Mycket bra i Haag.

SCHIPOL: Efter en vecka mest i Haag med de olika cyberfrågorna är jag nu i alla fall på väg hem till en helg som bortsett från TV4 i morgon förmiddag inte erbjuder något speciellt program.

Och det skadar ju inte då och då.

Men det blev en mycket bra vecka.

I onsdags förmiddag publicerade vår globala nätkommission den rapport om skydd för privatlivet och övervakning som vi ju arbetet på sedan den rätt grundliga diskussionen i ärendet vid vårt möte i Storbritannnien för någon månad sedan.

Och den kom att få ett mycket positivt mottagande. Alldeles säkert kommer den att ge eko i debatten i olika länder.

Noterbart var att när EU:s Federica Mogherini och Nederländernas utrikesminister Bert Koenders publicerade en gemensam debattartikel om nätfrågorna regerade man uttryckligen till kommissionens arbete.

Självfallet är det på ett jättemöte som det här under de senaste två dygnen – ca 1.800 personer från större delen av världen – mycket de informella samtalen och kontakterna som är viktiga.

Och sådana har det varit åtskilliga av.

Viktigt för mig var att kunna förankra en del av kommissionens arbete hos utrikesministrarna för vissa av de länder som numera har nätfrågorna högt på sin politiska dagordning.

Och de länderna blir ju på goda grunder fler och fler.

Innan vi lämnade Haag hade vi i dag också möjlighet till ett studiebesök på Europol för att konkret diskutera dess viktiga arbete med att bekämpa olika former av kriminalitet på nätet.

Det blev en delvis teknisk diskussion om vad som kan göras bättre i dessa avseenden utan att inskränka på de värden vi har om skydd av privatlivet och medborgeliga fri- och rättigheter. Kommissionen innehåller ju en hel del expertis på alla delar av detta.

Sammanfattningsvis var det en mycket bra konferens som den holländska regeringen har all heder av. Såväl organisatoriskt som vad gäller det mer politiska innehållet.

5 Responses to Mycket bra i Haag.

 1. Carina Rydberg skriver:

  Publicera inte men jag hoppas att vi har gemensamma vänner. Många bra filmer på min Facebook-sida just nu. Men inte tillgängliga för alla. Det började med en tweet till CIA och filmen är den här: https://www.youtube.com/watch?v=NwPvBceoGWk

 2. stig2entreprenoren skriver:

  Att skicka e-mail borde kosta något litet.
  Det skulle ej betyda något för en normalanvändare men hindra de som skickar massor av spam till halva världen.
  Det kunde få bli en internationell finansieringskälla till globala nyttiga projekt.

 3. Hej!
  Jag insåg något häromdagen, appropå den kommentar som jag skrev här förra sommaren angående att du inte tycker att det finns någon demokratiskt process längre i EU som styr. Jag tänker så här: när majoriteten gör fel (i de flesta fall, särskilt i Sverige pga underlåtenhet) så måste minoriteter göra något. Men jag tycker ändå att du är feg som inte kunde ta diskussionen direkt med mig.
  Mvh
  Alexandra

 4. Ja minsann, Sokmotorer ar inga Empathy Machines och vissa lander ar mer korrumperade an andra har kunnat matas sedan lange nu.
  Om du spolar tillbaka din blogg har ett ar, finner du min kommentar och beskrivning av ”Svenska” Google Sok som varande ett rattbo.

  Du ser med all sakerhet vad du far upp och inte far upp pa samma SOK under dina resor i andra lander med ”samma” Search funktion – tror du. Men sa ar inte fallet, utan langt darifran.

  Bade ”inlandska” datorer och nat ar manipulerade och det hela .ar som ”folja John” eller ”Pavlovs Dog”.

  Redan pa tidningarnas tidevarv visste man var manniskan tillbringade sin tid 24 timmar om dagen och helt ”vetenskapligt”
  passade pa att agera som ”ficktjuvar” for att salja blaskorna.

  Nu ar det varre. ser man till var manniskorna gar och gor och andrar livsmonstret med ”force”.
  ”Ni ar automatiserade” ar en bra titel for den internationella investigation som paborjats..

  Lattlurade bandhundar.

 5. Tack för Nyhetsbrev

  Nätfrågorna är viktiga och säkerheten kring dessa samt skyddet för privatlivet på nätet

  Jag önskar Carl Bildt en avkopplande och skön helg hemma

%d bloggare gillar detta: