Finland, 1945 och 20 år i EU.

STOCKHOLM: När detta skrivs är vallokalerna i Storbritannien fortfarande öppna, och jag får vänts tills i morgon med kommentarer till valresultatet.

Senare i kväll sitter jag dock i SVT och kommenterar, och i morgon kväll är jag inbokad för kommentar i CNN.

Under eftermiddagen har det dock kommit besked från Helsingfors om arbetet med att bilda en ny regering där.

Centerledaren Sipeläs plan att först åstadkomma någon typ av uppgörelse med arbetsmarknadens parter om den ekonomiska politiken och sedan på den grunden bilda en bred regering lyckades inte.

Uppenbart var man inom socialdemokratin efter ett mindre lyckat val inte berett att acceptera den inriktning av den ekonomiska politiken som landet behöver. Det kommer att kräva icke oväsentliga besparingar i statsutgifterna, och att medverka till det är man uppenbarligen inte beredd till.

Och därför inleds i morgon formella regeringsförhandlingar mellan företrädare för Centerpartiet, Samlingspartiet och Sannfinländarna. Ett rimligt antagande är att vi kommer att få se en regering med dessa partier.

Om ytterligare partier kommer att tillkomma vet jag inte. Att det skulle vara klokt att balansera de s k sannfinländarna med företrädare för Svenska Folkpartiet borde förhoppningsvis vara tämligen uppenbart.

Hur regeringsprogrammet kommer att se ut kommer vi så småningom att få besked om. Samlingspartiets tydliga Europa-politik och inriktning på ett öppet och modernt Finland kommer förhoppningsvis att ha ett betydande avtryck i detta.

Men tydligt är att det är den ekonomiska politiken, möjligen kompletterad med konsekvenserna av ett allvarligare säkerhetspolitiskt läge, som kommer att dominera förhandlingarna om regeringsprogrammet.

De närmaste dygnen blir dygn som kommer att domineras av den Europa-dag 9 maj som här i Stockholm mest kommer att uppmärksammas i morgon 8 maj, och av firandet av det andra världskrigets i Europa slut för 70 år sedan.

Men det kommer att bli ett delat firande.

På Röda Torget i Moskva planeras militärparad med, enligt uppgift, 9.000 soldater, och att denna också kommer att bli ett led i regimens nationalistiska yran över Krim och mobilisering mot Ukraina gör att västliga ledare avstår från att stå på den tribunen.

Åtskilliga samlas i stället i morgon vid Westerplatte utanför Gdansk i Polen där ju det andra världskriget inleddes. Dit kommer också Ukrainas president Poroshenko.

Och Tysklands Angela Merkel, som ju har speciella hänsyn att ta en dag som denna, kommer till Moskva en dag efter de stora paraderna för mer värdig och begränsad ceremoni.

De offer som Sovjetunionen led i kampen mot Hitler-Tyskland var enorma och översteg vida de som drabbade de olika västallierade. För det skall vi alla känna djup respekt. Men även i beaktande av detta har Kreml ingen rätt att monopolisera eller missbruka i historien.

Sett i relation till befolkningen drabbades främst Vitryssland men även Ukraina hårdare än vad Ryssland gjorde. Men nu firar Vitrysslands Lukasjenko alldeles själv i Minsk den 9 maj och Ukrainas Poroshenko firar dessutom också den 8 maj.

Och skillnaden i dag har sin betydelse. 

Den 8 maj är ju den dag då Tyskland villkorslöst kapitulerade och gjorde det inför de västallierades militära representanter. En ny kapitulation fick ty följande undertecknas inför sovjetiska representanter i Berlin dagen därpå.

Här i Stockholm blir det inte mycket av detta dock. Vi försökte ju med blandad framgång att vara neutrala under det andra världskrigets väldiga kraftmätning.

Och den erfarenheten var också en del av förklaringen till att Sverige under så lång tid hade en så relativt kallsinnig attityd till de västeuropeiska integrationssträvandena. 

Nu har vi dock varit medlemmar i den Europeiska Unionen i två decennier, och på Europa-huset i Stockholm kommer i morgon eftermiddag Mona Sahlin och jag att dels blicka tillbaka på debatten och avgörandet för 20 år sedan och dels förhoppningsvis säga någonting om de uppgifter vi står inför under kommande år.

Och när vi gjort det skall utrikesminister Margot Wallström säga någonting om samma sak. Det borde bli intressant.

2 Responses to Finland, 1945 och 20 år i EU.

  1. winnif skriver:

    Blåset i andra satsen helt otroligt, bästa minnet i kväll.

    Ella hälsar Kram Winni

    Winni Fejne Drottninggatan 190 254 33 Helsingborg +46-73-6592175

  2. Jag undrar om man kan med respektera Carl Bildts skriverier men han gör sin bästa att spela en viktig pelle !! Men jag undrar hur är det med Bildt egentligen?? Kan man lita på honom eller inte? Han kom i moderaterna genom giftermål med ordförandes dotter och inte sina egna lmeriter (som alla andra få göra).Dessutom förekommer hans namn i spionhistoria 1973-1976 efter Aftonbladets och Expressen avslöjande att Bildt har lämnad hemliga uppgifter till USA och var som spion . Vilken behandling kan man få ;en spion som Wenneström och Bergling sitter i fängelse men Carl Bildt misstänkt för spioneri kan härja i världen som politiker och spela s k viktig pelle.!! EuropaDomstolen borde titta på fallet”Carl Bildt”. Och alla medborgare få ett ordentligt svar på frågan var/är Carl Bildt spion åt USA eller inte.

%d bloggare gillar detta: