Digital inre marknad och Storbritannien.

STOCKHOLM: Det har blivit väl behövliga arbetsdagar hemma i huvudstaden efter det myckna resandet under de senaste veckorna.

Det brittiska valet närmar sig raskt, och det är naturligt att detta kommer att leda till många diskussioner.

Opinionsundersökningar skall alltid tas med en rejäl nypa salt, och kanske gäller det alldeles speciellt i Storbritannien med dess val i enmansvalkretsar.

Men just nu spekuleras det åtskilligt om att David Cameron möjligen skulle kunna klara sig kvar med en fortsatt koalitionsregering, men det förutsätter att liberala Nick Clegg då accepterar den folkomröstning om EU som han på mycket goda grunder tycker är en snurrig och farlig idé.

Alternativet förefaller att vara att Ed Miliband bildar en minoritetsregering som då blir beroende av rösterna från vänsternationalistiska skotska SNP.

Det är inte lätt att känna entusiasm för något av dessa alternativ. Såväl Europas som Storbritanniens sammanhållning kan mycket väl komma att äventyras, och ingenting gott skulle komma ur detta.

Men mer om detta kommer vi att veta torsdag kväll. Och då kommer det att finnas anledning att kommentera.

För min del kommer det säkert att fortsätta på fredag. Då firas Europa-dagen lite i förtid i Stockholm, och Mona Sahlin och jag skall såväl blicka tillbaka på 20 år av Sveriges medlemskap i EU som försöka säga någonting om det som ligger framför oss.

Och är det då så att vi riskerar att stå inför en situation med en brittisk folkomröstning om EU om två år så är det alldeles självklart att det kommer att påverka också Sveriges situation.

Innan dess kommer vi dock i morgon att kunna ta del av EU-kommissionens stora förslag om hur vi skall få en gemensam marknad också för den moderna digitala ekonomin i Europa. 

Betydelsen av det kan knappast överskattas, och tillsammans med TTIP-förhandlingarna med USA handlar det om de kanske viktigaste av frågor under de närmaste åren för att förbättra den europeiska ekonomins förutsättningar.

Men samtidigt som det är viktigt att vi skapar en gemensam digital marknad i Europa är det viktigt att vi inte reser spärrar och hinder för det fria data-flödet med resten av världen. I en debattartikel i Financial Times i går hade jag anledning att varna för de tendenser till en digital merkantilism som finns i debatten just nu.

Såväl den gemensamma digitala marknaden som TTIP är dessutom viktiga i det brittiska perspektivet. Vill man verkligen ställa sig utanför dessa? De återspeglar ju annars tankar som ligger väl i linje med dem som London vill skall ha starkare genomslag i EU:s politik.

Mot slutet av veckan kommer ju också mycket uppmärksamhet att riktas mot de lite olika sätt som 70-årsdagen av det andra världskriget slut i Europa kommer att uppmärksammas på. Den 8 maj kommer att vara dagen i de flesta länder, men den 9 maj med stor kraft i Moskva.

Och det kommer det att finnas anledning att återkomma till.

2 Responses to Digital inre marknad och Storbritannien.

 1. berserken skriver:

  Nå ligger vel ikke det skotske SNP særlig mer på venstkaanten, enn svenske Nya Moderaterna som han (Bildt) selv tilhører..

  Det eneste jeg som norsk nordmann frykter i det kommende valget, er at SNP blir så store i Skottland at de får mulighet til å beramme en ytterligere folkeavstemming om å fristille Skottland fra Storbritannia. For skjer dette så taler mye for at seperatistene vinner en brakseier,

  Nå blir det sikkert bra for skottene å bli herrer i eget hus igjen, Men dessverre ikke like bra for Norge,
  For kommer det først en ny folkeavstemming, så vil den lille øya Shetland ikke bare stemme over å frigjøre seg fra Storbritannia, men også fra Skottland. Også kan dere jo gjette hvilket land som fattige Shetland ønsker å forene seg med….

 2. berserken skriver:

  Obs! En feil oppsto i siste setnig. Det tredje siste ordet ”forene” skulle vært skrevet ”gjenforene”.

%d bloggare gillar detta: