Dramatik inför möte i Bryssel.

STOCKHOLM: Så är jag hemma i Stockholm igen efter fyra mycket givande dagar i Kiev.

Men redan tidigt i morgon bitti bär det av till Bryssel, om än bara över dagen.

Tillsammans med USA:s f d ambassadör till EU William Kennard leder jag en informell diskussionsgrupp under Atlantic Council om den transatlantiska digitala agendan, och det blir en halvdag med de frågorna i Bryssel i morgon.

Och jag passar på att ha en del andra möten där också.

Morgondagens drama i Bryssel blir dock med all säkerhet mötet med EU:s inrikes- och migrationsministrar för att ta ställning till kommisionens förslag om att fördela 160.000 flyktingar som anlänt till Italien, Grekland och Ungern.

Ett möte i Prag i går lyckades inte övertyga några av de centraleuropeiska staterna om visheten i detta förslag. 

Men trycket, inte minst från ett Tyskland som annars säkert fruktar att de flesta av dessa flyktingar kommer att söka sig dit, är betydande.

Eftermiddagens besked om gränskontroller mellan Tyskland och Österrike är dramatiskt. 

Uppenbart är att den manifesterade tyska öppenheten lett till en större inströmning än vad man åtminstone så omedelbart anser att man klarar av.

Det skulle inte förvåna mig om lösning av den omedelbara frågan kommer att kräva ett rätt snabbt EU-toppmöte.

På tisdag är jag i alla fall tillbaks här i Stockholm för att vara med när riksdagen öppnar. 

Det är ju ett bra tag sedan jag lämnade denna, men f d statsministrar och partiledare tillhör dem som inbjuds, och det har alltid sitt värde att känna av den politiska temperaturen.

Men resten av veckan blir sedan på resand fot.

På onsdag är jag i Zürich för att på torsdag vara tillbaka i Bryssel och sedan tillbringa fredagen i Wien. 

Och kommande helg blir mer privat nere i norra Italien.

På söndag går så Grekland till valurnorna igen.

Just nu pekat undersökningarna på ett mycket jämnt läge mellan vänsterpopulistiska Syriza och liberalkonservativa Nea Denokrati. En TV-debatt i morgon kväll kommer säkert att bli viktig.

Men just nu finns knappast Grekland på den europeiska agendan. Flyktingkrisen dominerar över allt annat.

4 Responses to Dramatik inför möte i Bryssel.

 1. Jon Christiers skriver:

  ”Uppenbart är att den manifesterade tyska öppenheten lett till en större inströmning än vad man åtminstone så omedelbart anser att man klarar av.”

  Gäller inte samma Sverige och den manifestation Reinfeldt lämnade vid sitt utträde ur politiken?

  Enligt vad jag anser ett fullständigt sanslöst yttrande som startade flyktingströmmen. Naturligtvis skall vi hjälpa, men vi bör planera hur den hjälpen skall utföras innan vi yttrar oss.

  I en diskussion på Facebook menade en debattör att vi skulle öppna våra hem för flyktingar, en person per tio kvadratmeter.
  Jag menar de att det finns många äldre med utflugna barn och 120 m2 villa, 3 sovrum, två badrum och ett kök,…..och frågade hur han trodde det skulle sluta om de tog in fem flyktingar ffrån Afrika och fem från Syrien, avseende hur man skulle anpassa rutiner och kulturer i detta utrymme.

  Svaret uteblev, men du, Reinfeldt och nuvarande Riksdag bör tänka den tanken i ett större perspektiv, som en nation exv.

 2. Max Hanemann skriver:

  Det vore intressant att veta hur Du ser på ett hotande scenario där inget av de nuvarande transitländerna för flyktingströmmen vill bli sittande med Svarte Petter utan släpper dem vidare norrut, d v s till det aningslöst idealistiska Sverige?

 3. steenad skriver:

  Just nu hotas EU av Shengensammanbrott, folkomröstning i UK och Greklandkrisen.

  Smtidigt känner jag att det är viktigare, än någonsin tidigare, att EU håller samman, framförallt med tanke på Ukrainakrisen.

  Om EU faller nu kan vad som helst hända. Jag finner läget mycket olustigt. Alla dessa allianser inom alliansen gör läget oöverskådligt.

  Så mycket problem att förhandla om 160 000. Hur kommer det då gå med resten? Gjorde Orban rätt som försökte skydda EU:s yttre gräns? Gjorde Reifeldt fel som lockade flyktingarna att folkvandra?

 4. Tack för Nyhetsbrev

  Ja, mycket händer nu och dramatik utspelar sig då alla som flyr för sina liv, bland annat från Syrien, vill få ro och komma till en plats dit de kan leva i fred och trygghet, kan arbeta och där de kan låta sina barn få gå i skolan. Men vägen dit kantas av så många strapatser.

  Jag tycker att Ungern betett sig skamlöst mot flyktingarna men Danmark, ”light Ungern”, ligger inte långt efter. Människor i nöd måste behandlas med vördnad och respekt. Som tur är finns så många frivilliga och godhjärtade människor både i Ungern och Danmark som inget hellre vill än att hjälpa till så att de flyende får de som de behöver, dryck, mat, varma filtar och torra kläder, medicin och tröst. Det är fint att se att så många även i vårt land vill hjälpa till i denna svåra situation.

  Samtidigt måste man ha någon slags kontroll över situationen som som vår eminenta partiledare för Moderaterna Anna Kinberg Batra i går meddelade, så tanken på att införa en gränskontroll ligger inte långt borta. Jag håller med. Även i Tyskland diskuteras detta.

  Men att ansvaret att ta emot de flyende måste fördelas något så när lika i EU-länderna är självklart, tycker jag. Det borde alla inse.

%d bloggare gillar detta: