Och nu till Köpenhamn.

WIEN: Tidigt denna morgon lämnar jag så denna metropol vid Donau och styr nu kursen mot Köpenhamn för nya möten och självfallet möjligheten att följa kvällens sannolika drama där.

Men det var stimulerande diskussioner mitt i Europa här under de senaste dagarna, med inte minst de olika perspektiv som OSCE har i centrum.

Det talas åtskilligt här i Wien om organisationens nya möjligheter i den nya europeiska situationen, men exakt vari dessa består är inte så alldeles lätt att se.

I går hade vi dock såväl Schweiz som Serbiens utrikesministrar Burkhalter och Dacic i våra diskussioner i denna fråga – den förra hade ordförandeskapet i OSCE och den senare har det just nu.

Nästa år är det Tyskland som tar över.

Senare på eftermiddagen deltog jag i en diskussion på Österrikes UD med inriktning också på media och andra intresserade. Och det finns åtskilliga i denna stad med betydande erfarenheter av olika europeiska utmaningar.

Då hade utrikesminister Kurz redan lämnat våra diskussioner för att bege sig på besök till Bosnien. Här i Wien har Balkan alltid varit nära.

Det blev en intensiv diskussion, där vi kanske hade något lättare att se hur en tydligare europeisk politik kunde formuleras när det gäller utmaningarna i öster än när det gäller dem i söder.

Frågan om flyktingströmmarna över Medelhavet riskerar att bli allt större, och det finns de som fruktar att den t o m skulle kunna komma att spränga Schengen-samarbetet om vi inte kommer fram till gemensamma lösningar.

Samtidigt går ju nu den grekiska krisen in i ett mer dramatiskt skede. 

Greklands natonalbank KLM ju ned en mycket skarp varning i går, men vänsterregeringens retorik fortsätter som förr, och inför dagens viktiga möte i Brysssel är set pessimismen som dominerar.

Jag misstänker att det är på åtskilliga ställen som det nu sker ett aktivt arbete för Plan B, och det utan att någon egentligen vet hur en sådan egentligen kommer att utfalla på kort eller lite längre sikt.

Men för min del är det nu Köpenhamn som gäller.

Anförande, snabb middag med vänner på Tivoli och sedan alldeles självklart följa valvakan.

Gårdagens sista opinionsundersökningar visade en ytterligt liten skillnad mellan blocken och samtidigt mer än 10% som sade att de ännu inte hade bestämt sig.

Och därtill kommer frågan om de fyra s k nordatlantiska mandaten och om det är de som till sist kommer att fälla avgörandet.
I kväll vet vi.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: