Turkiets och våra utmaningar.

ISTANBUL: Efter moln och småregn i går har solen i dag brutit igenom och nu är det en blixtrande klar blå himmel över Bosporen. 

Topkapi-palatsets och Haga Sophias torn och minareter avtecknar sig vackert mot horisonten från den plats där jag just nu befinner mig. 

Och trafiken från och till Svarta Havets alla länder och hamnar stävar förbi genom det ständiga myllret av små båtar mellan kontinenterna.

Istanbul är en av de mest dynamiska och fascinerande av Europas städer, men självfallet också med sina problem. En snabbt växande befolkning ger snabbt växande bilköer, och en del av detta är också många flyktingar. 

I denna stad finns i dag fler flyktingar från Syrien än i resten av Europa taget tillsammans.

Och det säger sig självt att detta leder till sina påfrestningar. Undersökningar tyder på att den alldeles övervägande delen av dessa skulle vilka stanna i Turkiet, men även om den turkiska ekonomin växer imponerande just nu ligger arbetslösheten på relativt höga nivåer.

Min uppgift här i går och i dag har varit att tala om de olika globala och regionala utmaningar som vi gemensamt står inför. Och Istanbul erbjuder tveklöst en viktig utgångspunkt.

Till den bilden hör ju också landets egna såväl politiska som ekonomiska utmaningar.

I går publicerade vi från International Crisis Group en rapport om den kurdiska frågan som, med rätta, fått viss uppmärksamhet i media här.

Den beskriver en allt mer alarmerande utveckling i striden mellan den turkiska staten och organisationen PKK, med delar av sydöstra Turkiet nu mer eller mindre lamslaget av konflikten.

En fredsprocess är en nödvändighet för Turkiets framtid, men kommer förvisso inte att bli enkel. 

Rapporten talar dock om några möjliga vägar framåt, och vi kommer att ha anledning att återkomma till frågan längre fram.

Flyktingkrisen har nu tvingat fram ett närmare samarbete mellan EU och Turkiet. Premiärminister Davutoglu var i Bryssel i går för fortsatta diskussioner.

Hur relationen kring denna fråga kommer att utvecklas återstår att se. Jag har mina reservationer gentemot en politik som ser Turkiets som EU:s främsta gränsvakt, men möjligen kan situationen öppna upp för en bredare och mer konstruktiv ansats för politiken i dess helhet.

Alla mina vänner här talar intensivt om en EU-process som ankare och riktmärke för en utveckling i landet som annars riskerar att glida iväg i än mer oroande utveckling än vad som redan varit fallet. Det handlar om demokrati, öppenhet och en fortsatt moderniserad ekonomi.

Förvisso finns det de runt i EU som för evigt vill stänga dörren till Turkiet av den ena eller andra religiösa, kulturella eller politiska förevändningen. Men de bör nog betänka vilka långsiktiga faror detta kan medföra för landers utveckling, och vad detta på sikt kan betyda för oss också.

Utveckling av länder är sällan rätlinjig. Efter en imponerande fas av demokratisering, reformer och öppning av en kurdisk fredsprocess har i alla fall delar av landets utveckling nu bromsats upp eller t o m gått bakåt.

Detta är bekymmersamt, men inte nödvändigtvis för evigt. 

Det handlar också om den möjliga positiva inverkan som en politik av konstruktivt engagemang från vår sida kan ha.

Debatten hemma i olika frågor har jag avstått från att rescensera, men hanteringen av Frankrikes begäran under den s k artikeln 42.7 borde nog rendera en lite mer seriös och eftertänksam debatt lite längre fram.

Det är första gången denna paragraf i EU-företagen åberopas, och det finns nog åtskilligt som vi har anledning att fundera över och lära oss. Att det är av betydelse för framtiden behöver knappast påpekas speciellt.

Vackert som det är här just nu flyger jag dock hem senare i kväll för att vara hemma i Stockholm under helgen.

2 Responses to Turkiets och våra utmaningar.

  1. Tycker Turkiet ska vända EU länderna ryggen när dom bad om hjälp i flyktingfrågan vände Eu dom ryggen,nu brinner det under fötterna på dessa länder då passar det. Släpp ut alla flyktinga i europa istället.Turkiet är bättre utan Eu.

  2. I morgon är det midsommarafton i Australien.
    Årets längsta dag m.a.o.
    Glad Midsommar!

%d bloggare gillar detta: