Efter Paris – dynamiken är viktig.

STOCKHOLM: Lätt snö föll denna söndag som den första tydliga förvarningen om den vinter som befinner sig i annalkande.

Sent i går lyckades man så i Paris nå en överenskommelse i klimatförhandlingarna på COP21-konferensen. 

Misslyckandet i Köpenhamn 2009 berodde till betydande del på att vare sig Kina eller Indien vid den tidpunkten var beredda till mycket av åtaganden, och detta begränsade också möjligheterna för andra stater.

Men sedan dess har sten efter sten försiktigt lagts till det bygge som nu resulterade i överenskommelsen i Paris. 

Ett ambitiöst EU har fortsatt att driva frågorna, Obama-administrationen har satsat betydande kraft och till slut var nu också Kina och Indien beredda att vara med.

De sakkunniga säger att denna överenskommelse inte kommer att räcka för att nå de mål man satt upp.

Så är det sannolikt, men samtidigt är det oklokt att underskatta dynamiken i den tekniska utveckling på olika områden som alldeles uppenbart håller på att skjuta fart.

Och COP21 var inte slutet på denna process. Den fortsätter, med kontinuerlig uppföljning och alldeles säkert med successivt nya möjligheter att ta nya steg.

Men att COP21 för första gången nu samlade världens alla länder i mer eller mindre bindande åtaganden i denna fråga var utan tvekan mycket viktigt.

De närmaste dagarna kommer säkert att erbjuda åtskilliga analyser av avtalets olika detaljer.

I veckan som kommer samlas EU-länder såväl till utrikesministermöte i morgon som toppmöte under torsdag och fredag. 

Och Ukrainas president Poroshenko kommer också att tillhöra dem som besöker Bryssel under veckan.

Om det kommer att finnas någonting mer konkret att rapportera från dagens möte i Rom med dess försök att sätta press på försöken att få till stånd en effektiv och samlad regering i Libyen är väl högst osäkert.

Motsättningarna är betydande.

På tisdag kommer EU-kommissionen att lägga fram nya förslag om hur man bättre skall säkra EU:s och Schengen-områdets yttre gränser, och alldeles säkert kommer frågor kring flyktingkrisen att stå i centrum för toppmötet mot slutet av veckan.

Till det kommer det att finnas anledning att återkomma.

För min del blir det en vecka vars första del blir här i Stockholm, men sedan blir det också ett besök i Istanbul för diskussioner där som alldeles säkert kommer att handla också om utvecklingen i Turkiet självt.

2 Responses to Efter Paris – dynamiken är viktig.

 1. Senareläggningar av ”överenskommelser” är de enda målsättningar som kommer till stånd för att resa kors och tvärs för att äta ståtliga middagar på geografiskt olika platser.
  Nämn några överenskommelser de senaste 10 åren som lett till reella mål och inte bara rader av nya möten som leder till nya möten ?

  Reella överenskommelser kanske bara skulle ge anledningar till mer oro och krig i världen och därför låter man detta ”ett step forward med ett step backward” få fortsätta som ett ändless ”det sista vi har är hoppet”.
  Överproduktionen av ”morötter” är gränslös. Sticks hjälper inte heller som vi alla vet.

  So:
  Bon Apetit

 2. stig2entreprenoren skriver:

  Att ena och integrera stolta nationalstater i Europa är inte det lättaste man kan ta sig för. Det är tufft och tar tid men det kommer att lyckas till slut eftersom alternativen är sämre. Företrädarna måste vara starka, ödmjuka och prestigelösa för att vinna människornas fulla och hängivna förtroende samtidigt som man tar Europas parti. Människorna måste stödja och försöka bli ambassadörer. Vilket nytt EU land skall du besöka härnäst? Fråga din granne och din arbetskamrat och gör ett projekt!
  Har du varit i Edinburgh eller i Lodz?

%d bloggare gillar detta: