Ny vecka: Berlin, Santa Monica och Abu Dhabi.

STOCKHOLM: Så inleds då en ny vecka.

I går var det val i skilda länder i skilda delar av världen – såväl i Myanmar som i Kroatien.

Kroatien skulle behöva en stark och handlingskraftig regering med förmåga att ta itu med en ekonomi som tillhör de allra svagaste i Europa under de senaste åren.

Men valresultatet ger ingen klar vinnare, och vi kommer nu att få se komplicerade förhandlingar om en koalition.

För min del blir denna måndag en dag hemma i Stockholm, med åtskilliga olika möten på agendan.

I morgon bör det dock av till Berlin.

På Körber-stiftelsens stora konferens om utrikespolitik, med bl a utrikesminister Frank-Walter Steinmeier tillhör jag dem som under dagen skall diskutera relationerna mellan EU och Ryssland.

Och det har nog alla förutsättningar att bli en livlig tillställning. Också Rysslands ambassadör till EU, som tillhör mina gamla medarbetare under tiden i Bosnien, kommer att delta i den debatten.

Men det blir tid under dagen för diskussioner i förbundskansler Merkels kansli.

Till morgondagens ämnen kommer alldeles säkert att höra också det brev som förväntas från den brittiske premiärministern Cameron om handsvarvat eller önskemål om olika reformer inom EU. 

I Berlin kommer alldeles säkert att finnas ett stark önskan att åstadkomma en konstruktiv lösning. Det var ingen tillfällighet att det var just i Berlin som brittiske finansministern George Osborne höll stort tal i ämnet i förra veckan.

Men det kommer inte att vara lika självklart i alla andra huvudstäder. Och själva processen kan nog komma att bli väl så dramatisk.

Utgången är, det är viktigt att ha klart för sig, högst osäker.

På kvällen i Berlin inleds så en annan konferens i regi av Bosch-stiftelsen till minne av f d presidenten Richard von Weizsäcker.

Om honom och vårt samarbete har jag ju skrivit tidigare här i samband med att han gick bort. 

Tyvärr kommer jag inte att kunna vara med om den konferensen när den fortsätter på onsdagen eftersom jag då flyger till Los Angeles för att vara med på styrelsesammanträde i RAND Corporation där.

Dess huvudkontor ligger i Santa Monica en bit norr om den stora flygplatsen, och på ett av hotellen där blir det på onsdagskvällen stor middag för att hedra f d försvarsministern Harold Brown som under åtskilliga år med sin vishet bidragit till diskussionerna i RAND-styrelsen.

Tyvärr kommer jag inte att bli så långvarig i Santa Monica heller, eftersom jag skall ta mig till ett ställe en bit ut i öknen i Abu Dhabi för diskussioner där med början fredag kväll.

Det är, föga förvånande, utvecklingen i den vidare regionen Mellersta Östern som står i fokus.

Här hemma kommer flyktingfrågan att fortsätta att stå i fokus.

I Valetta på Malta träffas EU:s ledare och olika afrikanska ledare i ett toppmöte med migration och samarbete i fokus. 

Enkelt uttryck kan man säga att EU erbjuder de afrikanska länderna ökat bistånd i utbyte mot olika former av samarbete, bland annat s k återtagandeavtal, för att bättre kunna kontrollera migrationsflödet från dem.

Omedelbart efter mötet i Valetta blir det så ytterligare ett möte med EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel i ett försök att få den samlade situationen under bättre kontroll.

Det man kom överens om tidigare, bland annat när det gäller fördelning av flyktingar, har ju visat sig svårare att genomföra än vad man trodde då.

2 Responses to Ny vecka: Berlin, Santa Monica och Abu Dhabi.

  1. stig2entreprenoren skriver:

    Kunde inte även Ryssland försöka ta ett tag i flyktingfrågan?
    Det vore säkert en bra övning och kunde samtidigt ge några pluspoäng.
    Man har ju åtminstone gott om plats.

  2. carler skriver:

    Medan Sveriges utrikesminister deltog i ett möte om den feministiska utrikespolitiken någonstans i Sverige.

%d bloggare gillar detta: