Början i New York.

NEW YORK: Det är lite kallare på denna sida Atlanten än i soliga Bryssel, men det sägs att det skall bli bättre under de närmaste dagarna. Vi får väl se vad helgen har att bjuda.

Som vanligt tog det sin lilla tid att komma in från Kennedy-flygplatsen, men jag hann i alla fall med en kort promenad till Barnes & Noble på Fifth Avenue innan det var dags att börja mina olika möten.

Men inköpen inskränktes till en bok om bärnstenshandeln tillbaka till antikens dagar. Östersjö-områdets strategiska betydelse är ju ingen alldeles ny uppfinning.

Det hanns dock också med några kaffe på en synnerligen lokal sylta med vår nye FN-ambassadör Olof Skoog. Han tillhör ju våra skickligare diplomater, och kommer alldeles säkert att göra en utomordentlig insats här.

International Crisis Group serie av möten denna helg inleddes med en lite större mottagning, och här fanns självklart bland många andra också Jan Eliasson. 

Men sedan blev det middag i elegant våning vid Central Park som helt och hållet dominerades av diskussioner om hur krisen mellan Ukraina och Ryssland skall hanteras.

Javier Solana, George Soros, Wolfgang Ischinger, Wesley Clark och andra garanterade att diskussionen i alla fall var både livlig och sakkunnig.

Och om betydelsen av frågan rådde det förvisso inga delade meningar i denna krets.

Det bör nog noteras att andra middagar ägnade sig åt andra delar av de olika globala utmaningarna. Mellersta Östern, Asien, Afrika…

Och när vi börjar våra mera formella möten i morgon blir det i första hand dessa andra globala frågor vi kommer att ägna oss åt. 

4 Responses to Början i New York.

 1. Tack för Nyhetsbrev

  Som alltid lika intressant och spännande att läsa

 2. bildterberg skriver:

  Säkert intressant diskussion med Soros, speciellt gällande
  ryktena om hans ambitioner att leda Ukrainas centralbank:

  http://journal-neo.org/2014/12/28/soros-as-kiev-s-central-banker-and-ridiculous-us-laws/

  Kanske han kan återställa Ukrainas bortslarvade guldreserv:

  http://www.zerohedge.com/news/2014-12-22/ukraine-central-bank-conned-swapping-its-gold-lead-bricks

 3. flyktingar skriver:

  Idag flyr utblottade utmärglade människor TILL det ”tolleranta” och ”inkludenande” Europa. Det är så EU vill se sig självt och det är vad flyktingarna tror på, när de riskerar sina liv på Medelhavet. Det är svårt att föreställa sig den tid för 70 år sedan, då de av oss som överlevt förintelsen flydde FRÅN Europa. Lika utblottade som dagens flyktingar, lika utmärglade, och hals över huvud. Då för att fortsätta kampen för överlevnad i Israel. Hade världen sett annorlunda ut om européerna varit mer gästvänliga och mindre självtillräckliga? Helt säkert.

  Varför berättar man inte för dagens syriska flyktingar att IS-krigarna, som terroriserar befolkningen i Syrien och Irak, är födda och uppvuxna i förorter till Paris, London, Stockholm, Göteborg och Malmö? Att IS-krigarna, tvärtemot EU:s självbild, är uttryck för européernas övervägande exkluderande attityd och intolerans.

  Hade syrierna informerat sig om judarnas, romernas och förintelsens lärdomar, så hade de stannat hemma och slagits till sista blodsdroppen eller segrat, så som dagens israelerna gör av detta dyrköpta skäl.

%d bloggare gillar detta: