Sol i Bryssel och tumult i Strasbourg.

BRYSSEL: Ett soligt och angenämt Bryssel är dessa dagar till hälften ockuperat av mängder av delegationer som är här för toppmötet mellan Europa och länderna i Latinamerika och Karibien.

Och det är förvisso viktigt.

Jag representerade Sverige på motsvarande möte i Santiago de Chile för två år sedan, och det innebar en möjlighet också till många värdefulla kontakter.

Men kanske allra mest minnesvärt för mig från den resan var den extra dag jag tog för att besöka det europeiska rymdobservatoriet på en bergstopp i Atacama-öknen i nordligaste Chile.

Närmare rymden och dess existentiella frågor har jag nog aldrig varit,

Men nu är jag här i betydligt mer jordnära ärenden.

I går var det – bortsett från medverkan vid en presentation av Världsbankens senaste prognos om Rysslands ekonomi – heldag med World Economic Forums grupp om Europa.

Till de frågor vi diskuterade hörde frihandelsavtalet TTIP, och samtidigt som vi satt här och diskuterade detta blev det tydligen härdsmälta i just denna fråga i den socialistiska gruppen i Europaparlamentet.

Och följden av detta blev att man på icke bestämd tid sköt upp den till i dag planerade omröstningen i frågan. Ett betänkande med tydligt stöd för processen låg färdigt på parlamentets bord.

Det är en närmast besinningslös kampanj som olika vänstergrupper startat mot tanken på ett frihandelsavtal med USA.

Och det handlar om grupper som nog är mot allt vad frihandel och globalisering i allmänhet och USA i synnerhet heter.

Men de har lyckats att rycka med sig åtskilliga andra. I Österrike verkar man ha gått helt över styr i frågan, och i exportlandet Tyskland ser debatten också ytterligt märklig ut.

I dag lyckades i alla fall Europaparlamentet på sin session i Strasbourg rösta om en rapport med rekommendationer om politiken gentemot Ryssland. Och det var en i allt väsentligt mycket bra rapport.

Här gick den extrema vänstern och den extrema högern hand i hand när det gällde att antingen rösta mot helt och hållet eller att lägga ner rösterna.

Och det visar var Putin söker och finner sitt stöd i den europeiska debatten just nu.

I dag har vi så haft styrelsemöte med ECFR, och är just nu väg till middag vid Grand Place, och förbereder för mötet och konferensen med ECFR Council här i morgon.

Jag skulle tro att Cecilia Malmström tycker ett och annat om hur parlamentet nu hanterar frågan om TTIP. Förhandlingarna med USA underlättas ju inte av manövrerande som detta.

Men i morgon blir det säkert mycket diskussion om arbetet både med att se över den europeiska närområdespolitiken ENP och arbetet med en ny europeisk säkerhetsstrategi.

Det senare var ju en fråga som kanske allra främst Sverige drev under de senaste åren, men som nu Federica Morgherini för framåt. En första rapport kommer att publiceras inom de närmaste dagarna syftande till ett fortsatt mandat vid EU-toppmötet i slutet av nästa vecka.

Och våra diskussioner här handlar självfallet främst om steget efter detta mandat och fram till beslut k början av nästa år.

Utmaningar saknas ju inte – vare sig i öst eller i syd.

6 Responses to Sol i Bryssel och tumult i Strasbourg.

 1. galgresaren skriver:

  Ja fri handel vore ju bra …..
  Men det behövs ingen överstatlighet för det. Bara att alla tar bort sina handelshinder. Ömsesidigt eller ensidigt. Gäller inte bara USA.
  En början vore att EU tog bort strafftullar på solenergi från kina.
  Plus alla andra strafftullar som EU har, Väl det genomfört kommer de flesta att inse att överstatliga traktat vad gäller handel inte behövs.

  En och annan med topp-position i maktens korridorer kommer också att finns sig överflödiga. Ingen stor sak i det.

 2. Carina Rydberg skriver:

  Jag har aldrig begripit vad det är som är så upprörande med det där frihandelsavtalet. Framför allt propageras det högljutt emot det på Wikileaks. Fast vad gäller vänsteraktivister: Många tror helt felaktigt att Assange är en libertarian på vänsterflanken. Men han står i själva verket till höger vad gäller det mesta – och rätt långt till höger dessutom. När han försökte bli senator i Australien så stödde hans parti inte alls Green left – som stödjer honom – utan tvärtom de mest högervridna partier Australien har – i Queensland till och med ett nazistiskt parti – något som senare beskrevs som ett ‘administrativt fel’.

  Fast framför allt är Assange en hackare av rang. Men det vet du ju redan.

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Att Ricardo redan för 200 år sedan klargjorde nyttan med frihandel räcker inte för vänstergrupperna. Att Kjell Albin Abrahamsson under ett helt liv ägnat sig åt att rapportera och klarlägga kommunisternas innersta väsen och dess bottenlöst dåliga resultat och egenheter i boken ”Låt mig få städa klart” hjälper föga.
  Det verkar vara Stenmarks princip som gäller: ”De är int lönt å förklar för en som inte begrip”.

 4. stig2entreprenoren skriver:

  Att man hittat ett bra användningsområde för Atacamaöknen, som är en av jordens torraste och mest avlägsna platser är mycket intressant och glädjande. En av de bästa platserna för jordbaserade rymdteleskop. Här byggs utöver ESO även radioteleskopet ALMA.
  I Antarktis har man byggt ett neutrinoteleskop ”ICECUBE” flera km djupt ner i glaciärisen.
  Vad kan göras i Arktis när alla länderna där runt nordkalotten sen flera år regelbundet träffas för att knäcka nya idéer?
  Än är inte den bästa boken skriven!

 5. Tack för Nyhetsbrev

  Intressant att läsa att Carl Bildt är fascinerad av det europeiska rymdobservatoriet i Chile.

  Detta påminner mig om min make Sven-Olovs stora intresse för just rymden. Han som mattelärare och fysiklärare på högstadiet undervisade också, vad jag tror, i detta spännande ämne rymden.

  Min man var många gånger på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg. Hans önskan var att också besöka ett rymdobservatorium i utlandet. Så hade tiden räckt så hade detta rymdobservatoriet i Chile, som Carl Bildt besökt, varit en ”guldgruva” för honom.

 6. Den snabbaste muskeln i var kropp har vi i vara ogon och somliga kan konsten att tolka vad man ser men med din gra och minimala font ar det ju omojligt utan microskp.
  Du kan andra detta och anvanda Bold text en grad storre text?
  Du kanske inte vill att vi laser langre.
  Att du inte vill ha nagra kommentarer framgar val ocksa med all tydlighet som det inte ar ValAr.
  Kan du skriva flytande Hallandska dessutom blir alla helt stallda.
  Om du inte gora det sa gar jag min vag.
  Blir du glad da?

%d bloggare gillar detta: