Enighet i och för Kiev är nyckeln.

KIEV: Det var en kort, intensiv men påtagligt intressant dag i den vitryska huvudstaden Minsk i går.

Och jag satte speciellt värde på att också kunna besöka den svenska ambassaden som nu börjat fungera igen efter den allvarliga bilaterala kris vi i haft med Vitryssland.

Om det politiska systemet i Vitryssland kan mycket sägas, men det är dessvärre svårt att se att det finns förutsättningar för någon vare sig omedelbar eller betydande förändring.

Politiska fångar finns fortfarande, och de stora offentliga medierna håller en tydlig regimlinje. Men nätet är fortfarande relativt fritt, och vissa oberoende media med spridning i övrigt finns.

Våra frågor kom att mycket handla om vart Vitryssland – med dess nuvarande ledning – vill gå vad gäller samarbete och integration i Europa.

Jag citeras i dag i vitryska media med att uttrycka erkännande för att Minsk fortsatt ger tydligt stöd till såväl Ukrainas som Georgiens territoriellas integritet. Och det förblir viktigt.

Den ekonomiska situationen är inte enkel. Det egenartade ekonomiska systemet – kring tre fjärdedelar av ekonomin är statsägd och statskontrollerad – överlever knappast utan en rejäl dos subsidier från Moskva.

Och det säger sig själv att detta innebär vissa begränsningar på landets utrikes- och integrationspolitiska handlingsfrihet, även om det skall sägas att man tämjt på ramarna rätt ordentligt under den ukrainska krisen.

Några avgörande genombrott i relationerna mellan EU och Vitryssland finns det knappast förutsättningar för, men samtidigt är det viktigt med kanaler inte minst i den geopolitiska mer laddade situation vi i dag har.

Och självklart har vi ett intresse av den långsiktiga reformeringen och moderniseringen av också det vitryska samhället. I långa avseenden ligger det närmars våra öppna och demokratiska delar av Europa än de mer slutna ryska delarna.

Från Minsk flög vi så i dag på morgonen hit till Kiev för en synnerligen intensiv dag av olika samtal.

Under eftermiddagen ägnade president Poroshenko mer än en timme åt att med oss diskutera de olika utmaningarna framöver.

Jag sade att som saken har utvecklats kan Putin knappast vinna, men Ukraina kan fortfarande förlora, och de avgörande slagen kommer att stå i Kiev.

Enkelt uttryckt: om enigheten kring en kraftfull reformpolitik kan bibehållas i Kiev, och enighet om ett tydligt stöd till Ukraina kan bibehållas i Bryssel, kommer Kremls möjligheter att splittra, söndra och destabilisera att de facto blockeras.

Och detta är det vi måste inrikta oss på.

Innan dess han vi med en viktig session på finansministeriet om den nödvändiga finansiella konsolideringen och det internationella stödet. Mycket tydligt at fler länder måste göra mera.

Och dessutom lunch med de ledare för krimtartarena som ju Ryssland vägrar möjligheten att återvända till sina hem på Krim.

I dag har de ryska myndigheterna där stängt den krimtartariska TV-kanalen ATR. Mönstret av repression är dessvärre mycket tydligt.

Vi har också hunnit med en mycket bra session med en rad parlamentsledamöter, möte med olika företrädare för civilsamhället och ett öppet möte och diskussion som Slovakiens ambassad hade vänlligheten att stå värd för.

I morgon fortsätter vi med början med möte med EU-delegatinen här, och sedan fortsättning under dagen. Huvuddelen av ECFR-delegation lämnar under dagen, men jag förblir här till mycket tidigt fredag morgon.

Och på Beau Rivage i Lausanne fortsätter samtalen..

4 Responses to Enighet i och för Kiev är nyckeln.

 1. erikgatby skriver:

  Hej Carl.

  Börja spendera mer tid inom Moderaterna.

  Sverige kommer självklart alltid först men med tanke på att
  Socialdemokraterna kommer att förstöra Sveriges ekonomi så behövs det en ny regering så snarast som möjligt. Det ligger i Sveriges framtida intresse att få en ny regering. Nästa val måste leda till ett regeringsskifte. Olof Palme drog ner Sveriges ekonomi när hans egocentriska socialism var viktigast att införa i Sverige och Göran Persson fortsatta samma riktning. Men sen kom Moderaterna och lovade att det skulle bli ordning på statsfinanserna och bidragstänket skulle tas bort. Då såg framtiden ljus ut för Sverige och folket valde därför att ge sitt stöd till er 2006. Men vad hände när ni kom in i Regeringen? Jo, ni lovade att sänka skatterna för vanligt folk som sedan gav ert stöd 2010. Men efter valet 2010 verkade det som att Moderatorerna tänkte leva på sitt regerings förtroende istället för sin politik. Ni förmedlade varken att Försvaret skulle rustas eller att straffen för kriminella skulle bli hårdare. Det som en gång gjort er politik stark lämnade ni och övergav helt. Det var ett misstag som ni borde ångra idag. Men ert största misstag var framförallt när ni försökte locka feminister på vänster kanten. Ni lämnade då med automatik era konservativa hållningar i olika moraliska frågor. Om ledningen inom Moderaterna läser kvällstidningar så kan jag förstå att ni trodde att Svenska folket har samtliga blivit feminister och att alla vill förespråkar fri-invandring till Sverige, men så var det inte och så är det inte idag.

  Efter ert misslyckandet i valet 2014 så hoppas jag att ni har insett att Sverige inte vill ha en kursändring mot socialism eller feminism. Om ni vill segra nästa val så finns det bara ett alternativ för er. Återgå till gamla moderaterna! Testa att börja diskutera volymerna om invandring och framförallt börja öppna ett samtal med Sverigedemokraterna. Det är det bästa i dagsläget.

  SD fick 12.87% det borde ha förklarat för Moderaterna att det finns en majoritet för minskad volym utav invandring. Siffran kanske skulle varit 24%. Men invandrings frågan var inte den viktigaste frågan för folket som tur var.

  Du har varit partiledare för Moderaterna och bör därför ha något att säga till om i det egna politiska leden. Men för att moderaterna ska lyckas sitta i Regeringen efter nästa val så så behövs en förändring inom Moderaterna. en förändringen som är tydlig och syns utav folket.

  Fortsätt med allt ditt hårda arbete utrikes. Du gör ett strålande jobb för Sverige! Du skapar partners runt om i Världen och sätter Sverige på karten! Det gillar jag, skarpt! :)

  Men hoppas att du ser problemet inrikes också!

  MVH, Erik

 2. Axel Sjöstedt skriver:

  Vilka är vi, som återkommer i texten? Eller handlar det om pluralis majestatis?

 3. Per Larsson skriver:

  Tyvärr har vi ju fått en aktuell Putin-metafor i olyckan med självmordspiloten Andreas Lubitz. Likt Lubitz är Putin på vägg att krascha Ryssland och ombord har han likaledes alla ryska medborgare. I Putins fall kommer Co piloten inte åt spakarna och passagerna kommer alltför sent till insikt om olyckan som är på väg att ske. Transpondern är också avstängd.

 4. […] har förre utrikesministern Carl Bildt summerat intrycken från sitt besök i Minsk häromdagen. Bland annat så […]

%d bloggare gillar detta: