Hemma – och i morgon till New Delhi.

STOCKHOLM: I dag var det väl behövlig arbetsdag hemma i Stockholm efter de givande utflykterna i det västra broderlandet under de senaste dygnen.

Den utrikespolitiska dramatiken sker nu i allt väsentligt på andra sidan Atlanten.

Påven talade i FN:s generalförsamling under dagen, och där inleddes också den sedvanliga mötescirkus som jag ju har viss erfarenhet av från tidigare år.

Stordrift i diplomati och internationell kontaktverksamhet. Och möjligen dessutom ett och annat viktig resultat.

På måndag blir det de tunga talarnas dans i generalförsamlingen. 

Med presidenterna Obama och Putin som de som det kanske kommer att lyssnas med störst uppmärksamhet på i just dessa dagar.

New York blir ju också under de närmaste dygnen spelplatsen för konkurrensen om platserna i FN:s säkerhetsråd inför omröstningen sent kommande vår.

Säkert kommer Sveriges företrädare att försöka att ha ännu fler bilaterala möten är Nederländernas och Italiens – våra mera omedelbara konkurrenter – företrädare.

Och förhoppningsvis kommer man att få stöd i arbetet av de övriga nordiska länderna.

Sedan gäller de bara att undvika att utrikespolitikens linjer och principer inte komprometteras alltför mycket av det diskreta köpslående eller allmänna insmickrande som dessvärre tenderar att bli en betydande del av kampanjer som denna.

Dagens viktiga möte är dock tveklöst det i Washington mellan president Obama och president Xi Jinping. 

Och det skall förvisso bli intressant att se vad som kommer att förmedlas offentligt om dess resultat. I amerikanska media går vågorna av spekulationer just nu tämligen höga.

Själv flyger jag i morgon i den andra riktningen – med New Delhi i Indien som destination. 

Och därifrån måndag morgon till Bangalore för den globala internetkommissionens möte där under två dagar i förening med andra diskussioner.

Bangalore är ju ett viktigt centrum för den mycket dynamiska indiska IT-sektorn. Och f ö för viktiga delar av Indiens flygindustri, men det är en annan historia.

Det blir cybersäkerhet och globala mekanismer för nätvärlden som kommer att stå i fokus. Och diskussion inte minst om Indiens tilltagande tunga roll i dessa frågor. 

3 Responses to Hemma – och i morgon till New Delhi.

 1. Tack för ett som alltid intressant Nyhetsbrev

  Det blir spännande att se utgången av alla dessa viktiga möten mellan stormakternas företrädare de kommande dagarna.

  Intressant blir det också att följa Carl Bildts resa till Bangalore för den så viktiga globala internetkommisionens möte. Här står, som Carl Bildt säger, cybersäkerheten i fokus.

 2. bildterberg skriver:

  Nämen va tråkigt att du har tagit bort ”gilla”-knappen. :-(

 3. bildterberg skriver:

  Tillät inte dina ”puppet masters” att du fick ha kvar den? :-D