Och nu till Pittsburgh.

TABIANO CASTELLO: Dagarna i påsksolen här i norra Italien har passerat alldeles för snabbt, och i morgon är det dags för nya resor.

Mycket av den internationella debatten denna påskhelg har naturligt nog handlat om ramavtalet med Iran i den nukleära frågan.

Och jag har bidragit med en syndikerad artikel i internationell press som set finns länk till via Twitter här till höger.

Utgångspunkten för den är att stödet för detta avtal i Eurooa är så gott som unisont, och att det finns starka skäl för EU att vara på framkant när det så småningom förhoppningsvis blir aktuellt att suspendera och lyfta de olika sanktionerna mot landet.

I detta ligger ju också att man i den delvis lite vildvuxna amerikanska debatten skall vara medveten om att det finns en risk för en splittring över Atlanten i denna fråga.

Från europeisk utgångspunkt blir det viktigt att på olika sätt uttrycka stöd för president Obama i den debatt som nu förestår.

Lite närmare den debatten kommer jag i morgon när jag flyger till Pittsburgh i USA för två dagar av styrelsemöte med den stora tankesmedjan RAND Corporation.

Men redan till helgen är jag tillbaka hemma i Stockholm igen – inte minst för  att förbereda den kommande veckan med dess fokus på nätfrågorna i vid bemärkelse.

Hur konfrontationen i Yemen utvecklas är i sina detaljer inte alldeles lätt att bedöma. 

Men att vi ser ett Saudiarabien som arbetar med ny målmedvetenhet och styrka råder det ingen tvekan om. 

Och det skall nog ses inte bara i perspektivet av tronskiftet, utan också en viss mer långsiktig minskning av tilltron till USA som den makt man i alla avseenden kan lita på.

Konflikten i Yemen kommer med all sannolikhet att rita om åtskilligt i regionen, och då inte minst eftersom det är mycket svårt att se någon enkel eller snabb lösning.

Och på samma sätt som ju sammanbrottet i Libyen fått omfattande effekter i ett vitt område kommer det sammanbrott vi ser i Yemen med all sannolikhet att få det.

Jag skulle tro att jag kommer att få höra en del om amerikansk oro även kring detta under de närmaste dygnen.

One Response to Och nu till Pittsburgh.

  1. Jon Reina skriver:

    Er det fordi Iran har begynt å bombe ISIS at du nå er villig til å åpne for muligheter til å redusere EUs handelssanksjoner mot landet?
    Eller er det Sveriges muligheter til økt eksport som har bidratt til at du (nesten over natten) nå har blitt villig til å la Iran sluttføre sitt breederreaktorbaserte atom-energiprogram?

    Og tydeligvis må du også i farten totalt ha glemt at det hersker krigstilstand mellom Iran og Saudi Arabia.

%d bloggare gillar detta: