Efter natten på Chistiansborg.

KÖPENHAMN: Det blev en sen, spännande och smått historisk kväll och natt på Christiansborg, men nu styr jag iväg till Bratislava och den stora Globsec-konferensen där med premiärminister David Camerons anförande som dagens höjdpunkt.

Gårdagskvällen började i Tivoli med trevlig om än lite spänd middag med danska vänner. Smörrebröd och vad som hör till.

Det var min kollega i styrelsen för ECFR Lykke Friis som stod värd.

Men efter det att vallokalerna stängt och första prognosen kommit vandrade vi över till Christiansborg där, enligt dansk tradition, de flesta partier har sina valvakor och dit nationens blockar riktades.

Där kunde man vandra runt, besöka olika valvakor och hälsa på gamla och nya vänner i olika delar av det politiska spektrat.

Det tog några timmar – faktiskt intill dess att den sista bråkdelen av procent av röster räknats – innan det slutgiltiga resultatet stod klart. 

Med 90 röster fick det s k blåa blocket ett försprång framför det röda blockets 89 mandat. Tätare än så kan det inte bli.

Socialdemokraterna under Helle Thornig-Schmidt gjorde en stark valrörelse och registrerade ett visst plus, och Helle möttes med betydande respekt och applåder också av andra partiets sympatisörer när hon en bit efter midnatt förklarade att hon avgör som såväl statsminister som partiledare.

Men i ett längre historiskt perspektiv ser vi ju en försvagning också av socialdemokratin här, även om man nu åter är landets största parti.

På den blå sidan blev det förvisso dramatiskt när Dansk Folkeparti under sin nya ledare passerade Venstre och blev största parti. 

Och Konservative fortsatte sin kräftgång och leverade ett resultat som i Sverige hade satt dem utanför riksdagen.

Så gott som klart är i alla fall att Lars Rökke Rasmussen nu kommer att få Drottningens uppdrag att bilda ny regering, men hur den kommer att se ut fanns det åtskilliga uppfattningar om när jag lämnade Borgen frampå tvåtiden i morse.

Jag har svårt att se att DF kan eller ens bör hållas utanför en regering när de nu blivit så stora, men frågan är dels om de vill vara med och dels om det går att finna lösningar i kritiska frågor.

Invandringsfrågorna är nog i det sammanhanget de mindre besvärliga – skillnaderna mellan de olika partierna är mindre än vad de ofta framställs som inte minst i svenska media – medan Europa-politiken kan bli den verkliga stötestenen.

De blå partierna gjorde visserligen ett lite ”brittiskt” utspel mitt i valrörelsen, men är ju i grunden starkt Europa-vänliga. Medan DF ju är mot Europa också.

Och vi skall heller inte bortse från att DF följer mönstret från liknande partier och är utpräglat utgiftspopulistiskt. 

Under valrörelsen har man hela tiden och med styrka motsatt sig den nolltillväxt i de offentliga utgifterna som övriga blå partier sett som mycket viktig.

Min första reaktion i går kväll var att det logiskt kommer att röra sig mot en ”finsk” regering, men när jag vandrade tillbaka till hotellet gick det inte att utesluta heller en ”norsk” lösning enligt modeller som tillämpats förr här i Danmark.

Lars Lökke Rasmussen var klokt försiktig i alla sina kommentarer och underströk starkt behovet av samarbete över blockgränsen. 

Sådant har det förvisso funnits i viktiga frågor under den gångna mandatperioden, och det parlamentariska läget gör de än mer angeläget.

Valet i Danmark har ju inslag vi känner igen från andra länder. 

De ”gamla” partierna har ofta svårigheter, och allt fler söker sig till mer eller mindre profilerade mindre partiet. På den blå kanten gjorde Liberale Alliansen ett bra val, och på den andre lite egenartade Alternativet.

Och därmed blir ju regeringsbildningar och regeringsutövning mer komplicerade. Sådana är politikens nya villkor i mycket av dagens Europa.

Men nu skyndar jag till Bratislava, och hoppas hinna fram till premiärminister David Camerons anförande där. 
Där får vi nu lite mer av hans europeiska agenda. Och efteråt har jag kaffe med delar av hans stab.

6 Responses to Efter natten på Chistiansborg.

 1. pairis skriver:

  Börjar det inte bli lite pinsamt för de klassiska moderaterna som verkar passa bäst ihop i regeringar där främlingsfientliga krafter är i majoritet? Är det den sortens samhällsutveckling som moderaterna vill backa upp? Dels att stoppa flyktingströmmen till sitt eget land och dels att göra det svårt för dem som är sjuka och arbetslösa , minska den ”tärande sektorn” som du har kallat allt det som ger samhällsvård och insatser för behövande. Först Finland, nu Danmark och Norge har ju redan varit där en tid. Är det det nya, fredsbevarande Europa där EU och till och med EMU skulle vara garanti för fred och stabil utveckling. Kolla på ”Krigets början” som SVT sänt i två delar. Finns på Play. Där ser vi tydligt hur det började, i Polen med att trakassera olika folkgrupper och börja tänka i termer: herrefolket och arbetskraftsfolket + slavar. Glad Midsommar, Päivi Rissanen.

 2. berserken skriver:

  De to klart mest innvandrerkritiske partiene i det danke Folketinget er uten tvil partiet Socialdemokratiet (S) og Dansk Folkeparti (DK), og faktisk i denne rekkefølgen. Riktignok bygde DF for 20 år siden seg opp som parti ved å være sterkt innvandrerkritisk, men S har i de senere år tatt over som det mest innvandrerkritiske.
  Litt interessant i denne sammenheng er at Radikalee Venstre (søsterpartiet til norske Fremskrittspartiet) nå er det minst innvandrerkritiske partiet i den borgerlige blokken.
  Ja om man da bortser fra liberalistene i Liberal Allianse som vil ha åpne grenser og fri innvandring til riket, men under personlig ansvar.

 3. Carina Rydberg skriver:

  Nu kvittar det egentligen om du publicerar eller inte – för allt sparas ändå. Av mig och kanske av någon annan också:

  Carina Rydberg ‏@arvid2 · Mar 24
  @CIA Please feel free to take part of all my mail correspondence starting 2010 – indefinitely.

  Lite felstavat där. Men det funkade ändå.

 4. Carina Rydberg skriver:

  Men det började egentligen ett par dagar tidigare:

  Carina Rydberg ‏@arvid2 · Mar 22
  @CIA Love this film by the way. In fact, I’m living it. https://www.youtube.com/watch?v=NwPvBceoGWk

  Gillar folk som fattar vad jag säger.

 5. Carina Rydberg skriver:

  Svårt för mig att komma in på din sida just nu. Vilket är förklarligt.

  Vad som inte är förklarligt är att dessa ständiga dataintrång – hos UD och andra – inte tycks väcka någon som helst reaktion och än mindre en åtgärd.

  Trots att jag talade om det för er för flera år sedan.

%d bloggare gillar detta: