Ingen Euro-kris – en grekisk kris.

VID MEDELHAVET: Sakta men säkert går semestern mot sitt slut, men än återstår några dagar här.

I nyheterna talas det åter om Grekland och den mer detaljerade uppgörelse om Euro-ländernas nya stödpaket. 

Efter visst tumult har det grekiska parlamentet gett sitt godkännande, och på onsdag är det dags för även förbundsdagen i Tyskland att ge sitt.

Jag har tidigare avstått från att kommentera detaljerna kring detta drama, och tänker fortsätta med den linjen.

Men en sak bör dock sägas också mot bakgrund av olika rubriker i media: detta är ingen eurokris – detta är en grekisk kris.

För några år sedan gick det möjligen att tala om en eurokris, men det vi ser nu är en grekiska kris och knappast någonting annat. Jag vet ingen som på allvar tror att den på något sätt hotar den gemensamma valutan.

Opinionsundersökningar i alla de länder där den gemensamma valutan används visar att den har ett starkt stöd från dessa länders medborgare. Och det är självfallet viktigt.

Att ha en fast eller gemensam valuta innebär självfallet betydande fördelar, men ställer självfallet tydligare krav på den ekonomiska politiken eftersom det till synes bekväma instrumentet att försöka devalvera sig ur olika problem inte längre står till förfogande.

Jag tillhör dem som i grunden ser detta som en fördel. 

Sveriges period av medvetna devalveringar på 1970- och 1980-talen var ingen framgång. Och om detta rådde det en betydande konsensus bland landets ekonomiska bedömare.

I Grekland förefaller man att ha trott att den gemensamma valutan medförde att man kunde låta den ekonomiska politiken segla vind för våg och blåsa på med utgifter, lån och underskott som om de sista dagarna var nära.

Sådant går aldrig – euro eller inte euro.

På ett eller annat sätt kommer en kris, och på ett eller annat sätt måste man försöka att ta sig ur denna.

Ofta plågsamt. Alltid besvärligt. Men oundvikligt. Och blir aldrig bättre av att man drar ut på det hela, tvekar och mest försöker att skylla på andra.

Och det är i grunden detta som den grekiska krisen handlar om. 
Euron klarar sig bra. På sikt förhoppningsvis Grekland också.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: