Europas opinion förändras.

VID MEDELHAVET: Här nere fortsätter värmen att hålla i sig, och moln tillhör de sällsamheter som nog skulle väcka viss uppmärksamhet om de noterades.

Och Europa har nu tagit semester på allvar. 

Just dessa veckor i början på augusti är ju de då alla de olika semestertraditionerna i Europas olika delar förenas.

Så mycket av politiken ligger nere.

Men sakta förändras saker och ting.

Nyligen publicerades resultaten av den stora opinionsundersökning Eurobarometer som EU-kommissionen gör två gånger om året.

Och de förändringar man ser i den saknar förvisso inte intresse.

Medan arbetslöshet och ekonomin under ett antal år, och av lätt insedda skäl, varit den fråga som oroat Europas medborgare mest, och det i så gott som alla länder, är det nu inte längre fallet.

Delvis beror detta på att det finns en försiktigt gryende optimism om den ekonomiska utvecklingen.

Men framför allt är det en kraftig uppgång för oron förknippad med inströmningen av flyktingar till Europa. 

Flyktingfrågan är i dag den dominerande politiska frågan i så gott som alla av EU:s medlemsländer.

Medan flykingfrågan gått upp från 24% förra hösten till 38% nu, har oron för den ekonomiska situationen gått ner från 33% till 27%.

Och det är en betydande förändring – därtill en med betydande och delvis bekymmersamma politiska implikationer.

Det är bara i Spanien, Portugal, Irland, Finland, Grekland, Kroatien och Cypern som ekonomin fortfarande ligger i topp – även om trenderna är desamma i dessa länder.

I Sverige är det inte mindre än 48% som sätter flyktingfrågan som den viktigaste frågan för EU just nu.

Noterbart i undersökningen är också att tilltron till EU och dess institutioner fortsätter att successivt öka. 

Den minskade påtagligt under euro-krisens mer akuta år, men nu finns det en känsla av att dessa klarades av, och den grekiska krisen ses nog som grekisk snarare än europeisk. 

De övriga f d krisekonomierna – Spanien, Portugal, Irland – beginner sig ju nu mycket tydligt i ett uppåtgående skede. 

När nu tilltron till EU:s institutioner försiktigt ökar, samtidigt som oron för flyktingsituationen påtagligt ökar, innebär ju detta att det finns en förväntan på gemensamt europeiskt agerande för att klara den kris vi upplever.

Hur det gått med detta kan man ha olika meningar om, men att frågan står i centrum kan det ju inte råda någon tvekan om.

Den maritima operation i Medelhavet som lanserats har förvisso räddat många individer, men samtidigt har trenderna ändrats, och nu kommer 2/3-delar av flyktingströmmen till EU via Grekland och länderna på Balkan. 

Bördan på länder som Serbien och Ungern är i dag betydande.

Och vid Calais utspelas ny dramatik när flyktingar försöker att ta sig från Schengen-området till Storbritannien på det ena eller det andra sättet. 

De brittiska och franska regeringarna efterlyser gemensamt starkare insatser från EU och övriga länder.

Samtidigt som vi ser dessa siffror och denna utveckling skall situationen inte göras mer dramatisk än vad den är. 

Med en halv miljard medborgare och nu en bättre ekonomi har EU-länderna förvisso möjligheter att ta emot flyktingar i den omfattning vi ser, även om det är rimligt och nödvändigt med en jämnare fördelning mellan de olika länderna.
Men siffrorna från Eurobarometern ger förvisso en tydlig indikation på vad som kommer att dominera politiken runt om i Europa när dessa veckor av djup semester gått till ända för denna gång.

3 Responses to Europas opinion förändras.

 1. Calle ta en titt pa Joshua Oppenheimers senasteTV intervjuer.
  En fantastik guide om den internationella politiska gangster varldens sanslosa moral.
  The act of Killing – inte bara i Indonesia.

  Verkligen vart att lyssna pa honom !

 2. kgmander73 skriver:

  Förståeligt att den svenska synen på ekonomins svårigheter nu lugnat ner sig en aning! Alliansen förlorade som bekant makten i valet för dryga halvåret sedan! Även EU-valet förra våren satte ju prägel,då Moderaterna gjorde ett val-fiasko. Sverige ser med andra ord en framtid där möjligheter finns att återupprätta en human välfärd-och inga vinster till kapitalet sätts längre högst på agendan.

  Dock återstår de mörka/bruna krafterna att hejda. Resterna av Alliansstyret finns i det växande främlingshatet,och fascisternas succéer !

  Där jobbar vi vidare!!

  Martin Andersson Göteborg

  Skickat från min iPhone

 3. flyktingar skriver:

  Finsk civil kärnkraft stöter på motstånd i Sverige trots att Ingen misstänker Finland med att utveckla kärnvapen. Och ändå är Skellefteås befolkning oroad. Samtidigt försvarar Carl Bildt och Sveriges regering Irans rätt till civil kärnkraft. Kanske finner man även argument för en iransk atombomb? För att Pakistan har en. Och Indien. Och kanske Israel? Vem frågar vad människor i Irans grannländer tycker? Är legitim rädsla för kärnteknik en funktion av avståndet till Sverige?

  EU:s ekonomiska seger över Mellanöstern och Afrika stavas flyktingar. Nu dränerar man dessa regioner på deras folk och lämnar död, förödelse och kaos efter sig. Den västerländska moralen säger att utsugning är fult. Cynikern säger: Hellre berika sig och ta emot flyktingar än att utveckla hållbara ekonomier i länder långt bort.

%d bloggare gillar detta: