Nationaldag i Stockholm.

STOCKHOLM: Svenska Flaggans Dag i dag, och sedan två decennier tillbaka dessutom Sveriges nationaldag mer officiellt.

Det tog sin tid innan det blev så, och var långt ifrån oomstritt, men nu förefaller det att vara accepterat av alla, och det är självfallet bra så.

Hemkommen på morgonen från Lund hann jag med att bege mig till Mosebacke för att lyssna på Anna Kinberg Batra när hon höll sitt första sommartal.

Riktig sommar var det knappast i Stockholm denna dag, men Anna hade ett fint anslag när hon talade om företagsamhet, flit och frihet som nyckelbegrepp för Sveriges fortsatta utveckling.

Efter dagarna i London har detta i övrigt för mig varit en veke hemma i Sverige, om än de senaste två dygnen med fokus på Lund och universitet där, och det av familjeskäl.

I onsdags såg vi i östra Ukraina en kraftig attack av de rysk-stödda separatisterna i området i närheten av staden Donetsk. 

Det talades om den kraftigaste attacken sedan dessa med tydlig inblandning också av reguljära ryska förband tog knutpunkten Debaltseve alldeles efter det senaste avtalet om vapenvila i Minsk i februari.

Som det ser ut nu förefaller det som om det ukrainska försvaret lyckades att bryta kraften i anfallet, även om separatisterna av allt att döma lyckades att flytta fram sina positioner.

Men att vapenvilan nu är skörare än någonsin är dessvärre alldeles uppenbart. Och att de ryska operationerna för att destabilisera Ukraina aktivt fortsätter.

I morgon samlas så G7-ländernas ledare till toppmöte på vackra Schloss Elmau i de bayerska alperna, och middagen i morgon kväll kommer med all sannolikhet till stor del att handla om Ryssland och Ukraina, om än situationen i Mellersta Östern självfallet också kommer att finnas på agendan.

I går hade enligt uppgift USA:s försvarsminister Ash Carter samlat ledande militära och diplomatiska amerikanska företrädare till en diskussion på USA:s militära högkvarter i Europa i Stuttgart för att diskutera just Ryssland och Ukraina och vad som möjligen kan göras bättre.

Och det skall onekligen bli intressant att höra om det mötet lett till några nya tankar eller förslag.

Även om den frågan inte står på dagordningen i Elmau kommer det säkert att spekuleras åtskilligt om den grekiska krisens möjliga fortsättning.

Och på denna punkt måste jag medge att jag är mycket pessimistisk.

Regeringen Samaras må ha haft sina brister, men det var dock alldeles tydligt att den gjorde mycket omfattande insatser för att vända landets utveckling, och att vi i slutet av förra året hade ett Grekland med överskott, tillväxt och faktiskt också sjunkande arbetslöshet.

Problemen var långt ifrån över, men utvecklingen hade vänts från tydligt negativ till svagt och successivt starkare positiv.

Men månader av vänsterpopulistisk politik har nu förbytt allt detta i sin motsats. Nu är det åter underskott och ekonomin är tillbaka i recession. Företagsklimatet betecknas som katastrofalt dåligt.

Farorna i denna situation tror jag inte skall underskattas. Och då tänker jag inte främst på den kortsiktiga frågan mon vad som händer finansiellt under den allra närmaste tiden, utan risken för att Grekland som samhälle sjunker ner i en allt djupare kris.

Vänsterpopulismen med dess vägran att göra det som måste göras för att få landet på fötter är en akut fara för Greklands framtid.

I morgon är det så det viktiga parlamentsvalet i Turkiet, och all uppmärksamhet kommer, som jag skrivit om tidigare, att fokuseras på om kurdiska partiet HDP lyckas att ta sig över spärren på 10% eller inte.

Avgörande är att det blir ett fritt och rättvist val, och att man därmed får ett resultat som accepteras av såväl vinnare som förlorare. 

Det är nog i det tämligen spända läge som råder det enstaka viktigaste i Turkiet i morgon.

3 Responses to Nationaldag i Stockholm.

 1. bildterberg skriver:

  Saakashvili bjuder in europeiska politiker för att
  hjälpa Ukraina med att ”reformera”:

  http://www.unian.info/politics/1077812-saakashvili-names-foreign-politicians-to-help-ukraine-to-reform.html

 2. Jag forstar inte hur ni alla kan tala med varandra om sa viktiga saker under en middag med mat i munnen. Sjalv har jag forstatt att de flesta manniskor tanker battre om de gar omkring som cirkulation ar sa myckte battre.
  Dryckerna till middagarna gor heller inte saken battre?
  Denna rutin kunde val anda andras liksom alla publika tal som for det mesta inte ar mer an ”pre recorded” konversartion.
  Ett inovat papper att lasa fran…
  Det ar nagot skrammande over dessa matsalonger med umganget dar.
  Skal!
  http://www.newstime2014.com/

 3. andersroshages skriver:

  Tack herr C.B för den insiktsfulla bedömningen av utlandet. Grattis på Nationaldagen.

%d bloggare gillar detta: