besök i Oslo i lördags är det Vilnius som står på min dagordning nu på torsdag.

Det är traditionellt s k Snow Summit i vackra Trakai en bit utanför den litauiska huvudstaden, och där blir det diskussion om de europeiska säkerhetsutmaningarna med bl a de tre baltiska utrikesministrarna liksom USA:s biträdande utrikesminister för Europa-frågor.

På onsdag är det 25 år sedan sovjetiska stridsvagnar dödade 13 unga litauer vid TV-tornet i Vilnius i samband med att Sovjetunionen försökte att militärt återta kontrollen över utvecklingen i de tre baltiska republikerna.

Det misslyckades, inte minst därför att den starka internationella reaktionen fick president Gorbatjov att backa tillbaka. Och därmed kom de tre baltiska länderna att fortsätta på sin väg mot självständighet.

Sedan dess har de ju hunnit att bli medlemmar i såväl EU som Nato, och inte minst i dessa dagar finns det anledning att vara mycket tacksam för det.

I en rätt anmärkningsvärd intervju i tyska Bild-Zeitung säger nu president Putin att de övriga Nato-länderna helt enkelt skulle ha sagt nej till de nya demokratiernas önskan att bli medlemmar, och åberopar samtal med den tyske politikern Egon Bahr till stöd för att säga att Nato därmed bröt vad man lovat Moskva.

Vad Egon Bahr sagt eller inte sagt i Moskva är en separat fråga, men vid dessa tidpunkter representerade han vare sig Nato eller den tyska regeringen.

Om man då hade stängt dörren till bl a Polen och de tre baltiska staterna är det långt ifrån osannolikt att det vi nu ser utspelas mot Ukraina hade kommit att utspelas mot dem med alla de än värre risker som detta hade medfört.

Men nu är dessa länder tydligt integrerade i det europeiska och atlantiska säkerhetssystemet, och det är självklart av stor betydelse också för vår säkerhet.

Och hur framtiden kommer att gestalta sig kommer vi att diskutera vidare utanför Vilnius på torsdag.

Men till helgen är jag tillbaka här för diskussioner om den kinesiska utvecklingen på Stockholm China Forum. Frågetecknen kring Kinas utveckling har ju inte direkt blivit mindre under den senaste tiden, och det blir en bra uppföljning på mina två besök i Kina under den gångna hösten.

Och sedan blir det dags att blicka mot den kommande veckan, som för min del helt kommer att domineras av World Economic Forums stora möte nere i Davos.

Där kommer jag att medverka i diskussioner framför allt om den europeiska utvecklingen, men också om de globala nätfrågorna. 

Frågan om den s k fjärde industriella revolutionen är det tema som förväntas dominera årets mer ekonomiska diskussioner i Davos.

2 Responses to Året börjar…

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Ja det är en sällan skådad utveckling vi ser med en accelererande global urbanisering, teknisk utveckling med större vidd och snabbare utbredning samt ett större och snabbare flöde av information, kapital och människor i kombination. Hälsoläget i världen blir allt bättre och problemet med risk för överbefolkning minskar raskt. T o m Afrika är på gång och Kina har redan ökat sin handel dit med 25 ggr sen senaste sekelskiftet. Nationalekonomernas huvudbry med den låga inflationen står att finna i denna utveckling som därför inte lär släppa på länge, om inget mycket drastiskt inträffar.
  Är dock orolig för Ryssland där de fördomar som finns, hela tiden bekräftas.
  Världens ledare i Davos kan nu förhoppningsvis sortera ut begreppen och komma vidare. FN eller OECD kunde dock gärna försöka hitta någon form av vassa globala team.

 2. Proposal:
  Of an EU ”EESF” emergency security force
  quantico virginia FBI National Academy trained , with interpol liaison and facilities access, not answering to local law enforcement, having its Charter under the superior Haag international court , not under the UN, with Habeas Corpus through The Haag funded by local government, but not under the jurisdiction of local national authorities. With mandate of deport decisions. Constitutes an effective answer that enables the transition from ”No go zones” of recent note to: Go zones of restored law and order. Budget wise in the ball park of a yearly 6 to 7 million USD covering a personel comprised of a specialised task force of 300 to 1500 PSD officers deployed across Sweden. Similar EESF units to be set up by each nation in the rest of Scandinavia and the EU in order to ensure the ability to restore civil order and remedy foreign nationals related crime substigated within the EU borders.

  Keep the peace create the ability

%d bloggare gillar detta: