Och nu nere i Bangalore.

BANGALORE: Dagens indiska media domineras stort av premiärminister Modis besök i Silicon Valley och samtal inte bara med de stora företagen där utan också möten med den stora grupp av indier som är verksamma där.

Silicon Valley utan bidraget från Indien är helt enkelt knappast möjligt.

Och nu säger Modi att motsatsen också gäller. Omedelbart talade han i går om att få fri WiFi på 500 järnvägsstationer och att bygga fiberkabel till 5000 byar långt ute på landsbygden.

I någon av de många morgontidningarna ser jag uppgiften att Modi själv egentligen ville hoppa över FN och koncencentrera sig på Silicon Valley och att attrahera investeringar i övrigt.

Men det vore för radikalt. 

I New York bedrevs kampanj för att Indien skall få en permanent plats i FN:s säkerhetsråd, även om utsikterna för att det på kort sikt skulle lyckas nog inte skall överdrivas.

Reform av säkerhetsrådet tillhör de eviga ämnena i New York, och kommer nog att fortsatt at göra det under ett bra tag framöver.

Relationen mellan EU och Indien är skröplig snarare än strategisk, och felet ligger nog här mest på EU. Bra är det inte. 

Relationerna med USA blomstrar i gengäld – i dag har Modi sitt tredje officiella möte med Obama på ett år.

Och det finns en kvardröjande relation till Ryssland som inte saknar betydelse. Här i Bangalore monteras avancerade ryska Sukhoi-jaktflygplan, och ett antal ryskbyggda kärnkraftverk ingår i den indiska energisatsningen.

Det EU-land land som satsar riktigt tydligt här är Tyskland. 

Indien var temat på den stora Hanover-mässan i år, med Modi som entusiastisk hedersgäst, och snart väntas Angela Merkel hit med inte mindre än sex ministrar i delegationen.

Sådant märks – också i detta land.

Men nu har jag flugit ner till Bangalore i södra Indien – eller Bengalūru, som det numera officiellt heter.

Staden Bangalore med ett invånartal strax under Sveriges är inte bara IT- och flygindustrins främsta stad i Indien, utan också huvudstad i delstaten Karnataka med dess över 60 miljoner invånare.

Och dess slogan ”One State – Many Worlds” som mötte mig på den nya imponerande flygplatsen ger ju en del också av mångfalden här i södra Indien. Här i delstaten talas ett tiotal olika språk.

Här har jag nu under eftermiddagen lett mötet med Global Commission on Internet Governance, och vi börjar titta lite mer på struktur och slutsatser i den rapport som vi ju skall vara färdiga med nästa vår.

Sedan vi senast möttes i Accra i Ghana har vi hunnit en bit på den vägen. 

Men det skall till några möten till innan vi kommer att vara klara. Komplexiteten i de olika frågor vi diskuterar är i tilltagande.

Och det var viktiga diskussioner. Efter ner prövande samtal i ämnet under tidigare möten har vi i dag ägnat tid åt frågan om cyberkrig och cyberkonflikter och möjligheten att genom normer och olika former av avtal minska riskerna i detta avseende.

Ty riskerna är mycket betydande. Våra analyser och diskussioner visar mycket betydande risker för upptrappning av konflikter om cyberinstrument börjar att användas i större skala.

Vi har ju tidigare publicerat rapporter och rekommendationer när de gäller övervakning och kontroll som ju fått visst genomslag, och jag skulle tro att vad vi kommer att ha att säga i detta avseende också komme att uppmärksammas,

I kvällen fortsätter vi med både diskussioner och middag, och då ansluter också lite fler representanter för den framgångsrika indiska IT-industri som finns här i Bangalore.

Och på TV just innan jag går till middag noterar jag att den globala generaldebatten just börjat långt där borta i New York.

Men det blir för morgondagen att möjligen kommentera.  

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: