Från London till Haag.

HAAG: Det blev ett snabbt men nyttigt besök i London i går eftermiddag och i dag på förmiddagen innan jag tog det rätt korta hoppet hit till Amsterdam och sedan Haag för veckans olika möten kring de viktiga nätfrågorna.

I London hann jag med att gå igenom olika frågor om planering med ECFR, och inte minst ett nyttig om än föga upplyftande diskussion om utvecklingen i olika delar av Mellersta Östern.

Betydelsen och fortsättningen av den saudiska offensiven i Yemen tillhörde det vi diskuterade mest. Och det ämnet kommer det att finnas skäl att återkomma till.

Annars blev det också i London diskussioner om nätfrågor och cybersäkerhet och vad detta kommer att betyda framöver.

Detta är också dagar när den brittiska valrörelsen drar igång på allvar.

När Labour presenterade sitt valmanifest i här var det tydligt att de främst strävade efter att återupprätta viss trovärdighet för sin ekonomiska politik.

De lämnade ett stort och besvärande underskott efter sig senast, och har väl knappast sedan dess gjort mycket för att reparera den skada deras trovärdighet då fick.

Nu talade Labour-ledaren Ed Milliband engagerat om att underskottet skulle minska varje år och att budgeten skall fås i balans under den kommande mandatperioden.

Gott och väl, men kräver ju samtidigt att man talar om i alla fall lite hur det skall ske, och på den punkten sades inte mycket. Kommentarerna från såväl politiska motståndare som andra var ty följande relativt kritiska.

Lite kändes detta väl igen hemifrån, där bristen på tydliga besked före valet nu lett till en situation med övergivet överskottsmål och starkt ökade skatter.

Och ur detta kommer knappast något gott att komma.

I dag på förmiddagen var det så Conservatives tur att lansera sitt manifest.

Och här låg fokus på förbättrade möjligheter för de som bor i allmännyttan att friköpa sina lägenheter. 

Det handlar inte bara eller kanske inge ens främst om att gå tillbaka till ett både populärt och betydelsefullt initiativ från Thatcher-tiden, utan också om att därmed också skapa ekonomiskt utrymme för att bygga ca 40.000 nya bostäder i allmännyttan främst för de med lägre inkomster.

Det handlar, som det brukar sägas, om att göra två flugor på smällen.

Att bedöma en valrörelse bara på dessa två manifest låter sig väl knappast göras. 

Opinionssiffrorna visar på ett tämligen dött lopp mellan de bägge stora partierna – en mätning gav dem 33% vardera – men i dag på morgonen kom mätningar som visade att Conservatives ökade något.

Och mitt intryck är att de fick mer momentum av sitt manifest än vad Labour, vars motsvarande ju hade ett till stor del defensivt syfte, gjorde.

Värt att notera att frågan om EU knappt verkar finnas i valdebatten. Uppenbarligen bedömar man att den inte tilldrar sig väljarnas intresse.

Och intrycket är också att UKIP och dess herr Farage har påtagliga svårigheter att få lyft i sin kampanj. Han kan ses som en effektiv underhållare och provokatör, men måhända inte så mycket mer än så.

Däremot går det uppenbarligen bra för det skotska nationalistpartiet SNP, som nu förefaller att äta upp åtskilligt av stödet för Labour i Skottland. De konservativa är ju redan närmast utrotningshotad ”north of the border”.

Valet är den 7 maj, så åtskilligt kan och kommer säkert att hända.

Redan på söndag är det dock val i Finland, och där är det ju uppenbart att det kommer att bli en ny regering med centerpartiet i ledningen.

Men vad som därutöver kommer att ske är fortfarande oklart. Undersökningarna nu tyder på att samlingspartiet och socialdemokraterna slåss om andraplatsen, medan sannfinländarna ligger påtagligt nära.

Slutdebatterna kommer med all säkerhet att bli viktiga.

Men nu befinner jag mig således i Haag för möte med Global Commission on Internet Governance, och tillsammans har vi middag i kväll med f d utrikesministern Uri Rosenthal som är den holländska regeringens särskilde representant för cyberfrågor och inte minst för den stora globala konferens kring detta som inleds här på torsdag.

Och I morgon förmiddag har jag pressbriefing här med ett längre uttalande kring frågor om skydd för privatlivet och övervakning som vi arbetat åtskilligt med, och som säkert kommer att tilldra sig viss uppmärksamhet.

3 Responses to Från London till Haag.

 1. Tack för Nyhetsbrev

  Carl Bildt talar om vikten av tydliga mål före valet. Där känner man igen sig hemifrån. Svikna löften kan man säkert sammanfatta nuvarande Regerings hittillsvarande facit med. Inte nog med att de var otydliga före valet i vad man ville göra efter valet. De löften S och MP trots allt lovade väljarna att de skulle genomföras hölls inte. Inte för en sekund. Vad ska väljarna tro. Men så är raset rekordstort också för Regeringen nu. De störtdyker eller med andra ord faller fritt. Det straffar sig att lura väljarna. Dessutom är det ohederligt.

  Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Åsa Romson och Gustav Fridolin har på bara några månader svikit fler löften än vad Alliansen gjorde under åtta års tid.

  Miljöpartiet lovade besparingar på försvaret, inställd förbifart Stockholm och att Vattenfalls tyska kolgruvor skulle stängas.
  Socialdemokraterna lovade att inte höja bensinskatten, att ROT-avdraget skulle skonas och att överskottsmålet skulle ligga fast.

  Samtliga av dessa nu nämnda löften har svikits!

  Politik är viktigt och livsviktigt är att hålla de löften som man lovat väljarna. Det handlar om trovärdighet och som en demokrati ska vila på. Dessutom är det en hederssak – man ska inte luras!

  ”Demokratin är skör, och beroende av tillit, respekt och hederlighet. Den som sår svek skördar till sist bara förakt” (sagt av Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund).

  Så att hålla vad man lovar och lova bara det man kan hålla är fundamentalt för en god Regering.

 2. gruelse skriver:

  Vi får hoppas att UK får sin folkomröstning om EU-medlemskapet, så att Sverige också får sin.

 3. flyktingar skriver:

  Idag minns judarna utrotningen av Europas judar. Inte en skamlig etnisk rensningen, så som sker i Syrien, utan det systematiska mördandet av människor med judiska föräldrar. Var stod familjen Bildt medan denna process pågick? Styrde fruktan för Ryssland och Stalin? Såg man i Hitlers Tyskland ett skydd mot kommunismen? Vilka hot mot det svenska skinnet utgör grund för bildtarnas överväganden idag?

  Efter kriget blomstrade Sverige. Kriget var som gödning för de fredsälskandes odlingar. Under kriget levererades malm till tyska krigsindustrin. Efter kriget, ja då var konkurrensen utraderad och svenska industrin expanderade. Finns några lärdomar att dra rörande dagens svenska utrikespolitik? Den höga moraliska svansföringen?

  För Israel handlar det om att inse att bildtarna sätter Sverige först. Bildtarna inser redan att Israel sätter Israel först. Ibland har man gemensamma intressen. Ibland spelar bildtarnas egenintresen med Israels existens. Skönt att veta att Israel är på sin vakt.

%d bloggare gillar detta: