Om den moderna världsstadens möjligheter.

CHICAGO: Staden vid Michigan-sjön har verkligen visat sig från sin bästa sida dessa två dagar.

Men i grunden är det ju en behaglig och attraktiv stad, även om det finns södra delar av staden där problemen är mycket påtagliga. 

Stadscentrum är promenadvänligt på ett sätt som inte är vanlig i amerikanska metropoler, och det finns både gröna parker och attraktiv konst som bidrar. 

Och till detta skall läggas en arkitektur som är imponerande. Det sägs ju att skyskrapan uppfanns just här i Chicago.

Det har varit ett dygn av diskussioner om hur globala städer kan samarbete för att bättre möta olika utmaningar, med det europeiska perspektivet representerar främst av Stockholm och London, men i övrigt mycket Mexico och än mer såväl Singapore som den snabba utvecklingen av städer i Kina.

Mitt bidrag till diskussionerna har främst handlat om de möjligheter som ligger i teknologier som möjliggör allt smartare städer framöver. 

”Open data” och det fria flödet av data är nyckeln till mycket av nätverk och kreativitet framöver.

Och här ligger ju städer som Tallinn och Stockholm påtagligt på framkant av utvecklingen – med all sannolikhet också San Fransisco, även om det var ett bra tag sedan jag var där och kunde se.

Strax bär det för mig av ut till O’Hare-flygplatsen för att ta ett plan först till Dubai och därefter därifrån till Singapore. 

Där inleds fredag kväll den årliga stora Shangri La-konferensen om säkerhet och samarbete i Asien. 

Men avståndet gör att jag inte har möjlighet att komma fram till Singapore förrän tidigt lördag morgon lokal tid och då anknyta till diskussionerna.

Där kommer relationerna till Kina med all sannolikhet att stå i fokus. 

En av Financial Times kommentatorer som är här på konferensen berättade från diskussioner alldeles nyligen i Kina som gjort honom djupt bekymrad över utvecklingen inte minst i och kring Sydkinesiska skön.

Det kommer jag med all säkerhet att höra åtskilligt mer om under dygnen i Singapore.

USA:s försvarsminister Ash Carter hade några tydliga ord att säga i saken när han talade i Honolulu i går, och han kommer att vara en av huvudtalarna på konferensen i Singapore.

Där finns traditionellt också en betydande delegation från den kinesiska försvarsmakten,Bosch den kommer med all sannolikhet inte att sitta tyst i frågan.

Så det kan mycket väl bli ett visst verbalt fyrverkeri i frågan i Singapore. 

Den stora och allvarliga risken är att det långsiktigt inte inskränker sig till detta.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: