Lite lugnare i östra Ukraina.

KIEV: Angenämt sensommarväder också här i den ukrainska huvudstaden, och här kommer jag nu att vara fram till och med söndag.

Främst är det för den årliga s k YES-konferensen, och det ger ju också möjlighet till samtal inte bara med olika ukrainska företrädare utan också olika internationella representanter som kommer hit.

Just nu förefaller det som om det nya försöket till vapenvila i östligaste Ukraina fungerar någorlunda. Enstaka mindre anfall sker från den ryska sidan, men för ögonblicket har de omfattande attilleriattacker och annat som ju dominerade augusti upphört.

Då var min spekulation att man på rysk sida genom destabilisering ville tvinga fram ett ”Minsk3-avtal” för att den vägen ytterligare flytta fram sina politiska positioner.

Men därav blev, åtminstone för ögonblicket, intet. 

Och president Poroshenkos besök i Berlin och Bryssel var nog viktiga för att där ge den rätta bilden och säkra det nödvändiga stödet.

I stället ledde samtalen i Minsk till att man förnyade vapenvilan, och för dagen värnar ju detta fungera någorlunda.

Till den politiska bilden här hör ju också att Ukraina lyckades att omstrukturera den privata av sin utlandsskuld, och det i förening med de reformer man vidtagit ledde ju till varma ord när IMF-chefen Christine Lagarde besökte Kiev förra veckan.

Och dessutom har president Poroshenko nu fått de olika författningsändringar som möjliggör också en viss decentralisering godkända av parlamentet i en första läsning. 

Kontroversen kring dem har dock något försvagar basen för den nuvarande reformregeringen, vilket är beklagligt. Och för den andra läsningen senare i krävs två tredjedels majoritet.

I separatistiska Donetsk har det samtidigt varit tumult och politiska förändringar. Den ditintills ledande personen anklagades för att ha försökt göra en kupp och avpolletterades snabbt för att ersättas av en person med något mindre militant rykte.

Och det säger sig självt att detta inte sker utan att Moskva har sagt att det skall vara så.

Det är möjligt att Kreml vill ha visst lugn i denna konflikt i samband med att president Putin nu skall besöka New York, tala i FN:s generalförsamling och leda ett möte i FN:s säkerhetsråd där Ryssland har ordförandeskapet under denna månad.

Och Ukraina kommer att vara högt upp på den diplomatiska agendan under de kommande veckorna. 

På lördag blir det utrikesministermöte i den s k Normandie-gruppen, och möjligen blir det också toppmöte i samma konstellation därefter. Paris verkar angeläget.

Mycket på de mötena kommer att handla om de s k lokalval som utlysts i de separatistiska områdena i klar strid med kraven i Minsk-avtalet. Med fria och rättvisa val kommer de inte att ha mycket att göra.

I kväll börjar så YES-konferensen och det kommer att bli rikliga möjligheter att diskutera alla dessa frågor ytterligare.

2 Responses to Lite lugnare i östra Ukraina.

 1. Tack för Nyhetsbrev

  Skönt att det är lugnt i östra Ukraina. Hoppas det fortsätter.
  Spännande att Ryssland har ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd denna månad.

  Jag önskar Carl Bildt en fortsatt angenäm vistelse i Kiev och att YES-konferensen blir lyckad.

 2. steenad skriver:

  Turkiet och kurderna.

  Moderaternas viktigaste utrikespolitiska fråga 2006 och 2010 var att jobba för ett turkiskt medlemskap i EU, vilket förvånade mig storligen då.
  Jag vet inte hur det är med den saken nu men jag antar att det inte längre står på agendan.

  Turkiet bedriver just nu ett förintelsekrig emot kuderna. Kurderna som varit allierade med USA emot Saddam och IS överges nu helt och NATO landet Turkiet tillåts att driva dem på flykt.

  Detta spär på flyktingströmmarna i området ytterligare.
  Jag kan förstå att man ogillar PKK men det är ynkligt att Turkiet tar chansen att genomföra detta utrotningskrig i detta känsliga läge och att NATO tillåter det.

  EU riskerar att Putin skaffar sig fler allierade i området och ytterligare skärpning av läget. JAg tycker NATO och EU agerar helt fel i denna fråga.

  Med tanke på att Alliansparierna nu alla är för ett medlemskap i NATO samt att övriga EU i princip helt och hållet deltar i denna organisation så vill jag gärna veta mer om moderaternas hållning i denna fråga.

  Vem skall jag fråga?

%d bloggare gillar detta: