Vecka i Haag med den nya nätpolitiken.

STOCKHOLM: Den kommande veckan kommer för min del nästan helt och hållet att handla om de globala internet-frågorna, och det med Haag i Nederländerna som den viktiga knutpunkten.

På torsdag samlas där den Global Cyber Conference 2015 som är en uppföljning på tidigare konferenser som hållits i London, Budapest och Seoul och som kommit att bli allt viktigare för att diskutera de olika utmaningarna inom cyber- och nätpolitiken.

Ursprungligen var det mycket cybersäkerhetsfrågorna som var i centrum, men samtidigt som de ju blivit än viktigare har det också blivit ökat fokus på friheten på nätet och på dess potential för ekonomisk och social utveckling.

Som utrikesminister var jag med på samtliga dessa tidigare konferenser, eftersom ju inte minst frågorna om friheten på och för nätet var frågorna där vi kom att tillhöra de ledande.

Men när jag nu åker till Haag gör jag det därför att vår Global Commission on Internet Governance inbjudits av den holländska regeringen. Förutom ett eget möte där under tisdagen och onsdagen kommer vi också att ge vårt bidrag till den mer officiella CSSC2015 under torsdagen och fredagen.

För min del blir det emellertid en lite mer splittrad vecka. I morgon flyger jag till London såväl för diskussioner på ECFR:s högkvarter där som andra arrangemang, och beger mig sedan mitt på dagen tisdag till Haag. 

Dock skall jag också vara här i Stockholm några timmar under torsdag förmiddag, så det blir en del flygande fram och tillbaka. 

Men de frågor som diskuteras är viktiga och kommer att bli allt viktigare.

Den holländska regeringen har också satsat stort på konferensen som öppnas av premiärminister Mark Rutte och sedan leds av utrikesminister Bert Koenders. Som särskilt ansvarig för arbetet har man dessutom rekryterat f d utrikesaministern Uri Rosenthal, och det har ju gett förberelserna en extra tyngd.

Vid mötet i Seoul 2013 tog jag upp den då nästan än mer diskuterade frågan om övervakning och lade fram ett förslag om sju principer som borde accepteras av alla. 

I grunden handlade det om att det måste finnas ett förtroende hos medborgarna för att det som sker i dessa avseenden är strikt nödvändigt, att det sker inom ramen för tydliga lagar och att det finns mekanismer för kontroll av det som sker.

Vad gäller Sverige lever de lagar vi har vad gäller den s k försvarsaunderrättelsetjänsten upp till mycket höga internationella krav, och ses allt mer som något av ett föredöme. 

Om samma kommer att gälla vad gäller inhämtning, lagring och utnyttjande av s k metadata när det gäller mer inhemska förhållanden har jag inte haft möjlighet att bedöma. Ett nytt utyredningsförslag har ju nyligen presenterats efter att det tidigare EU-direktivet i frågan underkänts av Europa-domstolen.

Alldeles säkert kommer dessa frågor att återkomma också i diskussionerna i Haag. Från vår kommissions sida kommer vi att publicera vissa preliminära ställningstagande kring denna och andra frågor.

Men säkert blir det mycket kring säkerhetsfrågorna med diskussioner också om cyber- och nät-konflikter eller t o m krig.

Den nordkoreanska attacken på Sony mot slutet av förra året var en viktig och allvarlig händelse, och på senaste tiden har det ju kommit allt fler exempel på att de politiska spänningar vi ser också resulterar i olika typer av operationer och konflikter på nätet.

Och tydligt är ju att det också finns resursstarka stater som är djupt engagerade i detta.

Men min dag i morgon börjar således med London, och först på tisdag finns jag i Haag för veckan med nät- och cyberpolitiken.

4 Responses to Vecka i Haag med den nya nätpolitiken.

 1. ACZD skriver:

  Intressant! Det rycktas i cyber världen om att Sveriges regiring har valt att låsa sökmotorerna en vis del för Svenska internet användare! man kan ju undra om det ryktet är sant med tanke på att mycket inte går att se längre om man inte har länkar. Ja den frågan får man nog aldrig svar på! Ha det bra /ZitaZoo

 2. Icke allierade stater är ej betjänta av att trianguleras in i intresse sfärer via bipolär stormaktskoreografi och ultimativ maktpositionering. Ett bättre steg vore att i stället återuppta den direkta konstruktiva dialogen genom utlysande av ett toppmöte mellan Kreml och Washington i Genève och där lyfta upp den gemensamma ekonomiska och naturresursförvaltande framtidsplanen där Arktis figurerar som fredszon med nedrustningsfokus, och regional stabilisering förs upp på agendan.

  Dance for peace. The Swedish step.

 3. Vore kanske vettigare att tala om natkulturen istallet for natpolitiken
  Snart vagar ingen varken ringa eller kommunicera med varandra med elektroniska media pa nagot satt.
  Ringer eller mojligtvis mejlar for att ses Face to Face for att inte forlora sitt levebrod galler numera. Mangder av exemple kunde namnas har.
  Resetraktamenten hotell kostnader gar skyhogt for alla hokar i varlden.
  ”Jassa minsann du har hemligheter”
  Resultatet blir att merparten av folk avstar privata samtal med ”publik”.
  Hela varlden blir ett skumrask!
  http://www.newstime2010.com/magazine

 4. icbm75 skriver:

  Varför får inte svenska folket information om NWO?

%d bloggare gillar detta: