Mer EU-positivt i Storbritannien

LONDON HEATHROW: Nu hemåt igen efter två hektiska men produktiva dagar här i London.

Huvudsyftet var att vara med vid lanseringen i går förmiddag av den andra utvärderingar som organisationen British Influence gjort av Storbritanniens inflytande i olika frågor inom EU.

Och det genererade också en hel del intresse – liksom olika andra aspekter av den europeiska situationen just nu.

Så det har blivit ett visst flängande mellan olika mediaframträdanden.

I går morse började jag med BBC:s omåttligt populära morgonprogram på radio, och sedan blev det längre TV-intervju med ITN samt olika tidningar.

Och i dag har det varit direkt i BBC:s Politics Today med Andrew Neil och sedan på eftermiddagen en också längre intervju i CNN.

Men utöver detta har åtskilligt annat också hunnits med.

Välbesökt lunchdiskusdion om Ryssland och Ukraina i går. Besök på 10 Downing Street för samtal om aktuella frågor där. Middag med olika vänner inom dessa sfärer. Och i dag längre genomgång med European Council on Foreign Relations om deras arbete.

Mitt fokus har självfallet mycket legat på frågan om Storbritannien och EU, och det är värt att notera att de senaste opinionsundersökningarna visar på en svängning i mer positiv riktning.

Och det budskap jag försökt att förmedla är ju att frågorna inom EU ju rör sig i en riktning som måste ses som rätt från brittisk utgångspunkt.

Den digitala inte marknaden och frihandelsförhandlingarna med USA är ju brittiska hjärtefrågor som nu är synnerligen centrala på EU:s agenda detta år.

Därtill kommer självfallet vikten av en rak och konsekvent linje i Rysslands-politiken.

Sakta börjar valrörelsen inför valet till underhuset den 7 maj att sätta sin prägel på diskussionen.

Utgången är påtagligt oviss.

Labour-oppositionen har knappast vind i seglen, med frågetecken kring partiledaren Ed Milliband och just ju ett påtagligt ifrågasättande av olika företrädare av den hårda satsningen på missnöje med vårdpolitiken.

Men regerande Conservatives har också betydande utmaningar. Styrkan är den ekonomiska politiken – det går påtagligt bra för Storbritannien efter att regeringen ju inledde med en mycket kärv ekonomisk politik – och dessa upprepas ständigt av premiärminister David Cameron.

Hur det går för uppstickarpartier återstår att se.

Populistiska UKIP håller sig framme i media, men det är möjligt att dess uppgång hejdats. I Skottland finns det dock en risk aTT nationalistiska SNP kommer att äta sig in i Labours traditionella fästen – av Conservatives finns det inte mycket kvar i denna del av landet. Och för sympatiska Liberal Democrats går det dessvärre dåligt överallt.

Men risken är att det trots valsystemet blir ett resultat som gör att det kommer att bli besvärligt att bilda regering.

Till den 7 maj är det dock långt, och åtskilligt kan hända.

När jag skriver detta vet jag inte hur extramötet med EU:s utrikesministrar i Bryssel kommer att utfalla.

Det är ju 27 länder som står för en politik och sedan en ny vänsterregering i Athen som tycks vilka göra sitt yttersta för att inte kritisera Ryssland och dess stöd till separatisterna i Ukraina.

Men när jag landar i Stockholm vet jag förhoppningsvis mer på den punkten.

8 Responses to Mer EU-positivt i Storbritannien

 1. Sven Hanssen skriver:

  Apropå situationen i Ukraina notera jag idag i polska tidningen Gazeta Wyborcza att Institute of World Policy i Kiev har rankat Top-10 Ukraine promoters in the World. Du rankades hedrande tvåa efter Dalia Grybauskaite.

  För att citera Expressen. Här är hela listan:

  http://iwp.org.ua/eng/public/1386.html

 2. Jon Reina skriver:

  Nå finnes det vel heldigvis noen flere EU-land enn Hellas, som kjemper med nebb og klør for ikke å tilfløre flere restriksjoner mot Russland.
  Det er alt lenge siden kvalmen tok meg når det gjelder vestverdens ensidige kritikk av Russlands agerende i Ukraina.

 3. bildterberg skriver:

  Nyttig läsning för var och en inom den ”röd-gul-grön-blåa röran”:

  Klicka för att komma åt Under-The-Sign-of-the-Scorpion.pdf

 4. Tack för Nyhetsbrev

  Som altid ett spännande och intressant Nyhetsbrev

  Så roligt att tongångarna går i positiv riktning vad gäller Storbritanniens fortsatta medlemsskap i EU.

  Carl Bildt skriver att britternas hjärtefrågor såsom den digitala inre marknaden och frihandelsförhandlingarna med USA är centrala på EU:s agenda nu detta år så det är angeläget för Storbritannien att fortsatt vara med i EU. Och det är bra.

  Spännande med valet till underhuset den 7 maj.

 5. bildterberg skriver:

  ”Du rankades hedrande tvåa efter Dalia Grybauskaite.”

  Fantastiskt! Bildt spöar t.o.m sådana globalistpotentater
  som John McCain (3:a) och George Soros (7:a).

  Bäva månde den ryska björnen!

 6. flyktingar skriver:

  När får vi läsa i en deklaration från EU

  ”Sweden´s recognition of Palestine without peace agreement with Israel, if implemented, will further undermine the viability of the two-State solution; it is illegal in international law and constitutes an obstacle to peace.

  Sweden should reverse this decision, thereby putting an end to such counterproductive interventions in the conflict between Israel and its neighbors. The decision risks inflaming the very tense situation on the ground.

  All sides, including Sweden, need to exercise maximum restraint and avoid taking any decision that could exacerbate tensions.”

 7. bildterberg skriver:

  Äntligen blir det något av med den utlovade kampanjen mot ISIL:

  http://www.veteranstoday.com/2015/01/28/warning-time-for-netanyahu-presstv/

%d bloggare gillar detta: