Efter Paris – i denna farligare tid.

SIR BANI YAS: Det säger sig själv att våra diskussioner här ute i öknen i Abu Dhabi under dagen har skett i den mörka skuggan av Daesh:s terrorattack i Paris.

Det handlar om den näst värsta terror attacken i Europa i modern tid. 

Och bara under de senast dagarna har vi sett attacker utförda av Daesh i Beirut och, med all sannolikhet, mot det ryska flygplanen över Sinai. Det var heller inte länge sedan det fruktansvärda attentatet vid järnvägsstationen i Ankara. 

Samtidigt som Daesh befinner sig under ett ökat militärt tryck i det område man försöker kontrollera – man förlorade Sinjar häromdagen, och mycket tyder på att man kommer att förlora Ramadi inom kort – är det tydligt att man nu direkt och indirekt sträcker ut sina terroroperationer över ett långt vidare område.

I vilken utsträckning attentatet i Paris direkt planerats av Daesh, eller om det utförts av grupper som inspirerats av och anslutit sig till Daesh, vet vi ännu inte, och någon avgörande skillnad gör det knappast heller.

Den slutsats vi måste dra är att det nya skede av terrorism som vi nu alldeles uppenbart kommit in i kommer att pågå en betydande tid. Och att det berör oss alla.

I diskussionerna på det möte jag befinner mig är det regionens olika kriser – Yemen, Syrien, Libyen, Irak – som stått i centrum, och alldeles självklart från mera fundamentala utmaning som Daesh utgör.

En del som skulle varit här är under dagen i Wien är i stället på diskussionerna om Syrien, men vi är åtskilliga här med djupa erfarenheter av dessa frågeställningar.

Och i allt högre utsträckning har vi under diskussionerna sedan i går fokuserat på de faktorer som nu förenar de olika kriserna.

Jag har förr ofta talat om de grundläggande politiska utmaningarna i hela det post-osmanska området från Bihac till Basra, och i dag har vi diskuterat de också sekteristiska spänningar vi nu ser från Peshawar till Paris.

Det handlar om grundläggande frågor om legitimiteten och funktionaliteten i existerande statsstrukturer, om spänningar kring identitet och religion, liksom om ställföreträdande konflikter och krig av olika slag. 

Och hela regionen är invänd i ett kalejdoskop av motsättningar som allt mer för tanken till det trettioåriga krig Europa gick igenom för närmare ett halvt årtusende sedan.

Det är i skärningspunkterna mellan dessa konflikter och spänningar som nu Daesh växer sig starkt, attraherar och attackerar i syfte att bygga konfrontation och krig mot våra samhällen och våra värderingar.

Hur vi reagerar på detta blir utomordentligt viktigt. 

Vi får inte spela de krafter som vill se en ständigt stegrad konfrontation i händerna – men vi får heller inte vara naiva inför den situation vi står inför.

Den balansgången kommer att ställa politiken i alla våra öppna europeiska samhällen inför svåra frågor. 

Vi lever i en farligare och mer utmanande tid – jag har sagt det intill tjatighet under mer än ett års tid.

Och mycket mer skulle kunna sägas om detta även nu, men jag måste rusa vidare.

Nyss modererade jag en diskussion om det internationella samfundets reaktioner på såväl Daesh som regionens andra kriser. 

Nu blir det middag här ute i den i övrigt öde öknen med fortsatta diskussioner. 

Och de fortsätter en bra bit under morgondagen också, även om det finns de som måste skynda iväg till olika interntionella möten under måndagen.

Diskussioner är viktiga – att vi förmår att möta de nya utmaningarna i denna farligare tid.

2 Responses to Efter Paris – i denna farligare tid.

 1. claudius49 skriver:

  President Hollande har förklarat krig mot IS (Isil,, Daesh), och Parispressen rubricerar på löpsedel: ”C’est la guerre”.

  Två frågor: 1) NATO-landet Frankrike har anfallits — råder nu krigstillstånd mellan IS och NATO? Observera President Obamas snabba kommentar, där han förklarar USAs oreserverade stöd till Frankrike.

  2) Nyligen rapporterades att IS’ nästa måltavla är Ryssland, till följd av Rysslands militära hjälp åt Assadregimen i Syrien. Det saboterade ryska trafikflygplanet var kanske den första fientliga åtgärden från IS mot Ryssland. Håller IS på att lyckas med konststycket att få krig med både NATO och Ryssland?

 2. Det är mycket mer än naivt att ”rusa vidare eller skynda vidare” i denna farligare tid utan att grundligt analysera våra egna samhällen och värderingar så groteskt korrumperade och väl belysta i internationella massmedia.
  Är våra västerlandska samhällen så söta och goda som vi så gärna vill framställa dem?
  Kommer vi nagonsin att få siffrorna pa antalet oskyldiga som flygbombats senare tid. Knappast, som det ligger i sakens natur hålls detta hemligt.
  Vad vi istället får av samma internationella massmedia som ”nyheter” fran de fasansfulla, blir bara mer, fler och värre attacker pa oskyldiga i våra samhällen, och omvänt.
  Den spiralen blir större än Milky Way om den får fortsätta.
  Rik och Fattig Hat och Rädsla spelar en mångfaldigt större roll i detta inferno än religion spelar.

  G20 har väl helt spelat ut sin roll?
  Political lösning är den enda utvagen för Fred även med de ”Fasansfulla” särskilt när ”fienden” inte är en statisk figuration utan snarare jämförbart med en slags mobil ”Ebola”.

%d bloggare gillar detta: