Kan Blockchain hjälpa oss?

SEOUL: Andra dagen för mig här har varit en dag av att blicka framåt i en rad olika avseenden.

Det blev ett par timmar med Pindar, Silvia, Vlad och Paul med diskussioner om vad som kan komma bortom det internet som vi känner i dag.

En författare och konsult från Canada, en programmerare från Rumänien, en nätpionjär från Kina, en nätjurist från Korea – i alla tänkbara åldrar – var en ganska blandad och spännande kombination.

Och det handlade om Blockchain. Det är den teknologi som i dag möjliggör olika digitala valutor, men som har en potential långt bortom detta. 

Vlad tillhör den handfull av personer runt om i världen som nu skriver protokoll för de kommande versionerna av denna teknologi med betydligt ökade möjligheter.

Och det är en fascinerande grupp av något tjog av personer runt om i världen som nu driver denna utveckling. 

De möts ständigt i Stanford, Hong Kong eller Sydney och ger svävande svar på frågan var de egentligen bor – i en kombination av på flygplan och på nätet, misstänker jag. 

Och nu satt vi några här i Seoul och från våra olika utgångspunkter bollade synpunkter på vart detta kan leda.

För min del handlade det självfallet om vad i denna utveckling som kan komma att vara relevant för att hantera en del av de problem som vi identifierar i den globala kommission jag leder.

Och sannolikt är svaret: åtskilligt. Men teknologin är ännu i sin linda, och förståelsen av den än mer så.

Till övriga frågor som är stora under diskussionerna här är alldeles självklart Kina.

Korea har en stark och viktig säkerhetsrelation med USA, och en stark och snabbt växande ekonomisk relation med Kina. 

Och då och då under dessa dagar ställs odiplomatiskt frågan om hur detta kan komma att utvecklas i det lite längre perspektivet.

Bakom den frågan ligger den större frågan om hur Kinas växande makt kommer att påverka regionens utveckling. En bestämd professor från Peking gjorde ingen större hemlighet av de ambitioner man har i det avseendet.

Här ligger självfallet den långsiktiga spänningen vad gäller säkerhet i denna del av världen. 

En välkänd professor från USA var tydlig i sin tes att detta förr eller senare kommer att leda till en öppen konflikt. Andra röster var mindre pessimistiska – men också mindre säkra. 

Den kortsiktiga spänningen ligger alldeles självklart i situationen inte alls långt härifrån – vårt möte ligger inom räckvidden för långskjutande nordkoreanskt artilleri på andra sidan stilleståndslinjen.

Det talas nu om förberedelser för ett nytt kärnvapenprov, om än inte omedelbart förestående.

Jag tillhör ju dem som inte kan se att regimen i Pyongyang kan komma att överleva, och är påtagligt bekymrad över de olika scenarier som finns för dess möjliga kollaps. 

Här finns, om det inte hanteras rätt, en risk för en direkt konfrontation mellan Kina och USA. Högkvarteret för USA:s 8:e armé ligger väl inom synhåll från vårt hotell.

Och det gör det viktigt att det finns fungerande dialoger för säkerhetsfrågor mellan alla olika aktörer i regionen.

Kvällens middag kommer för min del med all sannolikhet att handla åtskilligt om detta,

I morgon är det sista dagen här.

Jag leder en panel om framtidens nätfrågor. Det finns åtskilligt att säga.

Och fram mot kvällen lämnar jag Seoul och sätter mig på ett plan till New York. 

Det är tretton timmars tidsskillnad dit. Eller elva. 

Det beror ju på åt vilken håll man räknar.

One Response to Kan Blockchain hjälpa oss?

  1. berserken skriver:

    Noe av det viktigste for fremtiden er hvordan globens monitære systemer vil eller må forandres. Elektronisk vallutta som Bit Coin og elektroniske overfringssajter som Pay Pal, vil vel (i allefall på noe sikt) ta over bankenes helgemoni.

%d bloggare gillar detta: