Viktig signal om TTIP.

TABIANO: Just nu njuter jag av norra Italiens sol och värme, och det saknas förvisso inte av någondera dessa dagar här.

I morgon är det besök på världsutställningen Expo som står på mitt program, och det lovar att bli påtagligt intressant.

Europa i övrigt verkar i huvudsak ägna sig åt det grekiska dramats fortsatta utveckling, men i allt väsentligt lägger jag det åt sidan för dagen.

I morgon skall ju den grekiska regeringen presentera ett konkret reformprogram för de andra Euro-länderna, och sedan kommer väl någon typ av avgörande senast i samband med det nya toppmöte som man nu talar om på söndag.

Och då finns det väl möjligen anledning att återkomma i det ärendet.

I dag på eftermiddagen röstade Europaparlamentet till slut om den rekommenderande rapport om TTIP-förhandlingarna som tumult och osäkerhet inom vänstern i början av juni gjorde att man inte kunde ta ställning till.

Och även om det bara var ett uttalande och en rekommendation var det en viktig politisk signal som sändes genom denna positiva omröstning. 

Det blev 436 röster för och 241 röster mot – det var en tydlig majoritet.

I en rad länder har ju olika vänsterkrafter gått till storms mot TTIP med en uppsjö av olika argument. 

Inte sällan har det rört sig om de krafter som är mot globalisering och handel i största allmänhet, men det har inte hindrat att de fått ett betydande genomslag i vissa länder.

Och inte minst mot den bakgrunden är dagens signal från Strasbourg positiv.

Den kommer också efter det att president Obama har lyckats att bryta igenom det motstånd som finns i den amerikanska kongressen, även om detta mer konkret riktat sig mot TPP-förhandlingarna med en rad asiatiska länder med Japan som det ekonomiskt tydligt tyngsta.

Nu borde det finnas förutsättningar för president Obama att föra TPP i hamn, och tillsammans med det avtal med Iran som det finns all anledning att hoppas på blir detta ju det särklassigt viktigaste avtal som kommer att ingås under Obama-administrationens åtta år.

TTIP ligger tidsmässigt dessvärre efter TPP, men när detta är i hamn blir nödvändigheten av TTIP än mer akut.

Ekonomer må strida kring beräkningar av hur stora de positiva effekterna av detta avtal kan bli, men de geopolitiska följderna för Europa av om TPP skulle lyckas medan TTIP skulle haverera skulle vara mycket betydande och entydigt negativa.

Men dagens votering i Strasbourg har förhoppningsvis minskat riskerna för en sådan utveckling.

I övrigt må noteras att de nukleära förhandlingarna med Iran i Wien skaffat sig ytterligare några dygn, och att FN:s säkerhetsråd på grund av oenighet fick skjuta upp sin debatt om Srebrenica ett dygn.
Så är det.

2 Responses to Viktig signal om TTIP.

  1. Kachina skriver:

    Jag förstår mig inte på dig, Carl Bildt. Hur kan du företräda ett avtal som på ytan ser ut att främja globaliseringen, men i verkligheten ger de globala företagen egen makt över suveräna stater.

    Jag möte dig senhösten 1969 vid Skellefteå Läroverk. Du verkade vara en intelligent människa, men vad använder du den intelligensen till? En dold agenda.

    Din säkerhetspersonal har med all säkerhet min e-post adress,……och min adress. Jag skulle gärna ta ett personligt samtal med dig. Tredje Världskriget har pågått en tid inom världsfinansen.

    Jag kanske kunde respektera dig om du, öga mot öga, förklarade ditt ensidiga ställningstagande. Jag tror varken på Wall Street eller Brics, utan det måste till något helt nytt. Som det ser ut stöder du just nu den nazistiska grenen av att en liten befallande elit skall styra över den stora slavande massan.

    Har jag tolkat din natur fel? Detta är inte din rätta natur.

  2. Kachina skriver:

    Inse detta. Globaliseringen är oundviklig, beroende av de snabba kommunikationerna. Den kan inte styras av världsmakterna.

    Jag tror inte att Putin eller Obama ”sock”, CIA/Wall Street/Rothschild är någon framtida furste.

    Framtiden måste byggas underifrån. Nutidens världsekonomi är ett pyramidspel på väg att falla, när gräsrötterna tappat tron på ”eliten” och slutar pumpa pengar uppåt.

    Du behöver inte publicera detta. Jag har i tretton år flitigt kommenterat i din blogg och om du har modet, borde vi kunna sätta oss ned, öga mot öga och få detaljer klargjorda.

%d bloggare gillar detta: