Alarmerande från Köpenhamn.

ARLANDA: Grått och lite ruskigt på Arlanda, och strax bär det av till Warszawa för två dagar av olika anföranden och möten.

I eftermiddag har jag ett större anförande, egentligen i regi av UNDP, som kommer att fokusera på erfarenheter från olika typer av fredsoperationer.

Därefter har vi ett möte med ECFR:s polska medlemskrets för att diskutera olika aktuella utmaningar, och det kommer alldeles säkert att ske i ljuset av det regeringsskifte som ju nyligen skett här.

I morgon kommer så Polens f d utrikesminister Radek Sikorski och jag att tillsammans få ett pris för de olika insatser vi tydligen anses ha gjort. Det blir en ceremoni med också ett antal av landets övriga f d utrikesministrar.

Sent i går kväll hade jag ett timslångt möte med Afghanistans president Ashraf Ghani omedelbart efter det att han landat i Stockholm efter sina besök i Berlin och i Rom.

Och i dag träffar han ju mer officiellt det officiella Sverige.

Det blev en timma kring de olika utmaningar som olika mer eller mindre terrorinriktade organisationer utgör i hela regionen mellan Peshawar och Paris.

Just nu ser vi ju kraftiga motsättningar inom taliban-rörelsen, med rapporter om eldstrider i den högsta ledningen, samtidigt som Al Qaeda åter växer och även Daesh gör försök att etablera sig i också den regionen.

Det är en mer splittrad, men därmed också svårare, bild än vad som fallet för några år sedan.

I dag ligger allt fokus i svensk och europeisk debatt på Daesh och Syrien, men det är viktigt att ha detta bredare perspektiv såväl geografiskt som vad gäller de olika mer eller mindre konkurrerande grupperingarna.

Och det tror jag inte minst gäller dynamiken mellan Daesh och Al Qaeda.

På närmare håll är utgången av gårdagens folkomröstning i Danmark om det s k rättsförbehållet i landets EU-medlemskap utomordentligt bekymmersam.

Det handlar ju om ett av de fyra förbehåll som förhandlades fram i Edinburgh för att göra det möjligt för Danmark att 1992 säga ja till Maastricht-avtalet.

Samtliga danska regeringar sedan dess har ansett att samtliga dessa förbehåll varit till nackdel för Danmark, men först nu gjordes ett försök att få bort ett av dem, och det misslyckades rejält.

Europa överlever detta, även om Danmark får svårare att hävda och värna sina olika intressen. Och förr eller senare måste bestämma sig för hur man skall hantera detta.

Några meningar mot slutet av ledaren denna morgon i Berlinges förtjänar att citeras:

”Til syvende om sidst er laeren af 3 december 2015 imidlertid, at vi danskere hvad angår EU ikke ved hvad vi vil. Vi har tilmed endnu en gang signaleret, at vi ikke rigtigt er till att regne med.”

Illa, måste man säga. Till och med tragiskt.

Men för mig är detta ett kraftigt memento framför allt inför den brittiska folkomröstning om medlemskap i EU som kommer nästa år antingen strax före eller strax efter sommaren.

De flesta utgick från att det skulle bli ett ja i Danmark i går, men inte minst under intryck av flyktingkrisen svängde det sedan i slutet över till ett mycket tydligt nej.

Och i bakgrunden finns nog också allmänt utslag av missnöje med och misstro mot vad som uppfattas som det politiska etablissemanget.

Att samma sak kan inträffa i Storbritannien går dessvärre inte alls att utesluta. 

Och effekterna på det europeiska samarbetets framtid skulle bli katastrofala. 

Våra möjligheter att klara också alla andra utmaningar skulle dramatiskt minska.

Om detta kommer det säkert att talas åtskilligt också i Warszawa de närmaste dagarna.

2 Responses to Alarmerande från Köpenhamn.

 1. Kachina skriver:

  ”Och i bakgrunden finns nog också allmänt utslag av missnöje med och misstro mot vad som uppfattas som det politiska etablissemanget.”

  Ja Carl, och dina dina ensidiga yttringar kring Zionist-Washingtons agerande trots att Israel, USA och Natos dubbelspel sedn 9/11 avslöjats för världen inför öppen ridå, spär på misstrorn mot det politiska etablissemanget. Vem avlönar dig för att fortfarande vara aktiv i världspolitiken, när du lämnat alla politiska uppdrag?

  Jag menar att jag och du skulle fortfarande ha nytta av ett personligt samtal. Jag har massor av frågor och du har en hel del att förklara.

 2. Kachina

  Om Carl inte svarar här på din fråga – ? dubbelspelar han och ditt förslag att ni skulle ha ett nyttigt personligt samtal har redan passerat sitt utgångsdatum.
  Undrar du inte på varför Carl låter publicera din kommentar ?

  God Jul eller Jod Gul i en underground bunker!
  Merde.
  Santa Claus

%d bloggare gillar detta: