Först Vinterkriget, men sedan mera.

STOCKHOLM: Bara i all hast lite inför den kommande veckans olika begivenheter från min utgångspunkt.

I morgon är det stort seminarium på Grand Hotel i Stockholm med anledning av att det är 75 år sedan vinterkriget mellan Sovjetunionen och Finland och det diplomatiska spel som ledde fram till fredsslutet i mars 1940.

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja och jag tillhör dem som diskuterar dels vad som hände och dels – kanske ännu mer spännande – de slutsatser för dagen som möjligen kan dras.

Och då hamnar vi rätt omgående i den europeiska situationen just nu och möjliga konsekvenser för såväl Finlands som Sveriges utrikespolitik.

Och det blir mer säkerhetspolitik för min del under dagarna som följer.

På tisdag är jag i Trondheim i Norge och talar på det s k Luftmaktsseminarium som ordnas där om Rysslands utveckling från EU:s perspektiv.

Och det gör jag tillsammans med bl a min f d utrikesministerkollega Jonas Gahr Störe – nu oppositionsledare i broderlandet.

Från Trondheim fortsätter jag på onsdag till Kirkenes längst upp i norr vid gränsen till Ryssland.

Det är den årliga Kirkenes-konferensen, och här talar jag tillsammans med bl a Norges nuvarande utrikesminister Börge Brende.

Och där blir det självfallet en diskussion om förutsättningar för samarbetet i norr och i Barents-regionen i den tydligt skärpta politiska situationen i Europa just nu.

Efter kort paus i Stockholm torsdag eftermiddag fortsätter jag på fredag till München och den årliga stora säkerhetskonferensen som äger rum där.

Där kommer alldeles säkert Rysslands aggression mot Ukraina att stå i centrum för åtskilligt av diskussionerna. Som det nu ser ut väntas såväl USA:s utrikesminister John Kerry som Rysslands dito Sergey Lavrov dit, och den förra gör det direkt efter samtal i Kiev.

Försöken i Minsk i går att få till stånd samtal också med separatisterna om att respektera det eld upphör-avtal som ju ingåtts kom ju att misslyckas. Den separatistiska sidan infann sig över huvud taget inte till samtalen.

Och attackerna framför allt mot den ukrainska staden Debaltsevo har ju fortsatt med betydande kraft under de senaste dygnen. Det handlar om en knutpunkt för olika kommunikationer som det är alldeles tydligt att de ryska styrkorna nu gör betydande ansträngningar för att få kontroll över.

I detta ligger ju dessvärre att man inte längre respekterar Minsk-avtalet med dess olika såväl militära som politiska bestämmelser. Och det är ju värt att notera att detta är ett avtal som i alla fall tidigare Moskva sade att de stödde och ville genomföra.

Men så verkar det inte vara längre.

Och alldeles säkert kommer detta faktum att påverka åtskilliga diskussioner under den kommande veckan. Också åtskilliga av dem under de kommande dagarna som jag kommer att delta i.

4 Responses to Först Vinterkriget, men sedan mera.

 1. Jon Reina skriver:

  Ja det er da også en (1) måte å se på denne saken.
  For min del, dvs om jeg hadde fått kniven på strupen av EU og Nato slik dere har gjort mot Russland, så ville også jeg ha brutt Minsk-avalen selv om jeg selv hadde vært hovedaritekten bak den.

 2. Anders Dahlsner skriver:

  Peace in our time…..

 3. Kachina skriver:

  Jadu Carl, det ser ut som om det kommit grus i maskineriet för drömmen om New World Order, som när den publicerades gav en energiinjektion i den stora massan.

  När vi nu ser att en liten finansiell elit spelar geopolitisk schack med militär och legosoldater som pjäser, börjar en del av oss tänka tanken att deras avsikt med New World Order är att skapa en värld där en liten befallande elit råder över de skuldtyngda slavarna, naturligtvis skapad i demokratisk ordning, även om syftet är detsamma som det vilket tidigare skapats ur kommunistisk ordning.

  En liten befallande befallande elit,………..betyder alltid samma sak oavsett vilken kuliss man döljer det bakom.

 4. Per Fredö skriver:

  http://www.di.se/artiklar/2015/1/2/miljardarerna-som-omger-vladimir-putin/

  Här har du den ryska finansiella eliten Kachina.
  Vad tycks om denna energiinjektion och den nya världsordning som är Putins goopolitiska målsättning`?

%d bloggare gillar detta: