Hemåt igen – mycket på agendan.

PÅ VÄG HEM: Så är det nu slut på denna sommar, som för min del faktiskt inneburit sol så gott som varje dag, och jag hoppar hemåt mot Stockholm och de kommande månadernas olika uppgifter.

Och sakta börjar jag titta framåt på dem.

I våras hade jag hoppats att hösten måhända skulle bjuda på ett lite lugnare tempo än våren, men som det nu ser ut ser det knappast ut att bli fallet.

Jag ser nu att mina olika uppdrag under de närmaste månaderna kommer att ta mig till Accra, Seoul, Abu Dhabi, Guangzhou, Peking, Dubai, New Delhi, Los Angeles, New York, Bangalore och Washington – om jag nu håller mig utanför den europeiska kontinenten.

Det gäller alldeles uppenbart att värna dagarna hemma i Stockholm. Och i Europa.

En hel del kommer att handla om de internationella nätfrågorna. 

Nästa vecka har t ex den internationella kommission jag leder möte i Accra i Ghana för att fokusera också på de olika utvecklingsperspektiven. Dessa frågor blir viktiga under hösten också mot bakgrund av diskussionerna i FN om de nya s k utvecklingsmålen.

Och internet-frågor kommer senare under hösten att ta mig till såväl Indien som Kina. 

Hur dessa länder ställer sig när olika frågor rörande internet kommer att diskuteras i olika internationella fora under de kommande månaderna blir mycket viktigt.

Och det skall heller inte glömmas att dynamiken k utvecklingen när det gäller nätet är mycket stark i dessa jättar.

Den som är intresserad av dessa frågor kan ju via länkar på Twitter här till höger ta del av vad jag skrivit i olika internationella fora under sommaren. 

Men åtskilligt kommer också att handla om bedömningar av hur den europeiska och globala politiken kommer att utvecklas.

Det blir oundvikligen en del Bryssel, självklart Kiev och möjligen också Ryssland, även om det är tveksamt om också det senare hinns med.

Kommer det att vara möjligt att genomföra Minsk-avtalet? 

Avtalet har sina mycket tydliga brister. Frågetecknen fanns redan från början, och de har sannerligen inte blivit vare sig färre eller mindre av den senaste utvecklingen.

Och att Kreml försöker att vrida och förvrida förvånat knappast.

Den ryska utvecklingen oroar alldeles självklart. Ett Ryssland som sluter sig inne i en allt mer aggressiv och överrustad nationalism bådar inte väl för Europas säkerhet.

Det måste vi självfallet värna oss mot – och mer långsiktigt också försöka att bidra till att vända utvecklingen till något mer positivt också för Ryssland självt.

Och här blir utvecklingen av konflikten med Ukraina av alldeles avgörande betydelse. 

Att EU och USA håller kursen och inte litar på sirensånger om att det hela inte är så mycket att bry sig om är alldeles avgörande.

Och ofrånkomligt är också att besöka USA.

Här blir ju den närmaste tiden mycket viktig med diskussioner om Iran-avtalet, och vi ser ju också hur kampen intensifieras inom olika läger när det gäller nomineringar inför nästa års presidentval.

De första primärvalen är visserligen inte förrän i februari, men redan nu sätter den kommande kraftmätningen sin prägel på hela den amerikanska debatten.

Den asiatiska utvecklingens betydelse skall inte underskattas, och just nu handlar detta mycket om Kina. Även här finns betydande – och tilltagande! -frågetecken av såväl politik som ekonomisk art.

Så det blir två eller möjligen t o m tre besök i Mittens Rike för att om möjligt få en klarare bild av utvecklingen där.

Och det blir besök också i den viktiga Gulf-regionen för kontakter med olika ledare och tänkare när det gäller utvecklingen i den vidare Mellersta Östern. Utmaningen från Daesh kommer inte att mildras.

Här hemma i Europa stundar viktiga val.

I Turkiet blir det så gott som säkert nyval. I Grekland talar mycket för att det blir samma sak. I Portugal och Spanien kommer man att gå till val efter ekonomiskt prövande tider. I Polen stundar av allt att döma ett politiskt skifte.

Och i Bryssel kommer EU:s ledare att samlas för att försöka att få en bättre koordinering av flyktingpolitiken. 

Arbetet med att finna en överenskommelse med London inför den brittiska folkomröstning som kan komma redan nästa år kommer att intensifieras. Såväl handelsförhandlingarna TTIP med USA som arbetet med den digitala inre marknaden har betydelse också i detta sammanhang.

Så det kommer inte att saknas frågor att försöka att hålla ögonen på. 

3 Responses to Hemåt igen – mycket på agendan.

 1. kgmander73 skriver:

  Och- Apropå ekonomi.

  Hoppas du står för notan själv av alla dessa kontinentalt långa resor,andra inte ens kan drömma att semestra i.

  Din regering sänkte skatter till ohållbara nivåer,nämligen-och du,tillsammans med andra pådyvlar den ekonomiska situationen har ansvar från Vänster!

  Ser fram emot att de betalda resornas ansvar resulterar i offentliga dokument,som bevisar att du tar det ansvar själv,som du pådyvlar andra att också ta!

  ”Icke kapitalist”

  Skickat från min iPhone

 2. Tack för Nyhetsbrev

  Spännande att få följa Carl Bildt under kommande arbetsperiod och få följa Carl Bildts resor, spännande möten med människor, naturupplevelser och mycket mera. Och att få följa politiska skeenden i världen är kul och värdefullt.
  Carl Bildt informerar oss också om viktiga innovationer till exempel inom internet och många andra områden.

 3. Jag blir kallsvettig bara jag tänker på hur många järn du har i elden. Bra att du finns!

%d bloggare gillar detta: