Från Singapore till London. 

SINGAPORE: När jag skrev senast glömde jag bort att det var söndag och att jag ju brukar ge ett litet perspektiv på veckan som kommer i alla fall från mitt lilla perspektiv.

I morgon tidigt flyger jag härifrån till London för att delta i årliga London Conference om olika internationella och utrikespolitiska utmaningar.

Och det innebär att perspektivet förskjuts från Kina till främst Ryssland – men självfallet också Mellersta Östern och Nordafrika.

Men ofrånkomligt blir det också åtskilliga diskussioner om hur processen fram till folkomröstningen om EU senast i slutet av 2017.

Betydelsen av att den processen kan klaras av på ett konstruktivt sätt kan knappast överskattas.

På onsdag återvänder jag så till Stockholm, och det blir resten av veckan i Sverige, dock inte främst i Stockholm.

Till helgen är det så G7-toppmöte i Elmau i södra Tyskland, och självfallet blir det intressant att följa diskussionerna där.

Schloss Elmau uppe i Alperna en bit söder om München är ett både vackert och angenämt ställe som vi är några som då och då utnyttjat för olika informella diskussioner.

Jag minns en diskussion där för mycket länge sedan också med Angela Merkel, och hon visste mycket väl vad hon gjorde när hon valde denna plats för toppmötet under Tysklands G7-ordförandeskap.

Jag skulle tro det blir åtskilligt av Ryssland, Iran och läget i Mellersta Östern i diskussionerna där. 

Hur långt den grekiska situationen har hunnit utvecklats till dess undandrar sig min bedömning, men det ekonomiska läget står alltid på dagordningen för dessa möten.

På söndag går så Turkiet till val, och det blir ett val som är mycket viktigt för landets framtid.

Att regerande AKP kommer att vinna råder det väl knappast någon tvekan om, men den stora frågan är om det kurdiska partiet HDP kommer över den rätt orimligt höga 10%-spärren och därmed förhindrar att AKP får den supermajoritet som möjliggör ändringar i konstitutionen.

Får de den möjligheten går vi med all sannolikhet mot en presidentrepublik med en betydande och inte alldeles lycklig koncentration av makten. Det finns åtskilliga som – rätt eller fel – har betydande farhågor för vad detta skulle komma att innebära.

Turkiet står inför stora frågor framöver, och landet är i många avseenden en mycket viktig partner för EU när det gäller att hantera olika utmaningar. Flyktingströmmen från Syrien tillhör alldeles självklart dessa.

Så det kommer att finnas all anledning att noga följa de sista dagarna av valrörelsen i Turkiet.

Denna kväll avslutades med stimulerande middag med olika svenska entreprenörer och affärsmän verksamma här i Singapore, ofta med hela Sydöstra Asien som sitt verksamhetsfält.

Och unisont frågade de varför inte fler hemifrån finns här med tanke på alla regionens möjligheter.

Den frågan är förvisso värd att ställa.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: