Säkerhet och samarbete i Singapore.

SINGAPORE: När jag landade på flygplatsen här efter en påtagligt lång flygning från Chicago via Dubai var USA:s försvarsminister Ash Carter redan på väg upp i talarstolen på konferensen på Shangri La.

Detta är dock en högteknologisk stad, och i bilen på väg in till konferensen fanns wi-fi och möjlighet att där på video följa hans anförande.

Och jag anslöt till diskussionerna först efter det att de mest påtagliga svallvågorna lagt sig.

Men han tog det i dag verbalt lite mer försikt i den känsliga frågan om de kinesiska aktiviteterna i Sydkinesiska sjön, även han gjorde klart det fundamentala intresse man har av havens frihet.

Och det var ett tema som återkom när sedan raden av försvarsministrar från regionen lade ut texten om hur de ser på sina utmaningar.

Men också andra frågor återkom i det ena anförandet efter det andra, och till dessa hörde farhågorna för att Daesh skulle få ett fotfäste i denna region också. 

Frågorna från andra deltagare i konferensen var stundtals mer tydliga. 

En indisk general frågade vad som skulle göras om Kina bara fortsätter och fortsätter att bygga ut positioner i Sydkinesiska Sjön, men något svar på den frågan fick han inte.

Det reella svaret är väl inte särskilt mycket kommer stt göras. 

De stater i regionen som också har territoriella anspråk på öarna eller reven i området har inga faktiska möjligheter att konfrontera Kina, medan USA som förvisso skulle ha förmågan inte har några anspråk och snarast fokuserar på friheten för sjöfarten i området och sannolikt inte ser något omedelbart hot mot denna.

Den europeiska närvaron här är väl inte överväldigande, men heller inte alldeles obefintlig eller obetydlig.

EU:s Federica Mogherini kom hit direkt från toppmöte mellan EU och Japan i Tokyo i fredags, och Tysklands försvarsminister Ursula van der Leyen passade på att avlägga besök i Indien på vägen hit. Också Spaniens försvarsminister har kommit hit. Att Storbritanniens försvarsminister är här tillhör närmast rutin. 

Och ordförandena i såväl EU:s som Nato:s militära kommittéer finns också på plats.

Från Norden mer officiellt noteras väl egentligen bara några företrädare för det norska försvaret. Alltid något.

Vad som händer i denna del av världen är ju faktiskt påtaglig viktigt också för oss. 

Och man skall heller inte glömma betydelsen av att europeiska företrädare här kan vinna förståelse för de olika utmaningar vi står för i vår egen del av världen.

Den brittiske försvarsministern Fallon var i alla fall tydlig när han sade att ”the world has become a darker and more dangerous place” och exemplifierade detta med den ryska aggressionen mot Ukraina.

Det förtjänar att påpekas också i denna del av världen.

Så fortsätter våra diskussioner under dagen. Just nu står energisäkerheten för regionens olika länder på agendan, och den är ju intimt kopplad också till frågan om havens frihet och säkerheten i de olika förträngningar som finns i regionen.

Och i kväll blir det traditionell mottagning och middag i Istana, som är den singaporanska regeringens residens. 

4 Responses to Säkerhet och samarbete i Singapore.

 1. Ja det ar konstigt vilka intressen vi har av alla sjoar som nu SydKinesiska sjon just nar Andaman Sjon ar bara ett stenkast fran er dar ni sitter och gluffsar i er den basta mat man kan fa medan tusentals manniskor guppar omkring uthungrade i sma hemska batar utan land i sikte for bade folket fran Myammar och Bangladesh.
  Aven Kina borde engagera sig i saken med ett nytt Shangri La inom 24 timmar….

  Ingen bryr sig langer bara tanker pa sitt eget revirs militara forsvar.
  Darfor blir det som det blir i Varlden.

 2. pointcircle skriver:

  Bäste Carl Bildt, det är ytterst viktigt att Du tar upp läget runt Sydkinesiska sjön, som tycks så lättt glömmas bort här i Norden. Som en kines sade till mig för flera år sedan: ”Vi i Finland vore grannar med kineserna om Ryssland inte låg emellan oss”. Vi är alla i dag ömsesidigt beroende av varandra och utvecklingen i Sydkinesiska sjön bör aktsamt och proaktivt följas av alla.

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Singapore är ett mönstersamhälle, åtminstone för en ingenjör. Ingen synlig kriminalitet, rent överallt, inga trafikstockningar, bra service överallt, trevliga och välutbildade människor, en cricketklubb med stora fält mitt i stan, ett fantastiskt hamnområde med public life och en sammanslagen norsk och svensk kyrka.

 4. stig2entreprenoren skriver:

  Dessutom är Singapore ett demokratiskt och multikulturellt samhälle uppbyggt under 50 år på fd träskmark i tropikerna.
  Grannen i norr Malaysia tar efter det mesta av hur Singapore gör och växer och utvecklas väl. Bench marking i dess rätta bemärkelse,

%d bloggare gillar detta: