Ledarskap i Tyskland.

STOCKHOLM: Fortsatt välbehövlig arbetsvecka för min del här hemma i Stockholm.

Och runt om i Europa blir flyktingfrågan allt större och större.

Just nu handlar mycket om Tyskland och utvecklingen där. Prognoser talar om upp mot 800.000 som väntas i år – de som kommer genom Balkan har tydligen i mycket hög grad just Tyskland som sin destination. 

Och här som där finns det de som protesterar.

Men förbundskansler Angela Merkel visar starkt politiskt ledarskap också i denna fråga. Hon talar tydligt och klart om Tysklands och Europas såväl juridiska som moraliska ansvar.

Samtidigt handlar det om att åstadkomma ett bättre fungerande gemensamt europeiskt system. 

Här fortsätter också Tyskland och Angela Merkel att driva på, och den frågan kommer alldeles säkert att stå i fokus under de närmaste veckorna.

När EU:s utrikesministrar träffas för sitt mer informella möte i Luxembourg i morgon och på lördag står flyktingkrisen alldeles självklart på agendan, men då från en gemensam utrikespolitisk utgångspunkt.

Finns det några möjliga nya ansatser för att få stopp på konflikten i Syrien?

Går det att föra FN-processen i Libyen framåt?

Frågorna är uppenbara – svaren dessvärre långt mindre.

På onsdag nästa vecka framträder så EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inför Europaparlamentet med sitt årliga programtal, och fokus där kommer med all säkerhet att ligga på flyktingkrisen med nya förslag till gemensamma europeiska insatser.

Och på måndagen i veckan därpå träffas EU:s inrikes- och migrationsministrar för extramöte för att diskutera också dessa nya förslag.

Så det är alldeles uppenbart att denna fråga nu står i den europeiska politikens centrum.

Vid sidan av de olika mötena kring denna fråga träffas under de kommande två dagarna G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer i Ankara för att diskutera den globala ekonomin inför G20-toppmötet i Turkiet senare i höst.

Det sker mot bakgrund av en global ekonomi som är lite svagare än väntat och med lite mer av riskfaktorer än vad man kanske trodde för ett halvår sedan. 

Framförallt gäller detta för de olika s k tillväxtekonomierna, men det är självklart att det i alla fall i någon utsträckning påverkar också Europa och USA.

7 Responses to Ledarskap i Tyskland.

 1. Tack för Nyhetsbrev

  Det är glädjande att så många människor hört av sig till Röda Korset och vill ställa upp som volontärer för att på olika sätt hjälpa alla nytillkomna men även hjälpa med pengar. Allt behövs stort som smått. Särskilt barnen är utsatta och måste värnas. Hjälp med mat, bostad och beskydd. Det är en oerhörd tragedi att så många människor måste fly för sina liv från krig och förtryck. Men de hade inget val. Vi alla i de rika länderna måste kämpa för att de ska få ett drägligt och bra liv.

 2. Gunnar Wikström skriver:

  Eu och FN bör självklart koncentrera sina ansträngningar på att stoppa dem som orsakar flyktingströmmen över medelhavet. Tokiga ledare och fanatiska uppviglare, ska ställas inför domstolen i Haag.

 3. berserken skriver:

  Det virker som Carl Bildt ikke kjenner til den bittelille forskjellen mellom svenskl og tysk flyktningpolitikk. Nemlig det at Sverige gir flyktningene varig oppehold i landet, mens Tyskland bare gir dem en tidlbegrenset treårig oppeholdstilstand.

 4. Peter Graetsch skriver:

  Käre Carl Bildt,
  den tyska regeringen under ledning av Angela Merkel borde se realiteten som den för ögonblicket är i Europa och tonar ner det spelet som moralapostlar.

 5. Per Fredö skriver:

  För att få ett slut på krigen måste USA sätta in marktrupper som McCain menar och Obama störtar el-Assad med bombanfall som han först ställde i utsikt.

  Du Carl trodde då att allt i Syrien skulle vara över,

 6. EU bör förhandla med Gulfstaterna Saudiarabien Israel och USA dvs de stater som de facto ej tar emot konfliktflyktingar i nämnvärd utsträckning. Först efter konsensus med dessa bör lösningsförslag framställas till såväl landets traditionella ledarskap som deras Östliga partners. Varje försök till etnisk eller religiös rensning/homogenisering bör bemötas med att FN upprätthåller räkenskap över såväl territorier som procentuell befolknings sammansättning i resp område. Samt att endast säkerhetsrådet kan ändra på detta i sak i enlighet med en freds plan.

  Sign For Peace

 7. Du och många andra anser att flyktingströmmarna är ett stort problem och att dessa människors situation är hemsk, men varför uppmärksammar ni inte det som verkligen är fasansfullt? Det finns individer som lider oerhört mycket mer och vars situation är fruktansvärd. Vad är du och alla andra personer i maktställning för människor som inte gör något åt detta? Uppenbarligen är ni blinda. Men jag är det inte. Jag är klarsynt och det jag bland annat skriver om på min webbsida borde du och fler personer inom politiken uppmärksamma och skriva om, om ni vill hjälpa dem som verkligen är förtryckta och I behov av hjälp. Ni och hela det demokratiska hyllade samhället talar om att inte göra skillnad på individer utan istället omfamna alla som jämlikar. Men skillnad på individer är precis vad ni gör. Er dubbelmoral är skrämmande.
  Min webbsida är mycket bra. Faktum är att den är rena mästerverket. Du och många med dig har mycket att lära där. Men kanske är den alldeles för överväldigande för alla vanliga svensson-läsare. Sannolikheten är stor att de inte klarar av dess innehåll, så det kanske är bäst att de som inte tål så mycket inte går in på sidan. Ja, vi får väl se! Webbsidan nås på adressen trollalvan.wordpress.com

%d bloggare gillar detta: