Splittrat Europa är ett farligare Europa.

RIGA: Hösten har förvisso kommit till metropolen här vid Daugava, men det är alltid lika stimulerande att komma hit till Riga för olika diskussioner.

Anledningen är årliga Riga Conference, och min mer formella roll här är att diskutera Europas säkerhet mer slovakiske utrikesministern Miroslav Lajcak och Jean-Marie Guéhenno från International Crisis Group i konferensens avslutande panel i dag.

Men det stora värdet ligger självfallet i de olika mer informella diskussionerna här. 

Och jag hade bl a möjlighet att sitta ner med vännen och lettiske utrikesministern Edgards Rinkevics för att utbyta perspektiv på de mångfasetterade europeiska utmaningarna just nu.

I anslutning till konferensen har det också varit informella diskussioner dels om för förberedelserna för Nato:s kommande toppmöte i Warszawa och dels om den lindrigt uttryckt komplicerade politiska situationen i Moldavien med bl a utrikesminister Natalia Gherman och talman Andrian Candu.

Att den europeiska säkerhetssituationen är krävande är synnerligen uppenbart i dessa dagar. Ett revisionistiskt och oberäkneligt Ryssland, ett sönderfallande Mellersta Östern och ett flyktings- och migrationstryck som man får gå långt tillbaka i tiden för att hitta en motsvarighet till.

På konferensen sade jag att den avgörande förutsättningen för att mer eller mindre väl kunna hantera dessa olika utmaningar är den europeiska sammanhållningen och banden över Atlanten.

Ett splittrat Europa blir ett farligare Europa därför att vi inte förmår att hantera de olika utmaningarna.

Och i detta perspektiv sade jag att jag såg en stor fara en icke oväsentlig möjlighet.

Den stora faran är självfallet ett resultat i en folkomröstning i Storbritannien som innebär att man inleder förhandlingar om att lämna EU.

Dessa kommer, lindrigt uttryckt, att bli komplicerade, och risken är att dessa och mängden av andra, till stor del oberäkneliga, följder av en sådan utveckling kommer att konsumera Europas politiska syre under kommande år.

Och detta kommer på ett avgörande sätt att minska möjligheterna att möta alla de andra utmaningarna. De som vill spela på Europas splittring kommer att få dramatiskt ökade möjligheter att göra det.

Den mer positiva möjlighet som jag ser är att en politisk överenskommelse på Cypern, som stöds av två parallella folkomröstningar, ger en möjlighet att utveckla ett betydlig djupare och mer konstruktivt samarbete mellan Nato och EU.

Olika blockeringar – Cypern i EU och Turkiet i Nato – har hitintills gjort det mycket svårt att utveckla det samarbetet.

Men samarbetet behövs mer än någonsin. Vi möter mångsidigt sammansatta utmaningar, och de kräver att alla de instrument som vi möjligen kan samordnas och samordna.

Och EU och Nato innehåller tillsammans ett brett spektrum av olika instrument av betydelse för att möta den eskalerande instabilitet som vi ser påverka oss allt mer och mer.

För min del anser jag att det skulle vara i Sveriges intresse att fullt ut kunna vara aktiv i bägge dessa organisationer för att bättre kunna säkra fred och möta instabilitet.

Nu har vi, av skäl som i dag bara kan betecknas som historiska, begränsat oss i dessa avseende, och tvingas därmed till en politik som med nödvändighet blir lite haltande.

Hur det nu kommer att gå med Storbritanniens roll i Europa och möjligheterna till ett närmare samarbete mellan EU och Nato vet vi självfallet inte. Men det är viktigt att vi är medvetna om hur mycket som står på spel.

Och diskussionerna i Riga var både stimulerande och viktiga i dessa avseenden.

Men nu återvänder jag till Stockholm för ytterligare två dygn hemma. 

Har förvisso sitt betydande värde det också.

One Response to Splittrat Europa är ett farligare Europa.

  1. Hej! Den offentliga debatten handlar aldrig om europeisk sammanhållning och säkerhet. Varför diskuterar vi aldrig kring ett gemensamt europeiskt försvar, vllket borde vara naturligt? För Sveriges del är detta ett bästa, neutralast och minst kontroversiellt alternativ till försvarssamarbete. Med en samlad utrikes- och säkerhetspolitik hade vi redan gemensamt klarat av några av de kriser som uppstått i vårt närområde. Obs att flyktingsituationen hade varit lättare att lösa gemensamt inom den säkerhetspolitiska ramen.
    Alltså, tacksam för ett bra svar som är lätt att kommunicera för att få fart på denna väsentliga fråga.

%d bloggare gillar detta: