En helg här hemma.

STOCKHOLM: Så blir det en helg här hemma efter något dygn i London dominerat av ett mycket bra styrelsemöte med ECFR.

Till mötets ämnen hörde inte bara planeringen för de kommande månadernas arbete, utan också frågan om olika personer som kan komma att inbjudas att bli nya medlemmar.

Runt om i Europa har vi närmare 300 mediernas, men en del faller bort, och åtskilliga knackar på dörren för att komma in. 

Men viktigast var självfallet diskussionerna om de olika utmaningar som Europa står inför i denna besvärliga tid.

Premiärminister Cameron vill nu att också Storbritannien skall delta i flygattackerna mot Daesh i Syrien, och allt talar för att han kommer att få underhusets stöd för detta.

Saken har dock lett till betydande problem för Labour-oppositionen efter det att nya partiledaren Corby plötsligt och tydligt sade att han var tydligt mot det hela. 

Frankrikes president Hollande har nu avslutat sina resor till Washington och Moskva, men vad som mer konkret kommit ut ur dessa är inte alldeles klart.

Flygoperationer, ja, men det finns knappast någon som tror att detta allena kommer att leda till några avgörande resultat. 

Hur långt koordinationen med Ryssland kommer att föras har inte framgått av det som jag har kunnat ta del av. 

Ett visst utbyte av information om lämpliga mål, men det finns inte mycket som tyder på att Ryssland kommer att ge upp den bredare inriktningen av sina anfall.

Det ser vi ju också i de snarast intensifierade attacker man gör mot mål i nära anslutning till den turkiska gränsen, och där det är svårt att se någon koppling till Daesh.

När Ryssland nu tillför ytterligare avancerade luftförsvarsresurser till området – nya jaktplan, nytt robotsystem – innebär det ju också att de tankar som finns i den amerikanska debatten om någon slags no fly-zon slutgiltigt måste avskrivas.

I realiteten upprättar nu Ryssland som kontrollzon, och den innebär ju något av en luftskjöld för viktiga delar av regimen Assads område.

Avgörande, förr eller senare, kommer den politiska processen att vara.

Och där blir det viktigt att se hur det kommer att gå med det möte med oppositionen som Saudiarabien har till uppgift att sammankalla.

Mitt i allt detta kan jag inte annat än känna ett medlidande med de hårt arbetande ryssar som förr kunde se fram mot sol och avkoppling i Egypten och Turkiet – bägge mycket stora destinationer för dem – men som nu tydligt avråds från bägge.

Och att åka till Krim är ju knappast mycket av alternativ – just nu är drt ju dessutom problem mer strömförsörjningen där.

För min del blir det nu, efter en del ändringar, några dagar här hemma. 

I morgon är det ju Första Advent, så det kan ju vara passande.

3 Responses to En helg här hemma.

 1. Amina Henriksson skriver:

  Hej Carl,

  Jag läser statsvetenskap B på Lunds Universitet, varav jag och en klasskompis ska skriva en b-uppsats ang. diplomatin i fallet om Martin Schibbye & Johan Persson. Vi hade hemskt gärna velat intervjua dig. Om du har tid över så är min email amina.henriksson@hotmail.com. Det hade betytt väldigt mycket för oss.

  Bästa hälsningar!

  Amina Henriksson

 2. Bo Sandberg skriver:

  Tackar för en insiktsfull rapportering. Ämnet Syrien har nu blivit en storpolitisk kuliss, där nästan alla vill bidra till att få bort/Eliminera Daesh. Tror dock att man bör vara mindre spretig i agerandet med tanke på Ryssland, EU, NATO, Turkiet samt andra intressenter. Det krävs nog stor samverkan för att få effekt på målet samtidigt som militära insatser INTE ska stärka DAESH på något sätt. Enda vägen jag kan se är att i kombination med militär styrka mota bort eller helt bekämpa fienden och ta kontroll över territorium och få dessa att bli vänligt sinnande. Detta är nog enklare sagt en gjort, Taktiken har prövats tidigare med si så där resultat. Jag har ingen patentlösning på hur det bör genomföras. Regionen måste nog vid detta lag stabiliseras på det ena eller tredje sättet. I och med det får man nog räkna med marktrupp under lång tid, samt ett massivit civilt ingripande i fråga om att bygga upp sönderbombade städer och åstadkomma ordning. Inte den lättaste uppgiften i modern tid, men troligtvis nödvändig.

  MVH

  Bo

 3. ZitaZoo skriver:

  Hej hoppas allt är bra. Har skrivit en text som jag släppt skulle bli jätte glad om du ville ta dig tid att läsa den. http://wp.me/piZzK-1sK (jag är dyslektiker så den är förmodligen inte gramatisk rätt= Min ide om Internet. MVh Zita

%d bloggare gillar detta: