Visst avgörande i Grekland i dag.

STOCKHOLM: Tillbaka här för något dygn innan det bär av för mer långvarig semester i mer sydliga delar av vårt Europa.

Men det var intressanta och givande dagar i Helsingfors, med hänförande avslutning på operafestivalen på Nyslott/Savonlinna i går kväll.

I dag är det så i viss utsträckning en avgörandets dag i Grekland.

Jag säger ”i viss utsträckning”, för även om det självfallet gör skillnad om det är Ja eller Nej som vinner kvarstår ju de djupgående problem som dessutom fördjupats ytterligare av detta populistiska tilltag.

En uppgift säger att det avbokats ca 50.000 hotellnätter varje dag i Grekland sedan man bröt samtalen med de övriga Euro-länderna, och det betyder ytterligare ökad arbetslöshet och ytterligare minskade inkomster.

Regeringen säger att bankerna kommer att öppna igen på tisdag efter att ha varit stängda hela den föregående veckan, men åtskilliga förefaller att tvivla på att det kommer att vara möjligt.

Ett Nej kommer att vara början på den verkligt djupa grekiska krisen.

Det idealiska scenariot – och den enda positiva väg framåt jag kan se just nu – vore att ett Ja i folkomröstningen ledde till en ny regering – måhända en nationell samlingsregering – som skapade förutsättningar för en uppgörelse med djupare reformer och starkare stöd.

Någon annan väg att undvika avgrunden har jag för ögonblicket ingen möjlighet att se.

Och det måste medges att sannolikheten för att denna väg skulle vara möjlig dessvärre inte är överdrivet stor.

Sent i kväll vet vi om det över huvud taget finns någon öppning för den.

Regeringen i Athen har kampanjar hårt för ett Nej. Finansministern har gått så långt att han anklagat de länder som gett generösa lån till landet för terrorism.

Och man har spelat hårt på nationalistiska och traditionalistiska strömningar, där det finns en stark tradition att säga Nej till omvärlden.

Att det i detta läge ens är relativt jämnt i opinionsmätningarna mellan Ja och Nej är rätt anmärkningsvärt.

3 Responses to Visst avgörande i Grekland i dag.

 1. flyktingar skriver:

  Grattis till att ha upptäckt Savonlinna sent om sider, Carl. Det gjorde jag för 33 år sedan. Jag träffade henne i en studentkorridor på Lappkärrsberget. Hon var 20. Jag 22. Efter vårterminens slut for hon hem över sommaren. Jag blev kvar i stan för att jobba. Följde efter 3 veckor senare. Efter natten i ”sleep-in” på finlandsfärjan följd av en 6 timmars tågresa genom skogar, som ryska soldater bekantat sig med under betydligt mindre angenäma omständigheter vintertid, anlände jag till tuffa underbara Savonlinna och till den tuffa underbara tjej som jag levt med sedan dess. Att solen gassade två veckor i streck under cykelturer, roddturer, simturer i mystiska Saimens svalkande vatten medan vi mumsade på jordgubbar, rökt siklöja, karelska piroger med äggsmör, sommarkantareller med gräddsås och potatis, ”kalakukko” etc godsaker som Savolax har att erbjuda och att staden samtidigt flödade över av konserter, sångartävlingar och självklart uppföranden av operor på Olofsborgs slottsgården, Mozarts Trollflöjten var barnfamiljernas favorit, allt detta var så överäldigande mäktigt men ändå ingenting om man jämför med henne.

 2. Olov Gunnarsson skriver:

  Det är bra Bildt, folkomröstningar är populistiska ;) Kanske därmed också val till parlament är populistiska ?

 3. Ja detta var ingen nyhet med ett Nej.
  Hela korthuset EU kommer nu att falla i bitar, ett efter ett ar den logiska foljden.
  Unsimulated Politics i glaspalatsen ar nasta sekvens.
  Ett bra resultat kan bli att Sverige atergar till sin suverana Neutralitet igen men som Republik for forsta gangen i historien

  ”Ja du lille van” sa farbror Sven.

%d bloggare gillar detta: