Lämnar öknen – inför ny vecka.

SIR BANI YAS: Några dygn av diskussioner mitt ute i den arabisk öknen går mot sitt slut, och ytterligt tidigt i morgon bitti lämnar jag här för att ta mig hem till Stockholm igen.

Där blir det i alla fall en halv dag och lite mer innan det bär vidare.

Tisdagen blir en dag med lite annorlunda innehåll. 

På förmiddagen är jag med på en konferens med svensk försvarsindustri, och på eftermiddagen är jag på möte i Bryssel med den s k Group of Personalities som kommissionen tillsatt för att diskutera stöd till säkerhets- och försvarsforskning i EU.

Viktiga frågor – som dessutom håller på att bli allt viktigare.

Sveriges och Europas säkerhet i vidaste vidare bemärkelse har ju blivit allt viktigare frågor. Och då handlar de om att koncentrera och förstärka våra gemensamma resurser.

Och på onsdagen fortsätter jag från Bryssel till Washington – men det är en annan historia.

Här i öknen har det varit regionens olika utmaningar som stått i centrum. 

Situationen i Palestina, de olika regionala kriserna, kampen mot Daesh och utvecklingen i och relationerna till Iran.

Att Daesh utsträckt sin aktivitet under de senaste länderna är tydligt. Terror i Ankara, över Sinai, i Beirut och nu senast i Paris visar att vi befinner oss i – för att använda detta slitna uttryck – en ny normalbild.

Samtidigt är det tydligt att det militära trycket på organisationens kärnområde håller på att öka. 

Kurdiska styrkor med amerikanskt flygstöd har återtagit Sinjar, och i Anbar-provinsen i södra Irak förefaller det sannolikt att Ramadi kommer att kunna återerövras.

Det viktiga med detta är att myten om Daesh som ständigt segrande kan brytas, och i förlängningen kan detta leda till att dess magnetism och förmåga att rekrytera kommer att minska.

Men ingen gör sig några illusioner om att kampen mot Daesh kommer att vara enkel. Flygoperationer får mycket rubriker – oavsett vilket land som står för bomberna – men den avgörande fronten är politiskt. 

Och utvecklingarna i Bagdad och Damaskus är i det avseendet alldeles avgörande. 

En fungerande, legitim och effektiv regering i Bagdad som steg för steg kan återta kontrollen över Iraks territorium. 

Och början på en politisk process som kan leda till att fronten förskjuts också i Syrien under en ny regering och regim i Damaskus.

Det andra mötet om Syrien i Wien under gårdagen innebar i detta avseende icke oväsentliga framsteg. Man enade sig om ett uttalande som ger tidsramar för en möjlig politisk process under de kommande 18 månaderna.

Bakom kulisserna handlat samtalen nu om hur länge Assad kan vara kvar som president och med vilka fullmakter. 

Men den frågan, laddad som den är, förefaller enkel i förhållande till en möjlig överenskommelse om de strukturer som därefter skall ta över makten och försöka att integrera många av de som i dag strider. Och sedan fokusera energin på kampen mot Daesh.

Några snabba framsteg skall vi förvisso inte räkna med, men det är trots det tydligt att det nu finns större möjligheter till en politisk process. Och det är i en sådan som de avgörande möjligheterna att i Syrien konfrontera Daesh ligger. 

Hur som helst var det bra att det blev en andra omgång av samtalen i Wien, och att man nu satt ramar för en fortsatt process. Vi hann med att få också lite direkta interiörer från samtalen.

I grunden ligger den spänning mellan Saudiarabien och Iran som dominerar mycket i denna region, och de mindre gulfstaterna är förvisso en del av denna situation.

När det härifrån tidvis fanns en oro över Washingtons nukleära samtal med Teheran handlade det inte alls om dessa, utan om en oro för ett möjligt långsiktigt närmande mellan den stora globala makten USA och den potentiellt viktigare regionala makten Iran.

Här spelar historien – kort såväl som lång – en viktig roll.

Också kring detta har det förts tidvis rätt tillspetsade samtal här under dessa dygn. Om de leder någonstans återstår att se.

Men nu packar jag ihop, går på middag med några vänner och förbereder den avfärd härifrån som blir innan solens strålar åter letat sig fram till den vackra arabiska öknen.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: