Syrien, Ukraina och EU-toppmöte.

STOCKHOLM: Diverse bestyr som måste skötas i Stockholm i dessa allt tydligt kyligare dagar. Vintern är tydligt på väg.

I dag är USA:s utrikesminister John Kerry i Moskva för samtal med såväl Syrien som Ukraina i fokus.

I det förra fallet handlar det om huruvida det finns en tillräcklig bas för att sammankalla ett nytt möte i den något vidare Wien-processen. 

I Ryiadh enades ju ett antal oppositionsgrupper, men problemet är ju att mer militant islamska väpnade sådana, liksom de kurdiska grupperna, ställdes och i vissa fall ställde sig vid sidan av.

Men det man enades om i Ryiadh var, föga förvånande, att Assad och hans närmaste män måste försvinna omedelbart som det man kallar en övergångsprocess inleds i Syrien.

Och skulle man alltför tydligt backa från detta krav finns det ju en avgörande risk för att man skulle förlora mark i förhållande till de väpnade grupper som står utanför processen. En ytterligare polarisering av situationen i landet skulle då kunna bli resultatet.

Vi får se vad som möjligen kommer ut ur samtalen i Moskva.

Jag ser i media att John Kerry tog sig en promenad längs Arbat-gatan, och det blev föga förvånande viss uppståendelse med selfies och annat som hör den moderna tiden till.

Också Ukraina kommer med all säkerhet att diskuteras.

Det sker samtidigt som det är ett möte i Minsk i den arbetsgrupp som diskuterar olika politiska frågor, och bland dessa allra främst villkoren och formerna för de kommande lokala valen i de av Ryssland kontrollerade delarna av östligaste Ukraina.

I Bryssel har EU:s utrikesministrar sammanträtt i dagarna två, men frågan om förlängda sanktioner sade Federica Mogherini skulle skjutas till stats- och regeringscheferna på torsdag och fredag.

Men turerna kring den frågan var inte slut med detta.

Nu meddelar rådets ordförande Donald Tusk att saken kommer att avgöras av de s k permanenta representanterna vid deras möte år fredag morgon. Jag antar att han därmed ger en möjlighet för främst den italienska premiärministern Renzi att göra någon typ av verbal piruett i frågan.

Federica Mogherini har nog inte haft det alldeles lätt i frågan. Inte sällan riktas det direkta order till henne från Palazzo Chigi i Rom, och det på ett sätt som knappast är i enlighet med hur EU:s institutioner skall fungera.

Toppmötet kommer med all sannolikhet att domineras av EU-kommissionens i dag framlagda förslag om hur det gemensamma arbetet med att säkra EU:s yttre gränser skall förbättras.

Men innan det mötet börjar på torsdag eftermiddag kommer först Ukrainas president Poroshenko och därefter Turkiets premiärminister Davutoglu att hinna besöka EU-institutionerna i Bryssel för överläggningar.

I kväll blir det för min del också besök på den moderata riksdagsgruppens julfest. Ny tradition har etablerats som innebär att gamla partiordföranden, eller vad det nu kan vara, också får en inbjudan.

Och det har förvisso sitt värde att höra hur tongångarna låter bland de folkvalda i dessa dagar.

One Response to Syrien, Ukraina och EU-toppmöte.

 1. bildterberg skriver:

  ”Vi får se vad som möjligen kommer ut ur samtalen i Moskva.
  Jag ser i media att John Kerry tog sig en promenad längs Arbat-gatan, och det blev föga förvånande viss uppståendelse med selfies och annat som hör den moderna tiden till.”

  Ja, det var ju verkligen en kompakt sammanfattning.
  Här kommer en lite mer substansiell komplettering:

  http://www.veteranstoday.com/2015/12/15/kerry-to-putin-us-grateful-to-russia-for-cooperation-on-syria/

%d bloggare gillar detta: